Andrei Ari, poliţist la Lupeni: “.: La şedinţa de cafea suntem, pe rând – fiecare cum are „norocul” – umiliţi”

Unul dintre poliţiştii de la Lupeni care şi-a reclamat comandantul a decis să vorbească despre abuzurile comandantului Dănuţ Mocanu, dezvăluindu-şi identitatea. În interviul acordat Ziarului Hunedoreanului, Andrei Ari povesteşte despre motivul pentru care i-a făcut raport comandantului, despre celebrele şedinţe la cafea, în care colegii erau umiliţi şi susţine că Mocanu nu ar mai trebui să fie comandant.

De asemenea, la finele săptămânii trecute, 20 din cei 23 de poliţişti care i-au făcut raport lui Dănuţ Mocanu în decembrie, au semnat un memoriu pe care l-au trimis atât şefilor din minister, cât şi sindicatelor, sperând să obţină un răspuns.

Totul în zadar, se pare, Dănuţ Mocanu fiind foarte ocupat în cursul zilei de marţi să-i interogheze de unul singur pe poliţiştii care au semnat memoriul, special pentru a-i intimida, susţin surse din interiorul Poliţiei Lupeni.

Mai jos redăm interviul cu Andrei Ari, pregătind şi alte declaraţii năucitoare ale poliţiştilor de la Lupeni, sătui de abuzurile unui şef ţinut în braţe de superiori prea mulţi ani.

Ziarul Hunedoreanului: Dumneavoastră sunteţi unul dintre cei 23 de poliţişti care au făcut raport împotriva comandantului Mocanu. De ce v-aţi hotărât să îi faceţi toţi raport comandantului, în aceeaşi perioadă?

Andrei Ari: Putem să începem cu data de 14 decembrie, când eu şi încă cinci colegi de la Ordine Publică… Pot să îi şi menţionez? Fraţii Constantinescu, Şimon Gabriel, Chiorean Adrian, am hotărât să îi facem acestuia plângere la biroul Interne al poliţiei.

Ziarul Hunedoreanului: De ce?

Andrei Ari: Deoarece… Eu, personal, pot spune de ce. Ei nu ştiu ce motiv au avut. Motivul meu este că au persecutat-o pe Bianca Mureşan, pe motiv că era femeie.

ZHD: Cum a persecutat-o?

A.A.: Bianca Mureşan are un copil de doi ani. A ieşit proaspăt din postnatal, a solicitat să fie pusă la dispeceratul unităţii, unde este un program de 24 de ore, urmat de trei zile libere şi a refuzat (Dănuţ Mocanu – n.r.) pe motiv că este femeie. S-a lăudat întreg colectivului că el nu o pune şi a menţionat că este şi o dispoziţie în acest sens şi ăsta ar fi motivul.

ZHD: Şi colega dumneavoastră ce a zis?

A.A.: Colega mea a făcut plângere împotriva acestuia pentru discriminare.

ZHD: Ce altceva vă mai deranjează la Dănuţ Mocanu?

A.A.: Mă deranjează faptul că nu are demnitate şi că nu îşi asumă greşelile.

ZHD: Care sunt greşelile?

A.A.: Greşelile sunt nenumărate, relatate de colegii mei şi semnalate la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

ZHD: Credeţi că acum, din moment ce 23 de oameni i-aţi făcut raport, va fi sancţionat? Şi în ce fel credeţi că va fi sancţionat?

A.A.: Ar trebui cercetat, există prezumţia de nevinovăţie, să fie pus la dispoziţie şi să îşi recunoască, pe moment, învinuirea.

ZHD: Cum îi tratează comandantul Mocanu pe colegii dumneavoastră?

A.A.: Foarte urât. Îi jigneşte în nenumărate feluri.

ZHD: Puteţi da exemple? Cum îi jigneşte?

A.A.: Făcându-i „proşti”, înjurându-i foarte urât, nu pot să precizez. Îmi este chiar ruşine să vorbesc cum vorbeşte el. Umilindu-i, ţinându-i peste program, neplătiţi, bineînţeles, doar pentru a asculta ce spune acesta „la şedinţa de cafea” celebră, de la 8:00 dimineaţa.

ZHD: Ce se întâmplă la acea şedinţă?

A.A.: La şedinţa de cafea suntem, pe rând – fiecare cum are „norocul” – umiliţi. Nu vă închipuiţi cum este când te bucuri că l-a luat pe alt coleg. E şi un fel de umilinţă a ta că accepţi acest lucru.

ZHD: Dar de ce nu îi spune nimeni nimic? De ce nu ripostaţi, pentru că lucrurile astea nu se întâmplă de ieri, de azi, ci de nişte ani?

A.A.: Se întâmplă de mult timp. Nu ripostează nimeni, pentru că le este frică de el. Nu înţeleg nici eu de ce.

