ARHIVELE HUNEDOAREI. Povestea damei de companie care a pus pe jar serviciile secrete ale anilor 1940

Arhivele județului Hunedoara păstreză un dosar inedit, care, în documente secrete, spune povestea unei tinere din Orăștie, urmărită timp de doi ani în anii 1940 de Siguranță și Poliție, pentru activități de spionaj. Sofia Ștefan lucra ca damă de companie și apoi chelneriță în restaurantele orașului și făcea furori printre ofițeri care le frecventau.

 

În vara anului 1942, o tânără damă de companie a unui restaurant din Orăştie, începea să atragă atenţia Siguranţei Statului Român. Sofia Ştefan avea 23 de ani, la acea vreme, și era preferata ofiţerilor cantonaţi în zona militară Orăştie. Primele informaţii despre ea, transmise de Comisariatul de Poliţie din Orăştie, în notele secrete adresate Poliţiei de reşedinţă din Deva, arătau că tânăra prostituată la acea vreme era foarte apropiată de iredentiştii maghiari. În acest timp, îi atrăgea pe militarii români prin frumuseţea ei (era blondă, cu ochi albaştri, sprâncene castanii, talie mijlocie şi corpolentă, potrivit descrierii din dosar).

„Sofia Stephan, născută în 4 decembrie 1919, în Zeicani, judeţul Hunedoara, de supuşenie română, naţionalitate română, origine etnică română, de religie ortodoxă, cu patru clase primare. Informaţiuni existente: face parte din serviciile maghiare, pentru a culege relaţii din rândurile ofiţerilor români (…). Informaţii care se vor culege: cu ce persoane ia contact după serviciu, cu ce ofiţeri este în relaţii amicale”, se arăta într-n referat redactat de Poliţia Orăştie, în 1 august 1942.

Peste o săptămână, urmăritorii ei ofereau alte date despre Sofia Ştefan. „Direcţiunea este informată că la restaurantul Lupan îşi face serviciul Stefan Sofia, zisă Lili, care este în strânsă legătură cu câţiva ofiţeri din localitate. Numita are legături cu minoritarii şi în special cu şefii lor. Poate face parte din serviciul de informaţii maghiar. Ea frecventează des locuinţele ungurilor. Numita intenţionează să meargă la Târgovişte pe timp de 10 zile, la numitul ofiţer Bărbulescu Gheorghe. În acest scop, Sofia a cerut bani de drum de la numitul ofiţer. Printr-o scrisoare trimisă ei, acesta i-a spus să vină că el va suporta cheltuielile”, se arăta într-o notă secretă adresată Comisariatului de Poliţie Deva, în 11 august 1942.

A doua zi, ofiţerii care aveau misiunea să o supravegheze aduc noi informaţii despre tânără. „Am constatat că numita întreţine relaţiuni amicale cu lt. Popovici Fănel, în locuinţa căruia din Strada Avram Tincu este noaptea aproape în permanenţă. Tot aici am văzut în societatea ei pe lt. Gutau şi pe lt. Simionescu. E de menţionat că preferă societatea ofiţerilor. Întreţine corespondenţă cu diferite femei de la Arad. Faţă de doamna Lupan, prostituata are relaţiuni de angajament ca de la angajat la patron. Propun facerea unei percheziţii domiciliare”, informa ofiţerul.

O zi mai târziu, în 12 august 1942, la domiciliul tinerei, Poliţia desfăşura o percheziţie, în timpul căreia nu găsise indiciile unor infracţiuni care să ducă la arestarea ei. „La percheziţia domiciliară am găsit revista România Militară, nr 4, din aprilie 1941, redactată de Marele Stat Major, pe care era scris numele căpitanului Bărbulescu. Alte acte compromiţătoare la Siguranţa Statului nu am găsit”, informa Comisariatul de Poliţie, într-o notă secretă.

Femeia însă nu scăpa de bănuielile anchetatorilor. „însă cu toate eforturile noastre nu am putut stabili nimic în sarcina ei, ci doar că are legături cu diferiţi unguri, precum şi cu proprietara restaurantului Lupan, care este o unguroaică”, se arăta într-n raport al Comisariatului de Poliţie Orăştie, din 12 august 1942.

Între timp, anchetatorii au luat măsuri pentru a nu i se elibera autorizaţia de călătorie tinerei, care dorea să ajungă la amantul ei din Târgovişte. Şefii unităţii militare din Orăştie luau, la rândul lor, măsuri de precauţie. „Sofia Stefan este în strânsă legătură cu ofiţeri, însă Garnizoana le-a interzis acestora frecventarea Restaurantului Lupan”, informa Comisariatul de Poliţie Orăştie, în 12 august 1942.

