Arestaţii la domiciliu au fost cuminţi

*Nicio revocare a măsurilor dispuse de instanţă, în judeţul Hunedoara

 Niciuna dintre persoanele din judeţul Hunedoara pentru care instanţa a dispus măsura înlocuirii arestului preventiv cu arestul la domiciliu nu a încălcat normele impuse de legislaţia în vigoare.

arestatiPână în prezent, pentru niciunul dintre hunedorenii arestaţi la domiciliu nu a fost necesară revocarea măsurii dispuse de instanţă pe motiv că nu ar fi respectat termenii stabiliţi de legislaţia în vigoare. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale, la începutul acestui an, a apărut şi posibilitatea înlocuirii măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, dar cu anumite impuneri stricte. Iar pentru urmărirea arestaţilor la domiciliu, IGPR a dispus operaţionalizarea Birourilor de Supraveghere Judiciară constituite la nivelul tuturor structurilor de poliţie. De asemenea, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale, şi a fost dezvoltată totodată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora. Practic, activitatea de monitorizare strictă le revine poliţiştilor de la Judiciar, cărora  li s-a inclus în fişa postului şi aceste noi atribuţiuni.

 

Nu toate cererile au fost soluţionate pozitiv

 

Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara, spune că până acum nu a fost găsită nicio persoană din această categorie care să încalce termenii preschimbării măsurii arestului preventiv şi să fie dispusă revocarea deciziei. De precizat că în judeţul Hunedoara sunt în evidenţă 9 persoane arestate la domiciliu, care sunt vizitate periodic de oamenii legii. De ărecizat, însă, că nu toate cererile depuse în instanţă în acest sens au fost soluţionate favorabil. De exemplu, pentru omul de afaceri Alin Simota – arestat preventiv pentru că ar fi constituit şi coordonat activitatea unui grup infracţional specializat în acte comise cu violenţă – magistraţii de la Tribunalul Hunedoara au respins cererea formulată pentru revocarea măsurii arestării preventive, precum şi pentru înlocuirea acestei măsuri cu una din măsurile preventive a controlului judiciar sau arestului la domiciliu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + 5 =

ACTUALITATE
Peste 250 de infractori depistați cu ajutorul tehnicii criminialistice         POSTUL PAȘTELUI. Arsenie Boca și secretele celor mai puternice învăţături din Post         Singurătatea satelor din tărâmul de vis al Grădiștii Muncelului         Tânărul din Hunedoara care îi tunde gratuit pe sărmanii dintr-un oraş englez         Alin Simota face primii pași spre eliberare         În atenția crescătorilor de ovine         Curățenie generală pe râul Zlaști         Elevă bătută într-o școală din Deva         Cetatea Devei, subiectul unui nou scandal: ce beneficii și-au dat administratorii sitului         Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani         Razii la transportatorii de lemne: o cantitate impresionantă de material lemnos confiscată de Poliție         PAS CU PAS. Căpuşa favorită a primarilor PNL a intrat în afaceri şi cu Deva         Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, cunoscut în Europa prin proiectul Danube GeoTour         Târgul de Mărțișor își deschide porțile pe 26 februarie, în Piața Unirii         Premii pentru elevii de la Liceul de Arte         Cinci incendii în ultimele zile, în orașele Hunedoarei