ALBIRE ÎN FRAUDA DE LA APA PROD. Contabilul şef pe sub nasul căruia s-a tras tunul de 300.000 euro a revenit pe post

Hoţiile de la Apa Prod SA Hunedoara au început prin 2011. Timp de cinci ani s-a furat – pic cu pic – peste 11,5 miliarde de lei vechi din casieria sucursalei Geoagiu. Conducerea firmei a depus o plângere penală „in rem” (privind fapta) în 12 iunie 2016.  Hoţiile au devenit publice în 23 august, publicate de ZIARUL Hunedoreanului, iar câteva zile după aceea, Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, anunţa că cinci persoane şi-au pierdut locul de muncă. Printre cei destituiţi se afla şi şeful departamentului contabilitate din Geoagiu, Dorel Şerban. După ce s-au liniştit apele şi hoţia a ieşit din atenţia presei, contabilul şef a fost repus pe funcţie. Fiindcă la stat „cumetriile” sunt mai presus de orice, fie şi o delapidare de aproape 300.000 de euro

 

 

Ce patron ar ţine un contabil care n-a sesizat timp de cinci ani că din firma se fură bani? Admitem că şeful care ţine contabilitatea n-are niciun amestec cu „scurgerea” celor peste 11,5 miliarde de lei vechi, totuşi, cât de profesionist este contabilul pe sub nasul căruia s-au furat cinci ani bani din contabilitate? Sunt întrebări la care conducerea Apa Prod s-a sustras de la a oferi explicaţii.

 

Cinci ani de hoţii

Pare de necrezut, dar vreme de un cincinal s-au sifonat bani din visteria firmei ce se află sub patronajul Consiliului Judeţean Hunedoara, fără ca şefii societăţii cu capital de stat să se prindă de hoţie, ori să resimtă lipsa banilor sustraşi. Tunul tras în conturile firmei de stat se ridică la peste 250.000 de euro. O avere considerabilă drenată – strop cu strop – de la SC Apa Prod SA. Principalul suspect este fiica directorului sucursalei de la Geoagiu, angajată în subordinea tatălui, cum se practică de obicei la firmele de stat. De altfel, SC Apa Prod SA şi-a dobândit faima de „cimitir al elefanţilor”, locul în care nepotismul e în floare, acolo unde se refugiază politicienii scăpătaţi şi rudele lor să „câştige un ban cinstit”.  Potrivit informaţiilor noastre, în jur de 80 de persoane au fost angajate la Apa Prod în cele câteva luni în care puterea judeţului a fost preluată de PSD.

 

Cinci angajaţi, daţi afară din serviciu

La câteva zile după dezvăluirile apărute în ZIARUL Hunedoreanului,  preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a ieşit într-o conferinţă de presă în care anunţa măsurile luate la firma patronată de administraţia judeţeană. Laurenţiu Nistor spunea că, în plan strict administrativ s-au dispus măsuri de sancţionare împotriva mai multor angajaţi despre care se crede că au fost implicaţi, voit sau din neglijenţă, în hoţia de 11,5 miliarde de lei vechi. Şeful CJ Hunedoara spunea că au fost desfăcute contractele de muncă în cazul a cinci persoane: Ovidiu Nicolae Rangheţean (economist la departamentul comercial al Centrului Operaţional Geoagiu al Apa Prod), Cristina Simona Rangheţean (economist la UIP POS Mediu) şi Valeria Simina (casier încasator al Apa Prod), toţi daţi afară pentru motive disciplinare. De asemenea, Emil Tomoni (şef al Centrului Operaţional Geoagiu) şi Dorel Şerban (şef al departamentului financiar – contabil) şi-au pierdut locul de muncă pe motiv de neîndeplinire corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu.