Restaurantul interzis armatei

O lună mai târziu, potrivit unui document secret, tânăra se afla în continuare în supravegherea autorităţilor. „Numita Stepan Sofia, zisă Lili, întreţine de multă vreme legături cu familiile maghiare din localitate, recunoscute ca periculoase prin sentimentele ce le au faţă de statul român. Ori de câte ori Lili Stepan merge în vizite la aceste familii se controlează cu atenţie, iar dacă întâmplător se găsesc în faţa locuinţelor acestora persoane ce i-ar putea produce bănuieli, preferă să se îndepărteze, renunţând la vizită. (…) Cu toate măsurile luate, Lili Stepan caută cu insistenţă să obţină diferite ştiri din Garnizoană, întreţinând legături cu aceştia, cu predilecţie în locuinţa locotenentului Popoviciu, din Strada Avram Tincu, şi unde adeseori vin numeroşi camarazi ai ofiţerilor”, se arăta într-o notă secretă din 24 septembrie 1942, adresată de Poliţia de Reşedinţă Deva, către Comisariatul de poliţie Orăştie şi Şeful Biroului de Siguranţă.

Supravegheată pas cu pas

Alte note din lunile următoare arătau că tânăra damă de companie era în continuare supravegheată de Siguranţă. Între timp se angajase chelneriţă la Restauranul Bulevard din Orăştie şi călătorea deseori la Deva, cu trenul, pentru a se întâlni cu diverse persoane. Autorităţile o bănuiau de legături cu iredentiştii maghiari, însă nu reuşeau să dovedească acest lucru. O notă secretă din 1 noiembrie 1943, adresată de Comisariatul de Poliţie Orăştie către Biroul Poliţiei de Siguranţă, cerea ca tânăra să nu fie lăsată să se stabilească în zona militară a Orăştiei, fiind pe lista tabelelor secrete cu suspecți de spionaj și fiind bănuită că ar culege informații despre militari. În alte note se cereau noi pecheziții domiciliare și corporale.

Urmărirea tinerei a continuat şi în primăvara anului 1944, iar ultima informare despre ea data din 1 aprilie 1944 şi era o notă de filaj, în care ofiţerul de Siguranţă oferea o ultimă descriere tinerei. „La supravegherea suspectei Stephan Sofia am onoare a raporta următoarele: Numita este de profesiune chelneriţă la restaurantul Bulevard din Strada Regina Maria, domiciliază în Strada Avram Tincu. De obicei pleacă dimineaţa la restaurant şi se înapoiază seara. Întreţine relaţii mai intime cu ofiţerii care frecventează localul. Este o femeie de moravuri uşoare şi s-a verificat că nu urmăreşte decât chestiuni materiale. Este prezentabilă şi comunicativă. Cu iredentiştii din localitate nu se observă a fi în legătură”, arată documantul păstrat la arhive.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =

ACTUALITATE
PRINDE CONTUR ŞI CLANUL BOBORA. Fiul preşedintelui CJ Hunedoara s-a branşat la cea mai bănoasă firmă de stat         La alegerile parțiale din iunie. Deputatul Marius Surgent îi vede câștigători pe candidații ALDE Hunedoara         DREPT LA REPLICĂ CU „ŞOPÂRLE”. O diversiune NATURALĂ pentru activiştii de mediu         Tineri hunedoreni în vârful politicii. Marius Muzicaș a devenit membru al Biroului Permanent Național TLDE         S-A DEŞTEPTAT OPOZIŢIA LA JUDEŢ. PUŢIN DUPĂ… Lucian Heiuş (PNL): „Transparenţa şi legalitatea – necunoscute pentru PSD”         Accident grav pe Calea Zarandului         Vineri se deschide ştrandul         Spărgătorii unui bar au fost prinși         Amenzi de 5.800 de lei date de jandarmi         Bărbat reținut pentru distrugerea unei mașini         Moda ciudată inspirată de istorie. Hunedorenii care și-au transformat casele în refugii dacice         Protest spontan pe șantierul austrăzii         Transalpina a fost redeschisă circulației rutiere         Liliecii continuă să pună probleme pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Tânărul care a jefuit Castelul Corvinilor a fost trimis în arest la domiciliu         Deva Auto Show 2017. Un spectacol de suflet pentru iubitorii automobilelor         Trofeul Micului Cititor, la a XXXVII-a ediție         LA UN AN DE LA MARELE TUN. Hoţia de la Apa Prod rămâne în scriptele firmei         MERGE ULCIORUL LA APĂ ÎN ŞOIMUŞ. Primarul Mihai Irimie are trei luni să-şi aranjeze „ploile”         Cum arată Gara Brad după cinci luni de renovare