RETAIL. “Supermarketizarea” României, de cinci ori mai mică decât cea a Germaniei

Suprafaţa medie de comerţ modern la 1.000 de locuitori este de doar 84 mp în România, de cinci ori mai mică decât în Germania şi de peste trei ori mai mică decât în Cehia sau Polonia. În aceste condiţii jucătorii din comerţul modern continuă să pompeze sute de milioane de euro anual în deschiderea de noi magazine pe o piaţă care a ajuns deja la 8 miliarde de euro şi peste 1.200 de unităţi.

hypermarket

Doar şase dintre cei mai mari 20 de retaileri europeni sunt în România. Cine lipseşte?

Nouă grupuri internaţionale, care au în total 12 reţele de co­merţ modern, mai sunt prezente pe piaţa locală, după ce în ultimii ani s-au retras turcii de la FIBA (cu magazinele G’mar­ket), nemţii de la Edeka (Plus Discount, lanţ vândut către Lidl) şi francezii de la Intermarche (Interex). Dintre cele nouă, doar şase intră în top 20 retaileri europeni după cifra de afaceri.

Jucătorii din retail şi analiştii: Consumul va creşte în 2014, însă mediul politic va dicta cu cât

Consumul a avansat timid anul trecut cu 0,4%, salvat „pe ultima sută de metri“ de evoluţia din luna decembrie când românii şi-au redeschis portofelele pentru a cumpăra electrocasnice, mobilă şi haine. În ianuarie însă cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul – principalul indicator pentru consum – a „galopat“ cu aproape 6%, acesta fiind un semn bun pentru întregul an, jucătorii din comerţ şi analiştii aşteptându-se la un avans stabil, fără salturi spectaculoase.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva