RETAIL. “Supermarketizarea” României, de cinci ori mai mică decât cea a Germaniei

Suprafaţa medie de comerţ modern la 1.000 de locuitori este de doar 84 mp în România, de cinci ori mai mică decât în Germania şi de peste trei ori mai mică decât în Cehia sau Polonia. În aceste condiţii jucătorii din comerţul modern continuă să pompeze sute de milioane de euro anual în deschiderea de noi magazine pe o piaţă care a ajuns deja la 8 miliarde de euro şi peste 1.200 de unităţi.

hypermarket

Doar şase dintre cei mai mari 20 de retaileri europeni sunt în România. Cine lipseşte?

Nouă grupuri internaţionale, care au în total 12 reţele de co­merţ modern, mai sunt prezente pe piaţa locală, după ce în ultimii ani s-au retras turcii de la FIBA (cu magazinele G’mar­ket), nemţii de la Edeka (Plus Discount, lanţ vândut către Lidl) şi francezii de la Intermarche (Interex). Dintre cele nouă, doar şase intră în top 20 retaileri europeni după cifra de afaceri.

Jucătorii din retail şi analiştii: Consumul va creşte în 2014, însă mediul politic va dicta cu cât

Consumul a avansat timid anul trecut cu 0,4%, salvat „pe ultima sută de metri“ de evoluţia din luna decembrie când românii şi-au redeschis portofelele pentru a cumpăra electrocasnice, mobilă şi haine. În ianuarie însă cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul – principalul indicator pentru consum – a „galopat“ cu aproape 6%, acesta fiind un semn bun pentru întregul an, jucătorii din comerţ şi analiştii aşteptându-se la un avans stabil, fără salturi spectaculoase.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara