Cum a ajuns Andreea, o profesionistă din lumea bancară, profesoara de dans a devenilor

Andreea Moţiu - fotografii din arhiva personală

Andreea Moţiu – fotografii din arhiva personală

Dans de societate, dansuri pentru copii, dans modern, coregrafie pentru evenimente: frumoasa Andreea Moţiu le ştie pe toate. Şi îi învaţă şi pe deveni cum să le practice: cu stil, eleganţă şi multă pasiune!

 • Cum ai ajuns să fii instructor de dans?
 • Am făcut un curs de instructor. Mi-a plăcut foarte mult dansul! Din copilărie am mers la dansuri, însă nu am făcut cât ar fi trebuit. Am făcut cursuri de dans clasic – balet, câţiva anişori. M-au dus ai mei la Casa de Cultură la domnul Mezei, iar mie mi-a plăcut enorm. Ulterior, părinţii nu au vrut să mă lase mai departe, la Cluj, la liceu, unde ar fi trebuit să merg ca să continui. Li se părea că dansul nu este o treabă deloc serioasă. Aşa că a urmat o pauză: am făcut un alt liceu, o altă facultate…
 • Ce liceu ai făcut, până la urmă?
 • De construcţii (râde). Specializarea mea a fost pe arhitectură şi amenajarea teritoriului. Nu era chiar construcţii, pur. Avea şi o latură artistică, pentru că făceam foarte mult desen. Sigur, nu era un desen plastic, ci unul tehnic. Şi facultatea tot în domeniu tehnic am făcut-o! A fost frumos! Aşa a fost viaţa, aşa am decis atunci… Între timp, desigur, am renunţat cu totul la dans. Opus tinerilor din ziua de astăzi, care ştiu exact ce vor, eu am fost o tinerică cumva mai retrasă, care nu ştia, foarte clar, încotro vrea să o apuce. De fapt, nu am ştiut că există… facultate de dans! Dacă aş fi ştiut, fără îndoială aş fi făcut-o!
 • Totuşi, cum te-ai întos la dans?
 • După ce am terminat facultatea, m-am angajat la bancă. Mai întâi am lucrat pe partea de operare date, apoi am
  Andreea Moţiu - fotografii din arhiva personală.

  Andreea Moţiu – fotografii din arhiva personală.

  avansat pe un alt job: coordonator echipă numerar. Aveam în subordine vreo 26 de oameni şi mă ocupam de procesarea numerarului din judeţul Hunedoara: tot ce înseamnă ATM-uri, colectări de la magazine… Era o responsabilitate mare şi… urât! Bine, la început mi-a plăcut! În primii ani eram, ca oricare tânăr foarte entuziastă pe partea de carieră. Opt ani a durat. Până când mi-am dat seama că vreau să renunţ. Asta s-a întâmplat în momentul în care primul meu profesor de dans a ţint un concurs pentru tinerele absolvente: el încă mai preda şi la 70 de ani, şi m-a chemat să jurizez acel concurs.

 • A fost momentul în care te-ai reîndrăgostit de dans?
 • Deşi în primii doi ani, pe când lucram la bancă, m-am mai dus la dansuri, după o pauză de alţi şase ani, invitată în juriu, la concurs, mi-am dat seama cât de mult pierdusem! Domnul Mezei m-a invitat la un dans demonstrativ. A fost momentul în care, după un vals de trei minute, pe care l-am dus cu bine până la capăt, mi s-au blocat muşchii, gambele, respiraţia era agitată… Atunci mi-am zis: „Hei, nu se poate să ajung aşa!” Şi… m-am hotărât. Am renunţat la serviciul de la bancă şi, uşor-uşor am revenit în domeniul dansului. Am făcut un curs acreditat de instructor de dans şi, în 2012, am început să lucrez într-o sală a liceului auto. Apoi am organizat cursurile la Casa de Cultură, într-o sală dedicată pentru dans, cu oglinzi, cu bară de balet… În cele din urmă, din cauza costurilor care crescuseră enorm, a trebuit să fac o relocare, iar acum dansăm în clădirea CEPROMIN.
 • Andreea Moţiu - fotografii din arhiva personală.

  Andreea Moţiu – fotografii din arhiva personală.

  Există vârste minime sau maxime pentru a începe şi pentru a… continua să dansăm?

 • Eu am lucrat şi cu copii foarte mici, de trei ani şi jumătate. Însă acum programul nu îmi mai permite, pentru că am vrut să am mai mult timp, să mă ocup de băieţelul meu, Darius. De fapt, am făcut doar o pauză şi am promis părinţilor copilaşilor că voi reveni, probabil din februarie. Acum, însă, am grupe de la şase ani până la… 50 de ani cred că are cel mai vârstnic! Pe categorii de vârstă, lucrez cu grupe de la trei la şase ani, apoi de la şase, până pe la 10-11 anişori, adolescenţii, de la 12, la 18 ani şi adulţii, toţi cei peste 18!
 • În total, câţi deveni învaţă să danseze îndrumaţi de tine, în cadrul şcolii de dans care îţi poartă numele, „Dansandra”?
 • Undeva la vreo 100 de persoane. Plus perechile de miri care vor să înveţe să danseze, înainte de marele eveniment.
 • Ai şi o trupă de dans…
 • Aşa e. „Rebelle”, adolescenţii mei, cu care fac dans de societate, dans modern şi fuziuni de dansuri moderne. În
  Andreea Moţiu - fotografii din arhiva personală.

  Andreea Moţiu – fotografii din arhiva personală.

  plus, am participat, vreme de un an şi jumătate, la un curs de tango argentinian, susţinut de Mihai Ispir. Atunci am zis: „Hai să facem ceva, să nu lăsăm lucrurile astfel!” Am fost încurajată de Alexandra Cojoc, așa că avem trupa noastră „Passion”, trei fete și trei băieţi. Facem repetiţii o dată sau de două ori pe săptămână. Cu „Passion” pregătesc dansuri artistice pentru evenimente şi avem, deja, un an de când am început să ieşim în lume.

 • Ai lăsat o meserie considerată cumva mai serioasă, pentru o profesie artistică. Se poate trăi din asta?
 • Trebuie să recunosc: reţelele de socializare m-au ajutat enorm cu partea de publicitate… pe care am putut să o fac fără costuri. Pe de altă parte, apetitul pentru dans este în creştere şi se resimte o nevoie acută de a comunica, de a socializa, de a arăta mai bine… Pentru că dansul nu înseamnă doar figuri de dans. Înseamnă dezvoltarea ta ca om, modelarea trupului, disciplină şi… evident, frumuseţe şi sănătate…

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Cum a ajuns Andreea, o profesionistă din lumea bancară, profesoara de dans a devenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − 3 =

ACTUALITATE
Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara