11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

AFACERI ÎN PARADIS (RETEZAT). Ziua judecăţii pentru retrocedarea Domeniului Kendeffy

Procesul, aflat pe rol din 18 decembrie 2009 ca litigiu de fond funciar, se judecă miercuri, 8 martie 2017. Magistratul Judecătoriei Haţeg a decis să pună capăt litigiului ce a zăbovit exagerat de mult la instanţa de fond. Afacerea este şi în atenţia procurorilor DNA pentru falsuri şi subvenţii care au adus prejudicii financiare statului român.

Retrocedarea Domeniului Kendeffy (în jur de 11.000 de hectare de teren în masivul Retezat) s-a produs la data 6 decembrie 2006 printr-un înscris controversat eliberat de Prefectura Hunedoara.

Acte de cetăţenie în fals

Actul a fost îndelung contestat de Academia Română, căreia i s-au alăturat în proces Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, comuna Sântămărie Orlea, composesoratul „Bărăşteana”, Mircea Petresc şi comisia locală de fond funciar de la Rîu de Mori. Pe parcursul celor şapte ani de proces au apărut clarificări de la Direcţia Generală de Paşapoarte, care confirmă faptul că moştenitoarele Maria Kendeffy şi Elisabeth Pongracz au dobândit cetăţenia română în 2009, la trei ani după ce fuseseră puse în posesie nelegal de comisia judeţeană de la Prefectura Hunedoara. Trebuie precizat faptul că, în 2006, cetăţenii străini nu puteau fi împroprietăriţi legal cu terenuri în România.

Ce cuprinde Domeniul Kendeffy

Moştenitorii familiei Kendeffy au depus cereri de retrocedare la primăriile din Petrila, Pui, Sarmizegetusa, Sântămăria Orlea şi Râu de Mori, dar dregătorii Prefecturii au decis – caz unic în judeţul Hunedoara – să sară peste comisiile locale şi să execute documentele de reconstituire a dreptului de proprietate prin comisia judeţeană. Colectivul de lucru al Comisiei Judeţene pentru stabilirea drepturilor de proprietate a hotărât că austriecele pot fi împroprietărite cu 7.135,58 hectare pădure (la Petrila – 796,16 ha, la Pui – 310, 52 şi la Râu de Mori – 6.029,90 ha). Celor două pretinse moştenitoare li s-a mai dat 118,40 hectare teren agricol, 1.288,21 hectare teren neproductiv, 2.241, 73 hectare stâncărie şi 150 de hectare de păşune alpină. Comisia a emis Hotărârea nr. 202/2006 pe baza căreia a fost emis titlul de proprietate.

Dosar la DNA

În mod cu totul nejustificat şi inexplicabil, pretinsele moştenitoare Kendeffy au pus mâna pe de cinci ori mai multă păşune, faţă de cât obţinuseră de la Comisia Judeţeană de Reconstituire a Dreptului de Proprietate. În decembrie 2014, Prefectura Hunedoara confirmă faptul austriecele nici nu au revendicat şi nici nu au primit păşunile respective. Cu toate acestea, moştenitorii Domeniului Kendeffy le au în proprietate şi câştigă sume fabuloase (prin APIA Hunedoara) de pe urma păşunilor obţinute ilegal, iar speţa este în atenţia DNA.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/