14 persoane descoperite fără forme legale de angajare

Un nou caz de muncă nedeclarată a fost descoperit de inspectorii de muncă din cadrul Biroului control muncă nedeclarată Deva.

Urmarea iniţierii unui control la o societate comercială din Hunedoara au fost descoperite în acte persoane care au desfăşurat activitate sub autoritatea şi în folosul angajatorului şi pentru care nu au fost încheiate contracte de muncă de la data începerii activităţii.

Deşi acţiunea de control a început încă de la sfârşitul lunii martie, aceasta nu a putut fi finalizată deoarece administratorul firmei a încercat prin orice mijloace să împiedice sau măcar să întârzie controlul. Astfel acesta s-a folosit de diferite tertipuri În prima etapă administratorul a solicitat o amânare a controlului de pe data de 16 mai pe data de 22 mai, iar în data de 22 mai a solicitat o nouă amânare, de această dată pe termen nelimitat.

Astfel, inspectorii de muncă au trimis prin fax şi prin e-mail o adresă de informare stabilindu-se ca dată a controlului ziua de 23 mai a.c. ora 10,00 la sediul ITM Hunedoara solicitând totodată ca în situaţia în care nu se poate prezenta la control, să delege conform uzanţelor legale o persoană care să reprezinte societatea angajatoare.

S-a descoperit în perioada scursă de la sfârşitul lunii martie şi până la data controlului că societatea a folosit mai multe persoane fără forme legale de angajare.
În fapt activităţile pentru care erau folosite persoanele respective se desfăşurau la o instituţie cu regim militar unde accesul civililor este strict limitat. În perioada amintită şi chiar dinainte administratorul firmei a crezut că poate lucra fără a avea întocmite forme de angajare uitând că în registrele de intrare-ieşire de la poarta instituţiei respective se trec toate persoanele cu indicarea orei de intrare şi de ieşire, precum şi a scopului vizitei, în cazul de faţă efectuare de lucrări de reparaţii.

La ultima data fixată pentru control, adică 23 mai 2018 angajatorul nu a fost prezent, nu a trimis nicio persoană să-l reprezinte şi nici nu a catadicsit să transmită vreun document solicitat de către inspectorii de muncă.

Din cele 14 persoane identificate în ultimele 6 luni că au desfăşurat muncă în favoarea angajatorului, unele dintre acestea lucrau din luna octombrie a anului 2017, desfăşurând astfel un număr de peste 70 de zile consecutive de muncă nedeclarată.

Angajatorul a fost sancţionat cu o sancţiune contravenţională în sumă totală de 100.000 de lei şi s-a stabilit ca măsură complementară încheierea retroactivă a contractelor de muncă pentru toate persoanele depistate „la negru”.

Menţionăm faptul că respectivul angajator  a mai fost sancţionat şi în cursul lunii martie a.c. cu o altă amendă similară în sumă tot de 100.000 lei pentru alte cinci persoane fără forme legale .

Având în vedere faptul că societatea este recidivistă monitorizarea acesteia va fi făcută cu cea mai mare stricteţe.

 

Sorin Gabriel Istrate

Consilier CRP

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

 

Adrian Florin Bozdog

Inspector şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Un șofer a dat în judecată CNAIR după ce și-a stricat mașina pe autostradă         A tăiat ilegal 86 de salcâmi         RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record         Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului         Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Deva         Noi fonduri europene atrase pentru modernizarea Devei!         Un motociclist a fugit de Poliție         Polițiștii au tras focuri de armă pentru a opri un șofer teribilist în Hunedoara         Câini uciși cu cruzime la Petroșani. Polițiștii îi caută pe autorii măcelului, care riscă până la un an de închisoare!         PRIMĂRIA HUNEDOARA. Ultimele zile de reduceri la plata taxelor         Băile termale vestite din Antichitate sunt ruinate de turiști         Coregraful Elis Ursu sărbătoreşte, pe scenă, peste 40 de ani de carieră artistică!         Ambasadorul Republicii Franceze în România, Michèle Ramis, în vizită la Primăria Municipiului Deva         Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara         A furat o camionetă pentru a-și plimba prietenii         Femeie lăsată fără 30.000 de lei de un hoț         Minoră dată în urmărire națională după ce a fugit din centrul de plasament         Accident spectaculos pe un bulevard din Hunedoara. Ce a pățit șoferul unei mașini de lux, cu volan pe partea dreaptă         Accidente rutiere pe șoseaua Deva – Simeria: șase autoturisme s-au ciocnit luni dimineața         CINE PE CINE STRÂNGE CU UŞA. Bobouţanu îşi demolează consilierul CIVIC cu un „schelet” ţinut trei ani la sertar