 

Contabilul şef a fost „albit”

La nici două luni de la eliberarea de pe post, contabilul şef Dorel Şerban a revenit pe post. Din conturile firmei au dispărut aproape 300.000 de euro în cinci ani de furtişaguri, contabilul şef nu s-a prins de fraudă şi totuşi este păstrat să conducă finanţele şi contabilitatea firmei. În aceste zile, SC Apa Prod SA este condusă de directorul general adjunct, Deian Micin. Acesta a confirmat că Dorel Şerban este angajatul firmei de stat, însă a refuzat să dea detalii. „Nu ştiu din cap pe ce post este”, ne-a spus Micin, destul de „înţepat”. Am propus să-i dăm răgaz de câteva minute să se informeze. (În fond e o informaţie pe care o poate oferi până şi portarul de la Apa Prod.)  Directorul general adjunct n-a fost de acord şi a cerut să-i facem o soliciare scrisă, după care o să primim un răspuns conform legii. Contabilul şef Dorel Şerban a revenit la şefia departamentului. Am aflat asta de la surse colaterale, deşi hunedorenii au dreptul să ştie tot adevărul pentru că ei sunt „acţionarii” păgubiţi. Dregătorii bugetaţi, prin explicaţiile evazive, îşi bat joc de banii hunedorenilor, cu banii hunedorenilor.

 

Liberalii, la butoanele CA al SC Apa Prod SA

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara susţine că nu are cunoştinţă de faptul că şeful contabil a fost reabilitat. „Dacă ar trebui să stau cu ochii pe fiecare angajare care se face la insituţiile şi firmele din subordinea Consiliului, aş ajunge la Zam, dus cu capul, şi chiar n-aş mai putea răspunde la nicio întrebare pe care mi-o puneţi. Chiar, nu ştiam că a fost reangajat respectivul, dar cereţi Consiliului de Administraţie al Apa Prod informaţii că ei trebuie să aibă o explicaţie. Sunt acolo cinci persoane: trei liberali, un ALDE şi un pesedist. Decizia aparţine liberalilor care se dau cei mai corecţi”, ne-a declarat Laurenţiu Nistor. Nicolae Popoviciu, preşedintele CA al Apa Prod SA, spune că Dorel Şerban a contestat decizia luată împotriva sa şi a avut câştig de cauză la comisia de cercetare disciplinară. Cum a fost posibil să fie reprimit pe post contabilul şef care nu a sesizat cinci ani că se fură din contabilitate? Reprezentanţi din conducerea Apa Prod vorbesc despre prezumţia de nevinovăţie de care trebuie să beneficieze şi contabilul Dorel Şerban, dar nimeni nu a cerut ca el să fie încarcerat. Era vorba doar de îndepărtarea sa de locul din care s-au furat banii. E posibil ca cercetarea penală şi judecarea cauzei să dureze alţi cinci ani. Cine poate garanta că „neglijenţa” contabilului şef nu va genera un nou furtişag.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 7 =

ACTUALITATE
Trei incendii au avut loc în Hunedoara         Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva         TRADIŢII UITATE: Săptămâna de mijloc și „Trecerile Mari”         Tânărul care a abuzat sexual șase fete s-a arătat nemulțumit de condamnare         Spărgători de case prinși de polițiști         Cum au explicat drumarii mizeria din refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Recorduri la Castelul Corvinilor: 10.000 de euro pentru trei zile de filmări         Cinci incendii au avut loc în weekend         REACŢIA OPOZIŢIEI. Liberalii cer eliminarea impozitului la toate pensiile şi salarii majorate la primari         VIOREL ARION A PIERDUT ŞI ŞEFIA PARTIDULUI. Vasilică Potecă preia organizaţia municipală PNL Hunedoara         Straja: noul pol al distracţiei pentru schiori şi snowboarderi         Evenimente la aniversare: Eminesciana 2017         Accident grav petrecut în Deva         Bărbaţi surprinşi în flagrant în timp ce încercau să sustragă cărbune         SEMNAL DE ALARMĂ. Gunoaiele au împânzit refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Tineri salvați după ore de căutări prin viscol, în Masivul Parâng         Record turistic la Sarmizegetusa Regia: cetatea dacică a avut peste 60.000 de vizitatori în 2016