Administratori „de paie”. Alin Simota conducea firma SIMAR la umbra unui post de simplu „director tehnic”

Deşi a încercat să convingă instanţa de judecată că nu el era administrator al firmei Simar în perioada în care anchetatorii susţin că s-ar fi comis infracţiunea de evaziune fiscală, omul de afaceri Alin Simota trebuie să se bazeze acum pe expertiza contabilă care să reliefeze dacă a existat sau nu prejudiciu. Cei doi martori propuşi de procurori, adică persoanele indicate de Simota drept administratori, au declarat că în realitate nu  aveau nicio putere decizională, fiind doar executanţi.

simota.radeChiar dacă în actele firmei nu avea această calitate, Alin Simota este cel care tăia şi spânzura în firma SIMAR. Cel puţin asta s-a desprins din declaraţiile martorilor audiaţi marţi de judecătorii de la Petroşani în dosarul în care miliardarul este judecat pentru evaziune fiscală. Practic, Mariana Panduru şi Dorin Smărdoi au declarat în faţa instanţei de judecată că nu aveau putere decizională, asta deşi Simota i-a indicat drept administratori ai SIMAR SRL în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012. Mai mult, martorul propus de Parchet a subliniat că el, care înainte de a fi numit administrator a fost angajat pe un post de conducător auto, se ocupa doar de verificarea parcului auto, respectiv dacă angajaţii aveau actele necesare circulaţiei necesare pe drumurile publice sau dacă au instructajul făcut. Şi, din când în când, mai semna şi câte un act, ca de exemplu solicitarea înaintată ANAF privind deblocarea conturilor pentru retragerea sumelor necesare plăţii salariilor sau a primelor către angajaţi. Căci pare să fi fost o practică la SIMAR ca angajaţii să beneficieze, cel puţin teoretic, de prime care să le completeze salariile foarte mici încasate. Dar, deciziile privind banii societăţii le-ar fi luat tot Alin Simota. La termenul din luna noiembrie, când a fost audiat de judectători, Alin Simota a susţinut că el era doar director tehnic al firmei: „Nu eram eu administrator al firmei în acea perioadă, ci Mariana Panduru şi ulterior Dorin Smărdoi, iar eu ocupam funcţia de director tehnic. Discuţiile cu privire la plata contribuţiilor la stat îmi erau aduse la cunoştinţă, dar noi nu încasam cât trebuia să plătim la stat, iar prioritar a fost să plătim angajaţii”.

Prime fictive?!

Există însă suspiciunea că şi primele acordate, măcar parţial, nu sunt cele plătite în realitate şi că banii s-au vehiculat simota.apropiatidoar în hârtii. De exemplu, Dorin Smărdoi spune că pentru activitatea sa a beneficiat de un adaos salarial de aproape 200.000 de lei, adică 2 miliarde de lei vechi. Aşa este consemnat şi în documentele societăţii, dar tocmai valoarea mare a primei naşte multe semne de întrebare. Şi acesta nu ar fi singurul caz de acest gen. Oricum, apărătorul omului de afaceri, avocatul Ioan Unguraş, pare să se bazeze mai mult pe expertiza contabilă solicitată de inculpat şi aprobată de instanţă şi mai puţin pe declaraţiile martorilor, mai ales că aceştia au fot propuşi de procurori. „În esenţă, au spus (n.r. martorii) că îşi menţin declaraţiile date la Parchet şi la Poliţie, deci erau doar chestiuni de nuanţă. Parchetul i-a propus ca martori. Relevantă în această cauză este expertiza contabilă, pentru că de esenţa evaziunii fiscale este existenţa unui prejudiciu la buget. Restul sunt elemente de bună sau rea credinţă cu care s-a acţionat, dacă s-a urmărit sustragerea de la plată sau nu se putea efectiv achita stopajul acela”, a declarat Ioan Unguraş. Cât priveşte suspiciunea ca primele acordate să fi existat doar pe hârtie, apărătorul lui Alin Simota preferă să nu se pronunţe, ci să sublinieze importanţa existenţei sau nu a prejudiciului. Oricum, Parchetul a  stabilit că, deşi nu era administrator în acte, Alin Simota era un administrator de fapt.

Ce urmăreşte expertiza

În acest dosar a fost admisă şi cererea privind efectuarea unei expertize contabile formulată de inculpat prin apărătorul său. Iar în acest sens, magistraţii de la Judecătoria Petroşani au decis ca expertiza să fie efectuată de către expertul Marinela Duma. Documentul financiar – contabil trebuie să reliefeze dacă în perioada ianuarie 2011-aprilie 2012 SC Simar SRL Petroşani a avut încasări şi care este valoarea acestora, dacă în aceeaşi perioadă SC Simar SRL Petroşani a efectuat plăţi şi care este valoarea acestora, care este valoarea taxelor şi impozitelor cu reţinere la sursă în perioada de referinţă, dacă în aceeaşi perioadă SC Simar SRL Petroşani a virat bugetului de stat taxele şi impozitele datorate cu reţinere la sursă şi care este valoarea acestora. În plus, expertiza va mai evidenţia dacă în perioada ianuarie 2011-aprilie 2012 SC Simar SRL a plătit salariile personalului angajat şi dacă a reţinut contribuţiile aferente pentru bugetul de stat; dacă salariile au fost plătit la nivelul net şi dacă au existat disponibilităţi băneşti pentru plata contribuţiilor aferente la data plăţii salariilor; dacă în aceeaşi perioadă DGFP Hunedoara a beneficiat de recuperarea creanţelor bugetare reprezentând stopaje la sursă prin plăţi directe sau prin poprirea conturilor bancare, care este cuantumul acestor sume; dacă societatea a deţinut resurse materiale pentru achitarea contribuţiilor către bugetul de stat reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă pe perioada ianuarie 2011-aprilie 2012; care este prejudiciul cauzat bugetului de stat prin reţinerea şi nevărsarea în cel mult 30 de zile de la scadenţă a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă în perioada ianuarie 2011-aprilie 2012,cu arătarea debitului, dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere. Un rezultat al acestei expertize, care presupune un volum mare de muncă, nu va putea exista mai repede de câteva luni.

Alin Simota a fost trimis în judecată în data de 12 martie pentru evaziune fiscală în calitate de reprezentant legal al SC Simar SRL Petroşani, prejudiciul calculat fiind de 440.972 de lei.

La termenul de marţi în sala de judecată, plină al refuz de apropiaţii săi, a fost prezent şi omul de afaceri Alin Simota, arestat într-o altă cauză, privind coordonarea unui grup specializat în acte comise cu violenţă.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Administratori „de paie”. Alin Simota conducea firma SIMAR la umbra unui post de simplu „director tehnic”

  1. Mihai

    Pai bun, si administratorii astia de “paie”, cand au semnat ca vor sa fie administratori, nu stiau la ce se inhama? I-a obligat Simota sa fie administratori? Sunt convins ca au avut de castigat cu aceste functii (doar ca inca nu s-au descoperit castigurile). Pe Smardoi il inteleg saracu’, ca este mai nestiutor (cu toate ca avea niste aere cand venea sa semneze acte, nestiind ce este in ele), dar: ec. Mariana Panduru, ec. Mia Acs (administrator la Atomis SRL), jr. Mihaela Preda (administrator la Atomis International) etc. , astia, economisti, juristi, nu stiau ce presupune functia de administrator? Simota, te-au tras astia in teapa, impreuna cu angajatele tale din contabilitate (Flavia Onici, Corina Barlad, Mia Acs) care habar nu ai tu cate garantii de buna executie au recuperat (si au bagat in buzunarele proprii) in numele societatilor unde erau angajate (lucrari pe SNLO in principal) si asta fara sa sti tu. Si tu, Simota, te mirai ca nu ai bani sa te descurci cu salariile. Astia sunt angajatii pe care i-ai creditat sa iti conduca afacerile. Ei sunt bine mersi si tu tragi ponoasele.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ministrul Transporturilor: Tronsonul IV va fi gata în 2018. Dealul liliecilor încurcă planurile de realizare a Autostrăzii         ALDE A DEPUS ÎN PARLAMENT LEGEA LOBBY-ULUI. Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Ne dorim reglementarea acestei activităţi, după liberele practici din lumea democratică         Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți