ALERTĂ PENTRU INVESTITORI. Banii europeni se vor aloca într-o tranşă unică

Hunedorenii care vor să înceapă sau să dezvolte o afacere în mediul urban trebuie să se grăbească: sumele vor fi puse la bătaie într-o singură sesiune, iar până în 2020 nu vor mai fi alţi bani.

Zeci de hunedoreni care vor să-şi deschisă sau să extindă o afacere deja existentă au parteicipat ieri la conferinţa gratuită „Totul despre fondurile nerambursabile 2014-2020 pentru IMM. Evenimentul a fost organizat de compania Goodwill Consulting la restaurantul Casina, iar participarea la conferință a fost gratuită, fiind condiționată doar de înscrierea online. Directorul regional al companiei, Zoltan Kiss, a oferit informațiile esențiale despre oportunităţile de finanţare nerambursabilă pentru întreprinderi. Specialistul în aceesarea de fonduri europene a prezentat hunedorenilor Programul Operațional Regional (POR), Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) şi programele naționale. Hunedorenii au aflat care sunt condiţiile de eligibilitate, ideile de investiţii care pot primi finanţare, cheltuielile eligibile, valorile finanţărilor, criteriile de selecţie, paşii de parcurs pentru a implementa un proiect de succes, dar şi condiţiile de implementare şi de plată a fondurilor europene.

Rep: – Pe parcursul acestei ore şi jumătate aţi prezentat foarte multe informaţii referitoare la fondurile europene. Ce ar trebui să ştie hunedorenii că este esenţial legat de aceste oportunităţi?
Zoltan Kiss: – Esenţial ar fi să înţeleagă că pentru IMM, în această perioadă, 2014-2020, s-au înjumătăţit alocările financiare, faţă de 2007-2013 şi, pentru mediul urban, finanţările se vor derula, probabil, printr-o singură sesiune. Asta înseamnă că banii se vor pune la bătaie printr-o singură sesiune în 2016, până în 2020, iar, ulterior, finanţările europene pentru IMM din oraşe vor lipsi de pe calendarul acestei perioade. În legătură cu cei care se gândesc să-şi deschidă o afacere în viitorul apropiat, le recomand să se orienteze şi către programele naţionale de dezvoltare rurală, unde putem să ne aşteptăm la alocări financiare, până în 2018, cel puţin. Aici avem, oricum, o alocare mult mai mare, în comparaţie cu disponibilul pentru mediul urban. De altfel prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală autorităţile încearcă să finanţeze o mulţime de activităţi interesante, atât pe partea de servicii şi producţie, cât şi pe partea de turism şi alte activităţi.

conf fonduri europene (5)– Există diferenţe între exerciţiul bugetar 2007-2013. Dacă da, care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele actualului exerciţiu bugetar?
– Există diferenţe, evident. Lucrurile se schimbă, iar ceea ce este măsurabil şi vizibil este perioada de evaluare a proiectelor. Astfel, în timp ce în exerciţiul bugetar trecut am putut să asistăm la nişte evaluări care au durat foarte mult, în unele cazuri chiar şi un an şi jumătate, în noul exerciţiu bugetar observăm că autorităţile încearcă să recupereze acest deficit pe care l-au avut în perioada 2007-2013. Considerăm că şi ei au învăţat în urma acelor inadvertenţe şi există o deschidere mult mai mare din partea autorităţilor către beneficiari.

– Care sunt acum liniile de finanţare funcţionale şi ce alte linii vor fi deschise în prima jumătate a anului, până în luna iunie, inclusiv?
– În principiu, ne aşteptăm să se lanseze în următoarea perioadă, Programul Operaţional Regional (POR). Teoretic, ar fi trebuit să existe, deja, o lansare a ghidului pentru POR 2.1, care se adresează microîntreprinderilor. Imediat după închiderea acestui program putem să ne aşteptăm la deschiderea programului POR 2.2, care se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii, din mediul urban. După aceea, în luna martie, ne aşteptăm la lansarea programelor naţionale de dezvoltare rurală, care probabil vor rămâne deschise până în luna octombrie. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a avut o sesiune de depunere şi în 2015, dar specificul acestui program este acela că există alocări financiare anuale. De aceea, în fiecare an se relansează liniile de finanţare în cadrul PNDR.

– Cât de dificil este să accesezi un proiect? Mulţi hunedoreni ar avea idei, dar de teamă renunţă încă înainte de a începe.
– Mulţi încearcă să acceseze aceste finanţări, dar o categorie dintre aplicanţi nu reuşesc să obţină finanţările respective, din varii motive. Cele mai multe cazuri sunt greşeli care intervin şi, din cauza acestor greşeli, proiectele sunt respinse de autorităţi şi rămân nefinanţate. Ce pot să vă spun este că percepţia, în cazul acestor eşecuri, este diferită de la un beneficiar la altul. O parte dintre ei, în urma nereuşitei personale, ajung să fie convinşi că, deşi ei au încercat, sistemul nu funcţionează. Ei nu doar că renunţă, ci încearcă să-i determine şi pe alţii să facă acelaşi lucru. Am întâlnit astfel de cazuri. Cu toate acestea, noi considerăm că prin ceea ce am reuşit să realizăm doar noi: peste 750 de proiecte finanţate, şi mare parte dintre acestea implementate, posibilitatea de a implementa un proiect dacă există interes este una reală.

– Care sunt cele mai mari dificultăţi de care se lovesc beneficiarii?
– În cele mai multe cazuri lucrurile se înpotmolesc pentru că nu există cofinanţare. Nu sunt bani. În majoritatea cazurilor beneficiarul câştigă proiectul, dar nu poate să-l implementeze, pentru că nu are partea lui de finanţare. Şi, atunci, în multe cazuri proiectul rămâne la stadiul semnării, fără a mai parcurge implementarea. Mai nou şi acest lucru este, însă, oarecum rezolvat, pentru că din 2014 autorităţile au aprobat o nouă metodă de decontare a finanţărilor, sistemul cererilor de plată. Prin aceasta se poate investi doar contribuţia proprie la proiect, iar restul poate fi obţinut de la autorităţi, pentru plata furnizorilor.

– Sunt şi proiecte care pot obţine o finanţare europeană care să acopere în întregime proiectul: finanţare de 100%. Acest timp de finanţare este o noutate sau a funcţionat şi în timpul exerciţiului bugetar anterior?
– Este o noutate pentru perioada 2014-2020, faţă de 2007-2013, când nu au existat finanţări de 100 la sută. Totuşi, aplicanţii trebuie să ţină cont de faptul că banii se acordă, în acest caz, în tranşe, iar acordarea celei de-a doua tranşe se face numai după îndeplinirea anumitor condiţii şi parametri legaţi de proiect. Sunt atractive, accesibile şi pot fi accesate de oricine, chiar şi printr-o societate nou înfiinţată, evident, în condiţiile în care societatea este înfiinţată în mediul rural.

– Birocraţia se menţine? Să se aştepte hunedorenii care vor să acceseze fonduri europene la temutele „tone de hârţogărie”?
– Hunedorenii nu ar trebui să fie reticenţi la posibilităţile acestea de finanţare, în ciuda birocraţiei, încă destul de stufoasă. Lucrurile s-au mia schimbat în bine, e drept, dar birocraţie încă este. Pot să fac o comparaţie, spre exemplu, cu sistemul din Ungaria, pe care îl cunosc şi unde proiectele se pot depune în aşa fel încât, dacă sunt necesare completări, acestea să fie aduse pe parcurs. În România, în momentul în care depui un proiect, el trebuie să fie complet, iar în perioada de evaluare nu mai poţi aduce nici modificări, nici completări.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × trei =

ACTUALITATE
Incendiu în Călan: peste 20 de persoane au fost evacuate         Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani