Albert Horopciuc, hunedoreanul care „scrie cu lumină” din scaunul cu rotile

Hunedoreanul a devenit cunoscut şi iubit în comunitate, ca un model de curaj şi rezistenţă, după ce, lovit de două boli teribile care l-au imobilizat în scaunul cu rotile, a continuat să lupte pentru o viaţă normală şi a continuat să facă fotografie.

Sâmbătă, la ora 17, Albert Horopciuc va vernisa o expoziţie de fotografie la Galeria de Arte din Hunedoara. Hunedoreanul a devenit cunoscut şi iubit în comunitate, ca un model de curaj şi rezistenţă, după ce, lovit de două boli teribile care l-au imobilizat în scaunul cu rotile (Parkinson şi mielită), a continuat să lupte pentru o viaţă normală şi a continuat să facă fotografie. Fotbalist şi iubitor de sport şi de mişcare, Albert a locuit o vreme în Germania, dar spune că astăzi ţara lui „de împrumut” nu mai este ce era cândva, din cauza nesiguranţei şi a haosului care o bântuie. „Sunt bucuros că m-am întors acasă, unde m-am îndrăgostit şi m-am căsătorit, sunt fericit că am doi copii minunaţi şi o soţie gladiator, care are grijă de trei, nu de doi copii! Expoziţia asta e un fel de «Adio» pe care eu îl spun fotografiei. Mi-aş dori ca hunedorenii care vor vrea să îmi fie alături, să vină „la papion”, pentru că şi eu le-am pregătit câteva surprize. Am multe fotografii pe care vreau să le vadă oamenii, să le ofer bucurie! De fapt, cam asta le-aş şi spune hunedorenilor: bucuraţi-vă că sunteţi sănătoşi şi nu depindeţi de cei din jurul vostru, bucuraţi-vă de familie, staţi lângă copiii voştri, exprimaţi-vă prin muzică, fotografie, scris sau orice vă aduce bucurie, arătaţi frumosul celor de lângă voi, iubiţi-vă!”, a declarat pentru Ziarul Hunedoreanului, într-o foarte scurtă declaraţie, modest şi discret, Albert Horopciuc.

Cum îl văd prietenii:

Sorin Țipcu: „Albert… Viața ne-a adus pe același drum când doar încercam să descifrăm timid inocența copilariei. Mi-l amintesc atat de bine, ca şi cum cei aproape 40 de ani care au trecut nu au însemnat aproape nimic… Nu a excelat niciodată la învăţătură pentru că nu se încadra în tipul celor care, dupa orele de şcoală, abia aşteaptă să umple caietele cu teme… Nu, pentru că Albert era pe atunci un altfel de lider… era liderul celor vivace, dinamici, plini de iniţiativă care-şi consumau energia pe terenul de sport, în sala de educaţie fizică sau, pur şi simplu, pe maidan… Aici Albert era incontestabil de neegalat, merit recunoscut de toţi, la vremea respectivă. Timpul a trecut… S-au întamplat atâtea… bune, rele… Albert a rămas acelaşi lider, chiar dacă a schimbat, să zicem, mingea, cu aparatul foto. Albert nu a învăţat fotografia… el a ştiut-o dintotdeauna. Drept dovadă, acum un an, aflându-mă la un curs de fotografie la Sibiu, curs pe care îl făcuse şi Albert cu ani în urmă, a fost dat ca exemplu ce „mână uşoara” avea… Că este un tip inteligent nu a fost niciodată un secret pentru mine şi nu am fost deloc surprins să descopăr atracţia lui spre artă şi frumos… Acum câţiva ani l-am văzut trecând încet pe stradă cu un aparat de fotografiat în mână… Eram în maşină… Nu-l văzusem de mulţi ani… Mergea încet şi adâncit în gânduri… Între timp am aflat mai mult… Mi-am dorit să îl regăsesc. Astfel, am descoperit creaţia lui pe internet… şi am fost fascinat şi mi-am dorit să iau cât mai repede legătura cu el. Este genul de om care nu a uitat de unde a plecat, care insufla oamenilor curaj şi ambiţie, care ajuta oamenii să-şi descopere şi să-şi urmeze pasiunile. De atunci, am petrecut multe ore împreună în studioul său foto sau pur şi simplu în natură, căutând să imortalizăm clipa… De fiecare dată m-a surprins bagajul lui de cunoştinte în ale fotografiei, spontaneitatea, siguranţa şi imaginaţia în a compune cadrele. M-am simţit alături de el ca şi în prezenţa unui frate mai mare, dispus să se facă înţeles şi să mă ajute să descopăr şi eu taine nebănuite ale scrierii cu lumina. În acele ceasuri petrecute împreună, am înţeles că el este omul pe care iîl aşteptam pentru a-mi da seama că puterea imaginaţiei stă în noi înşine şi el este cel mai elocvent exemplu că nimic nu este greu sau imposibil atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat. Drumul său nu este şi nu a fost niciodată uşor, dar ambiţios fiind, reuşeste acolo unde mulţi alţii doar încearcă. El are un scop bine definit, acela de a deveni cineva, de a ieşi din mulţime, de a crea şi a-şi pune amprenta pe ceea ce face.”

Alin Nuţ: „L-am cunoscut pe Albert în 2009, într-o conjunctură personală, când încă se mişca, părea un om sănătos… Apoi l-am văzut la Castelul Corvinilor, la evenimente, iar la un moment dat mi-a scris, spunându-mi că ar vrea să ne facă nişte fotografii, mie şi Andreei, prietena mea. Ştiam că acum era afectat de boală (n.r. Parkinson), dar când am ajuns la el în faţa blocului, a coborât fetiţa să mă roage să urc la el şi să îl ajut să coboare. Abia atunci mi-am dat seama în ce stare gravă era. Chiar şi la studio, el apasă declanşatorul cu o telecomandă… Aşa, privit din afară, nu prea îţi dai seama… Abia când îl cunoşti mai bine realizezi că toată durerea asta a lui se răsfrânge şi asupra copiilor şi asupra familiei. Oricum, ce face Albert în studio, mai ales în condiţiile în care o face, e ARTĂ! Reglajul luminilor îl ştia pe de rost, se vedea că e un profesionist! Au fost nişte prieteni care au şi făcut un filmuleţ, l-am distribuit şi eu şi am vorbit la toată lumea de el, în speranţa că se va găsi un tratament care să-l pună, din nou, pe picioare. Din păcate, nu sunt în măsură să îl ajut şi financiar. Mă bucur că face expoziţia asta. E un fotograf excelent şi aş vrea tare mult să aflu că există o speranţă de vindecare în cazul lui.”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva         Mai multe drumuri județene devin drumuri forestiere         Amenzi pentru tăieri ilegale de lemne         Soarta minelor Lupeni şi Lonea e pecetluită. Nici măcar nu sunt luate în calcul în Strategia Energetică a României         Tânăr prins la furat în Hunedoara         Zilele Maghiare din Județul Hunedoara – 22-30 septembrie 2018         Episcopia Devei și Hunedoarei a câștigat procesul pentru numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca         Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor         Copilă de 10 ani, rănită pe trecerea de pietoni         Accident grav în Deva         Nicio speranță pentru gara Hunedoarei și pentru calea ferată spre Simeria, la șase luni de la închidere         CEH furnizează servicii de sistem de cel puţin 400 MW până în 2020         O seară de astronomie, airsoft pe timp de noapte și concert rock în Cetatea Devei         Expoziție la muzeu: „Frumusețea neconvențională. Arta tatuajului”.         Mircea Nistor a fost propus cetățean de onoare al județului Hunedoara