Ajutor pentru localnicii din Vadu Dobrii

Ninsorile abundente au dus la izolarea satului Vadu Dobriidin Ținutul Pădurenilor, pe care se poate ajunge pe un drum de pământ, un urcuș continuu de aproape zece kilometri din centrul comunei Lunca Cernii de Jos. Zăpada care pe creste a depășit jumătate de metru a dus, însă, la închiderea drumului și a avariat rețeaua de electricitate a satului, lăsându-i pe localnici în beznă.

La fel ca în urmă cu un an, pompierii și salvamontiștii s-au mobilizat și au urcat în satul din munți pentru a veni în ajutorul celor 12 localnici. „ Echipajele au participat marți la o acțiune umanitară în Vadu Dobrii, satul din Munții Poiana Ruscă, izolat de căderile masive de zăpadă. Au dus sătenilor, majoritatea vârstnici, 150 de pâini și medicamente, puse la dispoziție de Primăria comunei Bunila. În plus, un echipaj de prim ajutor s-a asigurat că starea de sănătate a localnicilor este bună. Salvatorii au intervenit cu o autoșenilată și mașini dotate cu tracțiune integrală”, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara. În urmă cu câteva zile, pompierii hunedoreni și salvamontiștii au însoțit echipajul Enel, pentru ca acesta să poată să ajungă în zonă și să remedieze avaria la rețeaua de curent a satului, afectată de fenomenele meteorologice periculoase. Și în luna ianuarie a anului trecut, oamenii din Vadu Dobrii au fost vizitați de pompieri și salvamontiști, după ce zăpezile au blocat drumul spre sat.

Vadu Dobrii, cătunul din Munţii Poiana Ruscăi, s-a transformat în ultimii ani într-un „sat-fantomă”. Locul a devenit o umbră a zonei populate în trecut de zeci de familii prospere. Până la începutul anilor 2000, în Vadu Dobrii a funcţionat o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă în pădurea deasă de brazi. La celălalt capăt al satului se afla mina de fier unde au lucrat până în urmă cu două decenii hunedoreni din întreg ţinutul, iar în apropiere a funcţionat o tabără şcolară, ruinată în prezent. Şase drumuri de munte legau Vadu Dobrii de alte localităţi din Ţinutul Pădurenilor: Lunca Cernii de Sus, Lunca Cernii de Jos, Bunila, Runcu Mare (comuna Lelese), Bătrâna şi Cerbăl. Dintre acestea, doar unul mai este accesibil, vara, pentru cei care vor să ajungă în sat cu autoturismul. Drumul forestier pe care oamenii urcă în Vadu Dobrii porneşte din satul Lunca Cernii de Jos, străbate mai multe văi şi păduri, ocoleşte cătunul Meria, trece apoi pe lângă stânele pădurenilor şi se coboară în final spre primele case din sat, aflate la 15 kilometri de şoseaua din care s-a desprins drumul de munte. Iarna, însă, după ninsori, traseul devine aproape imposibil, chiar şi pentru maşinile 4 x 4.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Manifestări.Eroii omagiaţi la 1.600 de metri altitudine         Comemorare la un an de la moartea scriitoarei Ileana Lucia Floran         Primarul propune premierea elevilor din echipa RobotX Hunedoara și a profesorului lor         Sute de participanți la Caravana Culturii în Cetatea Devei         Penele de curent nu vor mai bloca Telecabina care asigură transportul turiștilor în Cetatea Deva         Accident provocat de o tânără de 18 ani         Atenție șoferi. Traficul de pe Autostrada A1 va fi deviat pe centura Devei         Terenurile și clădirile pe care urma să fie construit parcul de retail Carrefour au fost achiziționate         19 turiști au rămas blocați în telecabina Cetății Devei         Sărbătoarea Pădurenilor de pe Dealul Cornetului         FOTO. Poiana Omului, paradisul din Munții Orăștiei         Ultimii pași înainte de reabilitarea Castelului Corvinilor         Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş         Aur pentru echipa României de robotică. Elevii din Hunedoara au întrecut 160 de țări         Drumul spre Lacul Cinciș a fost asfaltat parțial. Unde se poate circula în condiții normale         Biserica medievală Strei va intra în reparații         Cum trebuie purtati blugii skinny fit in functie de silueta – P.         NUMIRE. Cristian Ionică, noul director al Apa Serv Valea Jiului         OMAGIU. Monumentul salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila         ACORD Contractul Colectiv de Muncă al minerilor şi energeticienilor, prelungit cu încă un an