Administrația Sarmizegetusa Regia: Pagubele de pe drumul spre cetatea dacică puteau fi mult mai mari

În urma evenimentelor meteorologice severe și a alunecărilor de teren, din zona Sarmizegetusa Regia, au apărut în presă, în mediul virtual și pe rețelele de socializare, alături de opinii documentate temeinic, diferite comentarii și păreri care nu au niciun suport real și care au inflamat nejustificat spiritele unor persoane nedocumentate sau răuvoitoare. Fără a comenta intențiile celor care își expun părerile, uneori într-un limbaj trivial, amenințător și jignitor, facem următoarele precizări :
1. Alunecările de teren, care au afectat drumul județean 705 A, NU s-au produs în proximitatea arealului în care au fost efectuate tăieri de arbori în această iarnă. Reamintim că aceste tăieri, care au fost hotărâte și planificate, de către specialiști, cu un an înainte, au beneficiat de toate avizele, autorizațiile și aprobările cerute de lege, fiind monitorizate silvic, arheologic și administrativ pe toată durata lor. De altfel, toți specialiștii, aflați la fața locului, în urma evenimentelor recente, au exclus orice legătură între tăierile respective și alunecările de teren care au afectat o pădure tânără de aproximativ 50 de ani, de pe versantul Fețele Albe, versant opus Dealului Grădiștei.
2. Alunecarea de teren din zona sitului, în Incinta Sacră, s-a produs la limita terasei a X-a, pe locul în care în anii 80 a fost construit un zid de sprijin, din beton, o intervenție mai puțin fericită, la acea vreme. Acel zid a fost acoperit cu pământ, în anul 2004, fără a se asigura o stabilitate optimă a materialului depus. Din acea cantitate de pământ, adusă din altă parte și nicidecum din solul antic al sitului, s-a desprins o porțiune de aproximativ 20 de metri, fără să fi fost afectat vreun monument.
3. Cantitățile de apă căzute în perioada respectivă au fost impresionante. Timp de 9 zile a plouat abundent, în fiecare zi înregistrându-se între 50 și 100 de litri pe metru pătrat, în intervale diferite, asta în condițiile unui bazin hidrografic împânzit cu torenți și izvoare naturale. Putem afirma că la această cantitate de apă căzută, pagubele produse puteau fi mult mai mari.

Amintim, pe această cale că suntem deschiși oricărui dialog, cu condiția decenței limbajului și că vom răspunde oricăror întrebări punctuale și pertinente, altora decât cele care conțin vulgarități sau elucubraționisme. Credem, în continuare, că numai un dialog sincer, onest și documentat poate lămuri orice situație.

Administrația Sarmizegetusa Regia

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Peste 4.000 de oameni la ștrandul din Deva         Poliția Locală Deva a aplicat amenzi de peste 30.000 lei în luna iulie         Rețea de piste de biciclete plănuită în centrul Devei         Tradiţie şi voie bună la Nedeia Troiţei din Parâng         Tărâmul dinozaurilor, recreat din LEGO în Geoparc         Programul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara în perioada 15-17 august         Spargere în Valea Jiului. Hoții au fost prinși de jandarmi cu prada asupra lor         Mircia Muntean a fost adus la Penitenciarul Bârcea Mare         Programe de formare profesională pentru șomerii din Hunedoara         Șantierul celei mai mari investiții private din județ: uzina de mașini de spălat Bosch         NU RENUNŢĂ Protocol de mediu pentru amenajarea hidrotehnică de pe Jiu         Motociclist rănit grav în Teliuc         NEMULŢUMIŢI DE SENTINŢE. Inculpaţii din dosarul grupului infracţional coordonat de Simota au contestat pedepsele         Comunicat de presă Carmen Hărău, senator PNL         Protest la Termocentrala Mintia         Campionatul mondial de futsal al polițiștilor are loc în Hunedoara         Ce s-a ales de drumul spre Poiana Pelegii, închis de la începutul anului         Ministrul pentru Diaspora „asista cu profundă tristețe la violențele din Capitală”, în timp ce petrecea la Zilele Bradului         Proiect guvernamental. Minele din Valea Jiului, sugrumate de datoriile CEH!         DEZVĂLUIRI. Deputat hunedorean: În mineritul Văii Jiului s-a produs un jaf incredibil