Alegeri locale 2016 Hunedoara. Comuna care ar putea fi salvată de un drum are primar încă dinainte de încheierea alegerilor

5 iunie 2016. Comuna Bătrâna stă suspendată în dreptul norilor cenuşii, care se învălătucesc deasupra, acoperind soarele. O mână de oameni s-au strâns la primărie, acolo unde este organizată secţia de vot. Alegerile din acest an sunt, oarecum, fără miză. Radu Herciu, actualul primar, nu are, practic, contracandidat. La propriu. Este singurul pe listă. „Nu din vina mea, încearcă să se disculpe. Vedeţi, astea sunt deciziile legiuitorilor: decizii care, ca să fiu sincer, îi dezavantajează pe locuitorii comunelor cu foarte puţini locuitori”, susţine actualul primar.

Un singur copil în comună
Comuna lui mai are doar 115 oameni. Cândva, spune viceprimarul, Moldovan, oamenii de aici erau de opt ori mai mulţi. Se întâmpla prin anii ’60. Apoi, în preajma Revoluţiei, populaţia din Bătrâna se înjumătăţise. Între timp, numărul celor care „vieţuiesc” aici, cum spun pădurenii, a mai scăzut încă de patru ori! Copiii îi poţi număra pe degete. La propriu. Pe degetele de la o singură mână. Pentru că, din totalul celor 115 locuitori, doar cinci sunt minori, spune primarul. Ciprian Pricop este tatăl unuia dintre cei doi copii, singurii din acest sat. Pe fată, care are 9 ani, a trimis-o la o cumnată, la Piatra-Neamţ, ca să nu rămână fără şcoală. Mai are acasă doar băiatul de trei ani. Şi un pic de timp să decidă ce va face, încotro o va lua. Viaţa aici este „şi uşoară, şi grea”, zice el, râzând puţin surprins că, iată, cineva îl întreabă şi pe el de sănătate: „Uşoară că e frumos, e linişte. Grea că nu prea ai de toate, aşa cum sunt în alte părţi”. De două ori pe săptămână vine maşina cu alimente, dar în ultima vreme nici atât nu a mai venit, spun oamenii. Până la ora prânzului au votat 28 din cei 108 alegători.

„E nevoie de braţe de muncă”
Ileana Mircea, tanti Leana, cum o ştiu sătenii, are 69 de ani şi a bătut drumul până la Bătrâna tocmai de la Faţa Roşie. În total, vreo 14 kilometri, dar ea nu ştie asta. „Uite, dacă te uiţi, nu peste culmea aia, peste ailaltă, unde se vede în zare dealul ăla rotund… Acolo stau eu. Poţi să stai liniştit acolo, că nu te bate vântu’”, îţi explică, arătând înspre zare, cu braţele ei subţiratice şi puternice. „M-a adus băiatul meu, ăla cu maşina galbenă, că fac parte din comisie şi va trebui să stau aici până diseară. Oricum, am venit, că trebuia să venim la vot, chiar dacă avem un singur candidat. Asta e datoria noastră de cetăţeni”, zice tanti Leana, scormonindu-ţi întrebările cu ochii ei albaştri şi rugându-te să nu îi pui fotografia în ziar. Păi şi, e grea viaţa aici, în vârf de munte? Foarte grea. Dar tanti’ Leana nu se dă dusă. „Unde să merg eu, acuma, că sunt bătrână? Unde să mă duc? Da, mă pot duce la copii, la Deva, da’ au şi ei familia lor. Eu stau aici, cu animalele mele, cu munca. E mult de lucru. Avem şapte hectare. Cât vezi cu ochii. Numa’ că e nevoie de putere de muncă. Copiii au fost plecaţi prin Spania, sunt cu altele… nu îi văd eu pe ei venind aici…”, adaugă tanti Leana, cu o fluturare a mânii care dă multe de înţeles, înainte de a te chema în ospeţie la casa ei de peste culmile munţilor.

Pierduţi în paradis
Radu Herciu este primar în comuna bătrâna din anul 2.000. Asta înseamnă patru mandate, plus încă unul, pe care îl are asigurat, în calitate de candidat unic. Administrează destinele celor 115 locuitori care trăiesc în patru sate: Bătrâna, Răchiţeaua, Piatra şi Faţa Roşie. Din cele patru sate, trei sunt şi astăzi neelectrificate. Primarul spune că în comună a fost adus curent electric la începutul anilor ’70, dar locuitorii celorlalte trei sate, speriaţi de costurile mari ale contribuţiei proprii pentru racordarea la reţea, au refuzat electrificarea. După ’90 şi-au dorit şi ei să aibă curent electric, însă au fost programaţi abia pentru 2002. An când furnizorul a considerat că o asemenea investiţie devenise, din cauza numărului mult prea mic de clienţi, nerentabilă. Apă la reţea este doar în centrul de comună, iar şcoala s-a desfiinţat încă din 2002, din cauza numărului prea mic de copii. Acum copiii de şcoală învaţă la Dobra. Ca să poată merge la şcoală, părinţii i-au plasat la gazde. Primarul spune că în urmă cu câţiva ani un investitor ar fi vrut să amenajeze la Bătrâna o pârtie de schi. „Faceţi doar drumul”, i-ar fi spus investitorul. Misiune imposibilă, susţine Radu Herciu, din moment ce situaţia lui este neclară: „Drumul parcurge patru comune: Dobra, Veţel, Cerbăl şi Bătrâna şi este administrat de Consiliul Judeţean, Romsilva şi comuna Bătrâna, iar în acte figurează ca drum judeţean (n.r. DJ688), deşi în realitate e, aţi văzut şi dumneavoastră, un… drum forestier. Tot ce am reuşit să facem a fost să-l pietruim, pe porţiunea care ţine de noi. Asta în ciuda faptului că Guvernul a hotărât ca fiecare centru de comună să fie conectat la reţeaua rutieră cu cel puţin un drum judeţean. Sigur, am trimis adrese şi memorii – o asfaltare ar fi pentru noi un vis – dar ce ni s-a răspuns a fost că acesta nu e un drum de interes naţional. Cu alte cuvinte, suntem de la o zi la alta tot mai puţini şi din cauza numărului mic de locuitori, nu prea contăm… ”, explică primarul comunei care în 2015 a avut un buget de 1.500.000 de lei (15 miliarde de lei vechi). Se înserează parcă mai repede, pentru că soarele nu şi-a arătat faţa astăzi, în ziua alegerilor. De pe platforma din centrul comunei Bătrâna, văile se deschid în cascadă, una după alta, lăsând ochiul să alunece peste un peisaj paradisiac, cu potenţial de dezvoltare turistică doar bănuit. Însă comuna se stinge, încet-încet, odată cu cei 100 de locuitori ai ei, prea bătrâni să mai plece şi din ce în ce mai bătrâni ca să stea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece − zece =

ACTUALITATE
L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara