Abuzurile comandantului Mocanu. Primele mărturii ale polițiștilor

Așa cum spuneam și în debutul acestei anchete jurnalistice, este vorba despre un comandant de poliţie – Dănuţ Mocanu, comandant al Poliţiei Lupeni -, care nu poate fi urnit din funcţie, deşi există zeci de plângeri împotriva lui, adunate în ani. Anchete jurnalistice, atât în plan local, cât şi la nivel naţional, au dezvăluit abuzurile acestui om. Corpurile de control, venite în verificare, au plecat. Nu s-a întâmplat nimic. Cei care au avut de suferit au fost chiar reclamanţii, pentru că au avut tupeul să se plângă, să conteste, să nu fie de acord cu mârlăniile miliţianului şef. Începând de astăzi, prezentăm mărturii ale celor care vor ca aceste abuzuri să se termine. Sunt 23 de persoane care au decis să rupă tăcerea.

 

Astăzi, vă prezentăm un prim interviu cu unul dintre martorii care povestesc despre abuzurile lui Mocanu. Mărturia este înregistrată, dar vom păstra confidențialitatea privind identitatea interlocutorului nostru.

 

REPORTER: De ce i-aţi făcut raport comandantului Dănuţ Mocanu? De unde au pornit neînţelegerile?

MARTOR: Practic, relaţia între mine şi domnul comandant s-a schimbat mult în rău, faţă de cum era, din cauză că am deranjat prin promovarea unui examen. Ar fi trebuit să fac acest raport mult, mult mai devreme, când au avut probleme cu acest comandant colegii mei Strama, Udvar şi mulţi alţii.

 

REPORTER: De ce nu aţi făcut raport atunci?

MARTOR: Eu nu am considerat că  este necesar la acel moment, pentru că nu au fost nici acei colegi total sinceri cu noi şi nu ne-au cerut ajutorul. Acum, noi ne-am mobilizat 23 de oameni în acest moment. În acest caz, eu am fost şicanat cel mai tare.

 

REPORTER: Ce înseamnă “şicanat”?

MARTOR: Am avut o plângere la biroul de control intern al IPJ Hunedoara, o plângere total nereală, care s-a transformat într-o declinare către Curtea de Apel Alba Iulia. Urmează să fie data soluţie, dacă nu s-a şi dat.

 

REPORTER: Când vi s-a făcut acea plângere?

MARTOR: În iunie. Dar nici la acel moment nu ne-am mobilizat, chiar dacă erau colegi care ştiau prin ce trec. Ştiţi cum e? Eram fiecare pentru fiecare. Ei, comportamentul a continuat inclusiv după faza Straja (când o salvamontistă a fost bătută într-un bar din staţiune – n.r.), unde toţi am spus că totul va fi bine, mergem înainte, vom fi o echipă. Nu am fost o echipă. Echipa, încet, încet s-a rupt, prin pensionări, prin plecări.

 

REPORTER: De ce eraţi “fiecare pentru fiecare”?

MARTOR: Pentru că acesta este modul de lucru al domnului comandant. Dezbină-i şi condu-i.

 

REPORTER: Adică?

MARTOR: Adică o echipă dezbinată e uşor de condus.

 

REPORTER: Încerca să vă pună unii împotriva celorlalţi?

MARTOR: Mereu. S-au creat bisericuţe, s-au creat poveşti în jurul anumitor grupuri de oameni care se întâlneau, chipurile, şi după serviciu. Toate acestea au degenerat într-un comportament total inuman şi injurii.

 

REPORTER: Ce înseamnă “comportament inuman”?

MARTOR: La un moment dat, în prezenţa unor colegi, pentru că era o bisericuţă acolo, mi s-a adresat “Mie să îmi sugi p.. dacă vrei s-o duci bine în poliţie, nu ăstora!”. Bineînţeles, am fost chemat în birou, dar am refuzat să mă duc.

 

REPORTER: Pentru ce v-a chemat în birou?

MARTOR: La marea împăcare. Pentru că la noi aşa se întâmplă. Ne înjurăm şi după aceea bem cafele. Comportamentul nu pot să spun că a fost total sărit în ceea ce mă priveşte. Mie nu mi s-a vorbit foarte urât. De ce? Cred că am tupeu.

 

REPORTER: Să revenim la plângerile făcute împotriva dumneavoastră.

MARTOR: Da. Mi s-au făcut plângeri. Una dintre ele s-a referit la colegul Strama. La acel moment, am fost chemat din concediul medical, pentru a mi se ridica nişte înscrisuri, unde ar fi fost implicat colegul Strama, pentru a i se fabrica acestuia un dosar. Domnului comandant i s-a părut că eu şi cu Strama am fi avut un anumit interes într-un dosar, lucru care, probabil, se cercetează şi acum la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Nu am primit niciun răspuns de acolo, nici eu şi nici colegul Strama.

 

REPORTER: Cum vă mai puteaţi face meseria în acea atmosferă?

MARTOR: În ceea ce mă priveşte, eu nu mai îmi fac meseria de mult timp. Eu am devenit un simplu secretar. Pentru că mi-au fost date foarte multe sarcini de serviciu şi sunt total depăşit de situaţie. Fac ce pot, în măsura în care se poate.

 

REPORTER: Povestiţi-mi despre momentul acela, când v-aţi hotărât toţi să îi faceţi raport comandantului Mocanu. Ce s-a întâmplat?

MARTOR: Întrucât a existat o tensiune între domnul comandant şi adjunct, domnul Suciu, s-au întâmplat tot felul de chestii între ei, parte reale, parte nu, că nu am cunoştinţă despre toate, domnul comandant a început să îl marginalizeze şi noi, la rândul nostru, eram marginalizaţi pe tema cu adjunctul. “Nu staţi de vorbă cu el, nu-l băgaţi în seamă”

 

REPORTER: Vă chema la el în birou şi vă cerea să nu vorbiţi cu adjunctul lui?

MARTOR: Nu doar în birou. Şi afară. Erau şi discuţii la cafea “nu vorbiţi, să nu aveţi încredere, o să vă facă rău, este aici să ne dezbine”. Să dezbini ce? Ceea ce nu a fost niciodată o echipă? Iar noi chiar am continuat să îl tratăm cu respect pe adjunct, a fost colegul nostru şi înainte să plece de la Poliţia Lupeni la Petrila, Uricani şi pe unde a mai fost el. Şi, văzând ce se întâmplă şi că domnul adjunct continuă să stea de vorbă cu noi cu plăcere, domnul comandant a început să pună presiune pe noi, pe colegul meu de birou, cu apelative “vă fac dosare până vă stresez”. Eu am trecut prin treaba asta. Consider că am fost destul de stresat un an de zile şi îi ajunge

 

REPORTER: Ce ar trebui să facă cei din conducerea IPJ Hunedoara?

MARTOR: Am făcut rapoarte de control intern, două în ceea ce mă priveşte, în care am sesizat şi fapte de natură penală, şi de natură comportamentală, injurii.

 

REPORTER: Despre faptele de natură penală puteţi vorbi?

MARTOR: Nu. Ele vor fi cercetate şi probabil vor apărea la momentul oportun. Cu privire la alte organe, am avut norocul de a avea corpul de control al ministrului. Spun noroc, pentru că ei au fost în zonă pentru a verifica o altă reclamaţie. Şi, dacă i-am prins pe acei oameni, ne-am adunat câţi am fost prezenţi şi am ales să le povestim oamenilor ce s-a întâmplat. Dacă vor lua măsuri, dacă nu vor lua, măcar partea noastră de treabă ne-am făcut.

 

REPORTER: Au fost controale care au venit şi au plecat.

MARTOR: Aşa cum am menţionat şi în raport, o parte din ameninţări la asta se refereau. „Nu aveți ce să faceţi. Am oameni în conducerea IGPR, MAI, nu mi se poate întâmpla nimic”.

 

REPORTER: Cum poate avea un comandant de poliţie oameni sus puşi, care să îl protejeze?

MARTOR: Asta ar fi treaba colegilor care ar trebui să ne protejeze pe noi, să afle. Şi să aflăm şi noi.

 

REPORTER: Credeţi că, acum, că v-aţi unit, se vor lua măsuri concrete?

MARTOR: Să sperăm. Eu, unul, sunt sigur. De aceea nici nu am vrut, initial, să vorbim cu dumneavoastră. Pentru că eu sunt sigur că organele abilitate din cadrul MAI şi IGPR vor trebui să ia măsurile normale.

 

REPORTER: Ce înseamnă normale?

MARTOR: Readucerea stării de normalitate la Poliţia Lupeni. În momentul de faţă, rămân doar două variante: rămâne domnul comandant sau rămânem noi. Dacă starea de normalitate nu revine la Lupeni, eu voi depune raport pentru a fi mutat în altă parte.

 

Ancheta noastră va continua și cu alte mărturii și luări de poziție referitoare la acest incredibil caz de abuz din sânul unei instituții puse să apere cetățeanul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + doi =

ACTUALITATE
Tragedie pe Autostrada Deva – Orăștie         Cine sunt cei mai buni elevi ai promoției 2018         Absolvire la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva         Absolvire în sărbătoare, la Liceul Teoretic „Téglás Gábor”         Elevii de la Colegiul Național Decebal au celebrat absolvirea         Crimă urmată de sinucidere într-un teribil accident rutier (GALERIE FOTO)         Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat         Accident mortal pe DN 76         Cetatea Deva a fost ecologizată de elevi de la Colegiul Național Decebal         Pasionații de mașini sunt așteptați la Deva Auto Show 2018         CONTROVERSE. Războiul pe numele lui Arsenie Boca a continuat la Mănăstirea Prislop         Campanie preventivă pe teme de educaţie rutieră         Doi ani de întârziere la Autostrada Lugoj – Deva         Accident mortal pe DN 7, cu motocicleta         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „În coaliția PSD-ALDE nu s-a discutat niciodată despre modificări la Pilonul II de pensii”         Premii la Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu”-Timişoara         Ștrandul din Hunedoara se deschide în 1 iunie         Cupa Ioan Corvin         Au început lucrările de reabilitare a Străzii Gheorghe Barițiu         Trofeul Micului Cititor