Ajutor pentru localnicii din Vadu Dobrii

Ninsorile abundente au dus la izolarea satului Vadu Dobriidin Ținutul Pădurenilor, pe care se poate ajunge pe un drum de pământ, un urcuș continuu de aproape zece kilometri din centrul comunei Lunca Cernii de Jos. Zăpada care pe creste a depășit jumătate de metru a dus, însă, la închiderea drumului și a avariat rețeaua de electricitate a satului, lăsându-i pe localnici în beznă.

La fel ca în urmă cu un an, pompierii și salvamontiștii s-au mobilizat și au urcat în satul din munți pentru a veni în ajutorul celor 12 localnici. „ Echipajele au participat marți la o acțiune umanitară în Vadu Dobrii, satul din Munții Poiana Ruscă, izolat de căderile masive de zăpadă. Au dus sătenilor, majoritatea vârstnici, 150 de pâini și medicamente, puse la dispoziție de Primăria comunei Bunila. În plus, un echipaj de prim ajutor s-a asigurat că starea de sănătate a localnicilor este bună. Salvatorii au intervenit cu o autoșenilată și mașini dotate cu tracțiune integrală”, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara. În urmă cu câteva zile, pompierii hunedoreni și salvamontiștii au însoțit echipajul Enel, pentru ca acesta să poată să ajungă în zonă și să remedieze avaria la rețeaua de curent a satului, afectată de fenomenele meteorologice periculoase. Și în luna ianuarie a anului trecut, oamenii din Vadu Dobrii au fost vizitați de pompieri și salvamontiști, după ce zăpezile au blocat drumul spre sat.

Vadu Dobrii, cătunul din Munţii Poiana Ruscăi, s-a transformat în ultimii ani într-un „sat-fantomă”. Locul a devenit o umbră a zonei populate în trecut de zeci de familii prospere. Până la începutul anilor 2000, în Vadu Dobrii a funcţionat o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă în pădurea deasă de brazi. La celălalt capăt al satului se afla mina de fier unde au lucrat până în urmă cu două decenii hunedoreni din întreg ţinutul, iar în apropiere a funcţionat o tabără şcolară, ruinată în prezent. Şase drumuri de munte legau Vadu Dobrii de alte localităţi din Ţinutul Pădurenilor: Lunca Cernii de Sus, Lunca Cernii de Jos, Bunila, Runcu Mare (comuna Lelese), Bătrâna şi Cerbăl. Dintre acestea, doar unul mai este accesibil, vara, pentru cei care vor să ajungă în sat cu autoturismul. Drumul forestier pe care oamenii urcă în Vadu Dobrii porneşte din satul Lunca Cernii de Jos, străbate mai multe văi şi păduri, ocoleşte cătunul Meria, trece apoi pe lângă stânele pădurenilor şi se coboară în final spre primele case din sat, aflate la 15 kilometri de şoseaua din care s-a desprins drumul de munte. Iarna, însă, după ninsori, traseul devine aproape imposibil, chiar şi pentru maşinile 4 x 4.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Ajutor pentru localnicii din Vadu Dobrii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 4 =

ACTUALITATE
Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani         Razii la transportatorii de lemne: o cantitate impresionantă de material lemnos confiscată de Poliție         PAS CU PAS. Căpuşa favorită a primarilor PNL a intrat în afaceri şi cu Deva         Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, cunoscut în Europa prin proiectul Danube GeoTour         Târgul de Mărțișor își deschide porțile pe 26 februarie, în Piața Unirii         Premii pentru elevii de la Liceul de Arte         Cinci incendii în ultimele zile, în orașele Hunedoarei         O femeie a pierdut 70.000 de lei pe mâna escrocilor         Mărirea și declinul pelerinajelor la Mănăstirea Prislop         Tânărul dispărut din autogara Devei a fost găsit după trei săptămâni         Tragedie pe DN 7: impact frontal între două mașini la Sântuhalm         Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă         Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva