Afaceri dubioase la Universitatea Petroşani. Cum a acordat Dacian Ciodaru lucrări de milioane unor brutării, magazine sau firme de consultanţă

Compartimentul Administrativ al Universităţii Petroşani, condus de şeful TSD Hunedoara, preferă încredinţările directe ca mod de acordare a lucrărilor de reparaţii, renovare şi reabilitare a căminelor studenţeşti

 

doua atribuiri-zi brutarie PetrilaLucrări peste lucrări atribuite prin încredinţare directă unor firme care, cel puţin aparent, nu au nimic în comun cu lucrările ce trebuie efectuate. Se întâmplă la Universitatea Petroşani, mai exact la Compartimentul administrativ al instituţiei de învăţământ superior condus de Dacian Ciodaru, preşedintele TSD Hunedoara.

2,7 milioane de lei în doar patru luni

Este vorba despre reabilitări de cămine, izolaţii, amenajări interioare, lucrări pentru care în doar patru luni s-au plătit peste 2,7 milioane de lei. Paradoxal sau chiar suspect, în luna decembrie a anului trecut, până în ajun de Crăciun s-au atribuit şi câte două contracte aceleiaşi firme şi câte trei aceluiaşi om de faceri care deţinea mai multe firme. Nu a avut nici cea mai mică importanţă că două firme din Petrila nu aveau mai nimic în comun cu lucrările – o brutărie-cofetărie-patiserie şi un magazin de cartier. În cele din urmă, ca totul să fie sau măcar să pară legal, oamenii de afaceri în cauză au mai înfiinţat două societăţi, cu obiect de activitate corespunzător de data asta, şi au intrat imediat în hora contractelor atribuite de UPET. În total, vorbim despre cel puţin 14 contracte date prin atribuire directă şi asta din toamna lui 2014 şi până prin martie 2015. Sursele noastre arată că s-au încheiat şi câte două contracte pe zi pentru repararea căminelor, atelierelor, sălii de sport sau pentru lucrările de ignifugare. Totul s-a făcut prin achiziţie directă, pe sume ce se încadrează în lege, dar cu o periodicitate atât de mare încât a ridicat semne de întrebare. Din septembrie până la sfârşitul lui decembrie, s-a adunat o sumă care adunată depăşeşte circa 2,7 milioane de lei, aşa încât “efortul” a meritat cu vârf şi îndesat. Şi mai ciudat, lucrările au fost atribuite către SC SENZITIV SRL Petrila, care are ca obiect de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, conform mfinante.ro, sau SC FLORIDAN PANICOM RSL Petrila, cu obiect de activitate ”fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie”, aşa cum este specificat tot pe site-ul Ministerului de Finanţe. Cei doi afacerişti sunt Constantin Ramaşcanu, fostul viceprimar al Petrilei, şi Florin Stoica, fost jucător la Jiul Petroşani şi Poli Timişoara.

Lucrări “de patiserie cu mortar” pe încredinţare directă

Ce lucrări a făcut magazinul SENZITIV? De exemplu: Ignifugare corp clădiri D şi B, reabilitare sală sport, conform notificărilor de atribuire directă a UP.

Brutăria FLORIDAN PANICOM a fost şi ea policalificată şi a primit lucrări de genul: reparaţii curente la corp C, reabilitare Cămin studenţesc nr. 4, reabilitare Cămin studenţesc 5, apoi reabilitare bază sportivă.

În data de 27 noiembrie 2014, ca totul să capete aspect de legalitate, s-au născut alte două firme – SC FLORIDAN STAR CONSTRUCT SRL Petrila şi SC GIGANT STAR CONSTRUCT SRL Petrila, amândouă cu acelaşi obiect de activitate: ”lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii”. Şi, la fix două săptămâni de la înfiinţare, celor două firme li se atribuie direct, în aceiaşi zi, respectiv 11 decembrie 2014, alte trei contracte. FLORIDAN STAR CONSTRUCT ia două lucrări – reparaţii instalaţii electrice la trei cămine, 1-2-3, şi reparaţii instalaţii sanitare tot la căminele respective. Valoarea totală – 140.000 lei. GIGANT STAR prinde o singură lucrare, însă valoroasă, mai precis reparaţii curente amenajări interioare la aceleaşi trei cămine, în valoare de 160.000 lei.

 

Vine Crăciunul. Hai să cheltuim banii!

 

Şi cum anul 2014 se apropia de sfârşit, iar bani la Universitatea Petroşani mai erau, compartimentul condus de Dacian Ciodaru a muncit pe brânci să aloce până la ultimul leu, probabil. Astfel, s-au mai făcut două atribuiri directe de lucrări către “prietenii” de la SC FLORIDAN PANICOM Petrila, ”Reabilitare cămin studenţesc nr. 4” sau, mai precis, conform codului specificat pe notificarea de atribuire ”Lucrări de izolare termică”, proiect în valoare de 276.653 lei. Asta deşi era în toiul iernii, adică prin data de 16 decembrie 2014, când orice constructor spune că nu se poate lucra. A doua lucrare s-a atribuit cu două zile de Crăciun – ”reparaţii curente corp C” – ”Lucrări de reparaţii generale şi renovare”, în valoare de 119.350 lei. Iar ca cercul banilor publici să se închidă frumos şi o firmă din Tg. Jiu, SC EFICIENT LIDER SRL, cu obiect de activitate ”consultanţă pentru afaceri şi management”, s-a apucat de reparaţii, după ce a prins două lucrări, respectiv ”reparaţii curente corp A” şi ”reparaţii curente instalaţii electrice la căminele nr. 2 şi 5”, cu o valoare 148.380 lei. De asemenea, SC MIRUNA TRANS SRL Haţeg, care face ”transporturi rutiere de mărfuri”, a prins şi ea o lucrare de ”ignifugare corp A”.

A mai fost în atenţia oamenilor legii

În data de 26 iunie 2012, poliţia şi mascaţii au descins la Universitatea din Petroşani, apoi acasă la directorul general administrativ Dacian Ciodaru. Anchetatorii au ridicat documente în vederea cercetării, într-un dosar penal ce viza posibile infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice de care era suspectat Dacian Ciodaru. Despre acel dosar nu s-a mai auzit, însă, nimic.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × patru =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării