Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor

Joi dimineața, aproape 50 de arbori, cei mai mulți paltini, dar și câțiva oțetari, au fost extrași de pe Bulevardul Corvin din centrul municipiului Hunedoara. Operațiunea, care i-a surprins pe cei mai mulți dintre oamenii care au trecut prin zonă, s-a întins pe doar câteva ore. Copacii au fost doborâți rapid cu ajutorul cupei de excavator, după ce muncitorii le-au săpat la rădăcini pentru a le slăbi. Au fost încărcați apoi în camioane și înlăturați.

Operațiunea de extragere a arborilor face parte din planurile primăriei de amenajare a noului centru pietonal din Hunedoara, iar în locul lor vor fi plantați, în luna noiembrie alți 100 de copaci, pe patru rânduri, nu pe două cum au fost până în prezent, susține primarul Dan Bobouțanu. Un studiu realizat de silvicultori a stat la baza deciziei radicale de scoatere a platanilor.

„Având în vedere gradul avansat de degradare a vegetaţiei existente şi a vârstei înaintate a exeplarelor se recomandă extragerea acestora şi înlocuirea lor cu exemplare tinere. Menţinerea exemplarelor actuale de arbori de pe Bulevardul Corvin periclitează în primul rând siguranţa pietonilor, dar şi a altor bunuri existente în apropierea arborilor, deoarece la furtunile violente oricare dintre exemplarele de mari dimensiuni existente pot fi doborâte. Riscul de doborâre a exemplarelor este mai ridicat în cazul ninsorilor abundente, urmate de vânt puternic. Pe de altă parte, din punct de vedere estetic şi peisagistic, nu se mai justifică menţinerea actualului aliniament, exemplarele existente fiind degradate de-a lungul timpului, prin tăierile repetate, specifice spaţiilor verzi urbane”, arăta un raport al silvicultorilor de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură.

Lucrările la noul centru pietonal din Hunedoara au început în luna august și au ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an. Proiectul, în valoare totală de două milioane de euro este finanțat de la bugetul local. Investiția prevede reabilitarea Bulevardului Corvin și a pieței din fața Casei de Cultură, care vor fi dedicate doar pietonilor și bicicliștilot. De asemenea, aici vor fi construite trei fântâni arteziene, dintre care una muzicală, dotată cu jocuri de lumini, costul lor fiind estimat la peste un milion de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Costel Avram și-a cerut scuze pentru modul în care s-a purtat cu o jurnalistă         Au revenit la muncă pavatorii pe Bulevardul Corvin         Tragedie pe calea ferată Simeria – Petroșani         Sfârșit de săptămână aglomerat la Sarmizegetusa Regia, în ciuda restricțiilor de circulație         Spectacol la Teatrul de Artă Deva: „Audiția.ro”         Ziua Poliției Române, celebrată în județul Hunedoara         Echipa RobotX din Hunedoara va reprezenta România la Campionatul mondial de Robotică         EUROPARLAMENTARE. Iuliu Winkler, Medalia de Aur a Societății pentru Încurajarea Progresului din Paris         ZIUA MONDIALĂ A APEI. Apa Prod, lecţii deschide despre rostul apei în trei municipii din judeţ         Invazie de pelerini la Mănăstirea Prislop: mii de oameni s-au rugat la mormântul lui Arsenie Boca         Fântâna arteziană din Piaţa Victoriei va fi repusă în funcţiune         Accident mortal pe șoseaua Hațeg – Petroșani         Gest golănesc făcut de Costel Avram: a îmbrâncit o jurnalistă care a venit să îi pună întrebări         Răzvan Mareş și alţi patru au furat prezenţa unor copii la Madrid, la un eveniment unic în viaţa tinerilor sportivi         Și eu… România în primul rând!         Un fiu al pădurenilor         Chinez prins muncind la negru în Hunedoara         Intrare gratuită la Sarmizegetusa Regia         Ce se întâmplă cu proiectul de 20 de milioane de euro, pentru transportul ecologic din Valea Jiului         Drum de cinci kilometri din Ținutul Pădurenilor modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean