RETAIL. “Supermarketizarea” României, de cinci ori mai mică decât cea a Germaniei

Suprafaţa medie de comerţ modern la 1.000 de locuitori este de doar 84 mp în România, de cinci ori mai mică decât în Germania şi de peste trei ori mai mică decât în Cehia sau Polonia. În aceste condiţii jucătorii din comerţul modern continuă să pompeze sute de milioane de euro anual în deschiderea de noi magazine pe o piaţă care a ajuns deja la 8 miliarde de euro şi peste 1.200 de unităţi.

hypermarket

Doar şase dintre cei mai mari 20 de retaileri europeni sunt în România. Cine lipseşte?

Nouă grupuri internaţionale, care au în total 12 reţele de co­merţ modern, mai sunt prezente pe piaţa locală, după ce în ultimii ani s-au retras turcii de la FIBA (cu magazinele G’mar­ket), nemţii de la Edeka (Plus Discount, lanţ vândut către Lidl) şi francezii de la Intermarche (Interex). Dintre cele nouă, doar şase intră în top 20 retaileri europeni după cifra de afaceri.

Jucătorii din retail şi analiştii: Consumul va creşte în 2014, însă mediul politic va dicta cu cât

Consumul a avansat timid anul trecut cu 0,4%, salvat „pe ultima sută de metri“ de evoluţia din luna decembrie când românii şi-au redeschis portofelele pentru a cumpăra electrocasnice, mobilă şi haine. În ianuarie însă cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul – principalul indicator pentru consum – a „galopat“ cu aproape 6%, acesta fiind un semn bun pentru întregul an, jucătorii din comerţ şi analiştii aşteptându-se la un avans stabil, fără salturi spectaculoase.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + nouăsprezece =

ACTUALITATE
Tragedie pe DN 7: impact frontal între două mașini la Sântuhalm         Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă         Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva         Nereguli la transportatorii de lemne         Tâlharii din Vulcan, capturați de Poliție         Primarul Florin Oancea a cerut din nou schimbarea din funcție a viceprimarului Răzvan Mareș         Spitalul din Hunedoara s-a dotat cu cinci ascensoare de ultimă generație         ANALIZĂ. Pe fondul războiului Mareș-Oancea, se schimbă jocul puterii în Consiliul Local Deva         Consilierii ALDE și PSRo au format grup politic în CL Deva         Lista drumurilor județene pentru care CJ Hunedoara va aloca bani în 2018         Tragedie inexplicabilă în Petroșani         Minora dispărută de patru zile a fost găsită         S-au branșat ilegal la rețeaua electrică         Prins la furat pe vagon         Inspectorii de muncă au amendat CEH după tragedia din Mina Lupeni         Angajatul unei benzinării din Deva a adus la poliție un portmoneu plin cu bani         Extaz și agonie pe Strada palatelor din Hunedoara