ZHD: Frică? De ce?

A.A.: El pomeneşte numele multor oameni importanţi de la instituţii diverse din judeţ şi chiar de la nivel naţional.

ZHD: Puteţi da exemple?

A.A.: Nu. Pentru că nu consider necesar.

ZHD: Dumneavoastră aveţi cunoştinţă că el chiar este prieten cu acei oameni importanţi şi l-ar putea scoate din belele sau pur şi simplu se laudă?

A.A.: nu pot să afirm că el cunoaşte pe cineva sau are vreo relaţie. Asta organele statului pot verifica, dar se foloseşte de acest lucru pentru a manipula şi dezbina colectivul.

ZHD: V-aţi trezit cu dosare în care aţi fost acuzat pe nedrept de tot felul de lucruri de către colegii dumneavoastră?

A.A.: Nu m-am trezit cu dosare în care să fiu acuzat. M-am trezit cu dosare în care să fiu cercetat, este o diferenţă. Sunt cercetat de când am depus reclamaţie împotriva acestuia în două dosare.

ZHD: Din decembrie (luna în care au fost făcute rapoartele împotriva comandantului – n.r.)?

A.A.: Da. Din decembrie. Atunci a început calvarul. Sunt cercetat în două dosare pentru abuz în serviciu. Sunt parte în dosar. Nu am nicio calitate.

ZHD: Cine v-a reclamat? Cine vă suspectează că dumneavoastră aţi făcut abuz în serviciu?

A.A.: Le iau pe rând. Într-unul din dosare a reclamat o doamnă, Tuza Irina, că în luna iulie, anul trecut, a fost de faţă când noi am abuzat un cetăţean.

ZHD: Are dovezi?

A.A.: Eu ştiu că nu.

ZHD: L-aţi abuzat pe acel domn?

A.A.: Nu. Este şi o declaraţie în acest sens, dată de el.

ZHD: Este o practică a comandantului Mocanu să se folosească inclusiv de civili în fabricarea dosarelorsubalternilor care nu îi convin?

A.A.: Nu cunosc. Doar am auzit.

ZHD: Ce puteţi să ne spuneţi despre faptul că anumiţi colegi de-ai dumneavoastră susţin că au fost obligaţi să scrie rapoarte împotriva altor colegi? Dumneavoastră aţi participat la aşa ceva?

A.A.: Nu. Nu am participat la aşa ceva. Şi nu am participat niciodată.

ZHD: Vă este teamă de Dănuţ Mocanu?

A.A.: Absolut deloc.

ZHD: Credeţi că ar trebui să fie schimbat din funcţia de comandant sau că ar trebui să părăsească poliţia?

A.A.: Eu zic că da.

ZHD: Consideraţi că cei din conducerea IPJ Hunedoara sunt, într-un fel, vinovaţi, pentru felul în care au escaladat lucrurile în ultimii ani, având în vedere că au existat mai multe anchete, inclusiv jurnalistice, în care s-a făcut referire la numele lui?

A.A.: Cei de la Hunedoara să fie anchetaţi de cei de la Bucureşti. Asta e ordinea.

ZHD: Credeţi că cei din Corpul de Control, având în vedere că sunt 23 din 30 de poliţişti care i-au făcut raport, vor lua, în sfârşit, act de plângerile voastre?

A.A.: Da. Sunt sigur de asta.

ZHD: Dumneavoastră de ce aţi ales să daţi declaraţii cu numele şi prenumele dumneavoastră?

A.A.: Pentru că trebuia s-o facă cineva.

ZHD: Nu vă este teamă de repercusiuni, având în vedere faptul că poliţiştii nu au voie să facă astfel de declaraţii?

A.A.: Este un ordin care a fost dat în decembrie 2016, care interzice personalului MAI să dea declaraţii presei. Ştiu despre acest lucru, dar mai ştiu că este Constituţia, care garantează dreptul la liberă exprimare. Sunt decizii ale CEDO şi asta m-a determinat.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Andrei Ari, poliţist la Lupeni: “.: La şedinţa de cafea suntem, pe rând – fiecare cum are „norocul” – umiliţi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × unu =

ACTUALITATE
Achitări în dosarul DIICOT al oamenilor de afaceri din Geoagiu, după un deceniu de anchetă și procese         A murit scriitorul hunedorean Eugen Evu         Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci         Liviu Gabriel Dumitru va fi noul șef al Școlii de Agenți din Cluj – Napoca         Copil accidentat grav după ce s-a electrocutat pe un pod din Hunedoara         Intensificarea traficului de pasageri pe Aeroportul din centrul ţării         Ministrul Carmen Dan a convocat comisia tehnică centrală pentru alegerile parțiale din luna noiembrie         Un bărbat de 71 de ani s-a urcat băut la volan și a produs un accident