Atenţie la trichineloză!

Perioada sărbătorilor de iarnă este un bun prilej pentru români de a consuma carne de porc. Însă, specialiştii atrag atenţia asupra bolilor care pot apărea din cauza consumului de carne neexaminată.

 

 

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

„Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. Atenţionăm populaţia ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte la medic”, a precizat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

 

Pentru a preveni îmbolnăvirea, reprezentanţii DSP Hunedoara recomandă populaţiei să achiziţioneze animale de la unităţi avizate sanitar, să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodaria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora. Totodată, este important ca la tocarea cărnii de porc/vânat să se folosească o maşină de tocat, destinată acestei activităţi, şi curăţarea acesteia înainte şi după folosire, cât şi curăţarea tuturor suprafeţelor şi a intrumentelor folosite. În timpul gătirii trebuie să se atingă temperatura de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioada îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CRIZA DEŞEURILOR. Gunoierul Consiliului Judeţean îngroapă Deva în mizerie. Primarul Oancea ameninţă cu ieşirea din ADI Deşeuri         Cât costă analiza de risc la CEH. Aproape 100.000 de euro pentru studiul făcut de polonezii de al GIG!         Două cadavre au fost scoase din pârâuri         Cod Galben de precipitații abundente – ploi, lapoviță, ninsori și polei         A sunat la 112 pentru a se plânge că este amendat de polițiști băuți         Aproape 200 de arme de foc au fost confiscate în Hunedoara         Au uitat de a treia bandă! O nouă expertiză tehnică pentru drumul dintre Hunedoara și Călan         Fiul lui Gheorghe Pogea, nominalizat printre „beizadelele” politicienilor de la Bruxelles         Un bărbat s-a aruncat de la etaj         Bătaie cumplită între elevii unei școli. O copilă a ajuns în spital         A făcut infarct la volan, iar mașina s-a răsturnat         Lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor, în linie dreaptă. Contractul a fost semnat         Nemulțumiți lipsa investițiilor în infrastructura de distribuție a energiei electrice și de întârzierea avizelor         Patru suspecți de gripă în județul Hunedoara. Sunt sute de pneumonii!         PROIECT Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea Casei de Cultură din Hunedoara         Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Arbori tăiați ilegal         Paramedicii Salvital vor fi preluaţi de ISU Hunedoara prin lege anul acesta         Accident mortal produs de un tânăr din Hunedoara         Un braconier prins de jandarmi a aruncat căpriorul împușcat