Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor

Joi dimineața, aproape 50 de arbori, cei mai mulți paltini, dar și câțiva oțetari, au fost extrași de pe Bulevardul Corvin din centrul municipiului Hunedoara. Operațiunea, care i-a surprins pe cei mai mulți dintre oamenii care au trecut prin zonă, s-a întins pe doar câteva ore. Copacii au fost doborâți rapid cu ajutorul cupei de excavator, după ce muncitorii le-au săpat la rădăcini pentru a le slăbi. Au fost încărcați apoi în camioane și înlăturați.

Operațiunea de extragere a arborilor face parte din planurile primăriei de amenajare a noului centru pietonal din Hunedoara, iar în locul lor vor fi plantați, în luna noiembrie alți 100 de copaci, pe patru rânduri, nu pe două cum au fost până în prezent, susține primarul Dan Bobouțanu. Un studiu realizat de silvicultori a stat la baza deciziei radicale de scoatere a platanilor.

„Având în vedere gradul avansat de degradare a vegetaţiei existente şi a vârstei înaintate a exeplarelor se recomandă extragerea acestora şi înlocuirea lor cu exemplare tinere. Menţinerea exemplarelor actuale de arbori de pe Bulevardul Corvin periclitează în primul rând siguranţa pietonilor, dar şi a altor bunuri existente în apropierea arborilor, deoarece la furtunile violente oricare dintre exemplarele de mari dimensiuni existente pot fi doborâte. Riscul de doborâre a exemplarelor este mai ridicat în cazul ninsorilor abundente, urmate de vânt puternic. Pe de altă parte, din punct de vedere estetic şi peisagistic, nu se mai justifică menţinerea actualului aliniament, exemplarele existente fiind degradate de-a lungul timpului, prin tăierile repetate, specifice spaţiilor verzi urbane”, arăta un raport al silvicultorilor de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură.

Lucrările la noul centru pietonal din Hunedoara au început în luna august și au ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an. Proiectul, în valoare totală de două milioane de euro este finanțat de la bugetul local. Investiția prevede reabilitarea Bulevardului Corvin și a pieței din fața Casei de Cultură, care vor fi dedicate doar pietonilor și bicicliștilot. De asemenea, aici vor fi construite trei fântâni arteziene, dintre care una muzicală, dotată cu jocuri de lumini, costul lor fiind estimat la peste un milion de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului         Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste