14 persoane descoperite fără forme legale de angajare

Un nou caz de muncă nedeclarată a fost descoperit de inspectorii de muncă din cadrul Biroului control muncă nedeclarată Deva.

Urmarea iniţierii unui control la o societate comercială din Hunedoara au fost descoperite în acte persoane care au desfăşurat activitate sub autoritatea şi în folosul angajatorului şi pentru care nu au fost încheiate contracte de muncă de la data începerii activităţii.

Deşi acţiunea de control a început încă de la sfârşitul lunii martie, aceasta nu a putut fi finalizată deoarece administratorul firmei a încercat prin orice mijloace să împiedice sau măcar să întârzie controlul. Astfel acesta s-a folosit de diferite tertipuri În prima etapă administratorul a solicitat o amânare a controlului de pe data de 16 mai pe data de 22 mai, iar în data de 22 mai a solicitat o nouă amânare, de această dată pe termen nelimitat.

Astfel, inspectorii de muncă au trimis prin fax şi prin e-mail o adresă de informare stabilindu-se ca dată a controlului ziua de 23 mai a.c. ora 10,00 la sediul ITM Hunedoara solicitând totodată ca în situaţia în care nu se poate prezenta la control, să delege conform uzanţelor legale o persoană care să reprezinte societatea angajatoare.

S-a descoperit în perioada scursă de la sfârşitul lunii martie şi până la data controlului că societatea a folosit mai multe persoane fără forme legale de angajare.
În fapt activităţile pentru care erau folosite persoanele respective se desfăşurau la o instituţie cu regim militar unde accesul civililor este strict limitat. În perioada amintită şi chiar dinainte administratorul firmei a crezut că poate lucra fără a avea întocmite forme de angajare uitând că în registrele de intrare-ieşire de la poarta instituţiei respective se trec toate persoanele cu indicarea orei de intrare şi de ieşire, precum şi a scopului vizitei, în cazul de faţă efectuare de lucrări de reparaţii.

La ultima data fixată pentru control, adică 23 mai 2018 angajatorul nu a fost prezent, nu a trimis nicio persoană să-l reprezinte şi nici nu a catadicsit să transmită vreun document solicitat de către inspectorii de muncă.

Din cele 14 persoane identificate în ultimele 6 luni că au desfăşurat muncă în favoarea angajatorului, unele dintre acestea lucrau din luna octombrie a anului 2017, desfăşurând astfel un număr de peste 70 de zile consecutive de muncă nedeclarată.

Angajatorul a fost sancţionat cu o sancţiune contravenţională în sumă totală de 100.000 de lei şi s-a stabilit ca măsură complementară încheierea retroactivă a contractelor de muncă pentru toate persoanele depistate „la negru”.

Menţionăm faptul că respectivul angajator  a mai fost sancţionat şi în cursul lunii martie a.c. cu o altă amendă similară în sumă tot de 100.000 lei pentru alte cinci persoane fără forme legale .

Având în vedere faptul că societatea este recidivistă monitorizarea acesteia va fi făcută cu cea mai mare stricteţe.

 

Sorin Gabriel Istrate

Consilier CRP

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

 

Adrian Florin Bozdog

Inspector şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș         Dosarul lui Laurențiu Nistor analizat de judecătorii de la Înalta Curte. Miza – 80.000 de lei         Zilele Petroșaniului, sub semnul Centenarului         Apele Jiului înghit amenajările hidrotehnice stopate         FOTBAL. CS Hunedoara înfrântă în primul meci al barajului de promovare         Comercianții de la Zilele Municipiului Petroșani, taxați de asociatul Primăriei         Fotbalul, eterna poveste         Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „PRO PIANO –ROMÂNIA”         Imagini șocante pe autostradă: patru oameni au murit după ce un șofer a intrat pe contrasens         Comunicat de presă Daimler România         Accident pe bulevard         Trei tineri din Hunedoara reținuți pentru spargeri         Au început Zilele Municipiului Petroșani.         Drumul spre Retezat a rămas închis, iar traseele sunt nesigure         Cavalerii Davelor în Cetatea Devei         Dezvelirea plăcii comemorative colonel (rz.) Petrişor – Toderiţă JILIP la Cazarma Jandarmeriei Române din Lupeni         Analfabetism economic sau jaf ca la drumul mare?         Tarife noi de vizitare la muzeele și siturile istorice din Hunedoara         Drumul spre Retezat s-a prăbușit în mai multe locuri