A murit prestigiosul arheolog Ioan Glodariu

Profesorul Ioan Glodariu (1940 – 2017) a murit. Anunţul a fost făcut de apropiaţii săi, care au transmis condoleanţe familiei. „Nelu Glodariu s-a dus în ceruri. Se va întâlni acolo cu Hadrian, Iuliu şi alti foşti prieteni de leat şi intr-ale arheologiei clujene. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndoliate! Va fi întotdeauna o figură luminoasă în familia noastră”, a fost unul dintre numeroasele mesaje transmise de foştii săi elevi şi prieteni.

„Disciplină, rigoare, umanitate: trăsăturile celui care ne-a fost mentor: Ioan Glodariu. Odihnească-se în pace!”, a scris un alt fost apropiat al arheologului. Fostul om de ştiinţă va fi înmormântat, miercuri, la Sibiu.

Ioan Glodariu s-a născut în 1 februarie 1940 la Sibiu. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, unde ulterior a devenit cadru didactic. Din 1966, a devenit cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie, pe care l-a condus la începutul anilor 1990. Din 1991 s-a întors la Universitatea „Babeş – Bolyai”. Din 1958, potrivit propriei sale mărturii, a participat a cercetările arheologice la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, iar în 1984 a devenit şeful şantierului arheologic din Sarmizegetusa Regia.

Ioan Glodariu a avut o carieră prestigioasă. A primit titlul de doctor în istorie şi a fost laureat cu premiul „Vasile Pârvan”, pentru lucrările sale, fiind unul dintre cei mai prolifici autori de studii dedicate civilizaţiei dacilor şi aşezărilor antice de pe teritoriul României. De asemenea, a fost unul dintre cei care au contribuit la includerea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei în Patrimoniul UNESCO.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Clădirea Colegiului Iancu de Hunedoara va fi reabilitată pe fonduri UE         Gratuitate la bazinul de înot pentru familia lui Avram Iancu         Portret. Diana Beța – 10 curat la Evaluarea Națională!         Eleva de Nota 10 de la „Decebal”         Salvamont reface traseele din Retezat înaintea începerii sezonului turistic         Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne