Atenţie la trichineloză!

Perioada sărbătorilor de iarnă este un bun prilej pentru români de a consuma carne de porc. Însă, specialiştii atrag atenţia asupra bolilor care pot apărea din cauza consumului de carne neexaminată.

 

 

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

„Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. Atenţionăm populaţia ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte la medic”, a precizat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

 

Pentru a preveni îmbolnăvirea, reprezentanţii DSP Hunedoara recomandă populaţiei să achiziţioneze animale de la unităţi avizate sanitar, să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodaria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora. Totodată, este important ca la tocarea cărnii de porc/vânat să se folosească o maşină de tocat, destinată acestei activităţi, şi curăţarea acesteia înainte şi după folosire, cât şi curăţarea tuturor suprafeţelor şi a intrumentelor folosite. În timpul gătirii trebuie să se atingă temperatura de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioada îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci − 5 =

ACTUALITATE
DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec         HUNEDOARA LIRICĂ, SCHIMBARE ÎN PROGRAM. Municipiul Hunedoara va avea două seri de festival         Fostul dealer al brățărilor dacice din Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată         Ultimele pregătiri pentru deschiderea Ștrandului Corvina         Hoțul de la Castelul Corvinilor a cerut eliberarea