PRELUDIU. Hârjoană aeriană între NATO şi Rusia

Britanicii şi olandezii au anunţat miercuri noapte că au interceptat două avioane militare ruseşti care au intrat în spaţiile lor aeriene, în general exerciţii de rutină, dar care de această dată sunt privite cu neîncredere în contextul tensiunilor dintre Moscova, Kiev, Bruxelles şi Washington.

Maiorul olandez Ter Horst a declarat că forţele armate au aflat în jurul orei locale 15.50 (16.50 ora României) că două bombardiere TU-95, cunoscute ca „urşi”, au ajuns la o distanţă de mai puţin de un kilometru de spaţiul aerian olandez.
Olandezii au trimis imediat două avioane F-16 pentru a escorta aeronavele ruseşti şi pentru „a se asigura că ies din paţiul aerian olandez”, a declarat Ter Horst, purtător de cuvânt al armatei, citat de CNN. Un astfel de episod nu este ieşit din comun, însă tensiunile dintre Est şi Vest pe fondul conflictului din Ucraina transformă o astfel de procedură obişnuită în motiv pentru oficialii armatei să o trateze cu atenţie sporită.
„Nu este o procedură neobişnuită. Uneori ei (ruşii – n.r.) traversează spaţiul aerian olandez, alteori rămân la nord de acesta, în zona aeriană de responsabilitate a Olandei”, a precizat Horst.
Imediat ce misiunea olandezilor s-a încheiat, avionele ruseşti au fost preluate de forţele britanice. Aceleaşi două bombardiere ruseşti s-au apropiat de spaţiul aerian britanic, de-a lungul coastei nordice a Scoţiei.
„Acestea au fost puse pe fugă şi întoarse din drum de două avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice, care au fost mobilizate de la baza aeriană Leuchars, în apropiere de Dundee”, transmite presa britanică.
Autorităţile militare din Regatul Unit anunţă şi că supraveghează nava de luptă Viceamiralul Kulakov, aflat în ape britanice. Acesta a fost întâmpinat de crucişătorul britanic HMS Dragon.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × unu =

ACTUALITATE
O copilă a murit după ce a căzut de la etajul opt         Când va fi pronunțată sentința în dosarul mafiei comorilor dacice         Căsătorii simbolice de Dragobete, la Castelul Corvinilor         Accident grav pe calea ferată         Agresiune în spital: o femeie a căzut victimă unui recidivist         Trei adolescenți au fost reținuți de polițiști, pentru mai multe tâlhării         Peste 250 de infractori depistați cu ajutorul tehnicii criminialistice         POSTUL PAȘTELUI. Arsenie Boca și secretele celor mai puternice învăţături din Post         Singurătatea satelor din tărâmul de vis al Grădiștii Muncelului         Tânărul din Hunedoara care îi tunde gratuit pe sărmanii dintr-un oraş englez         Alin Simota face primii pași spre eliberare         În atenția crescătorilor de ovine         Curățenie generală pe râul Zlaști         Elevă bătută într-o școală din Deva         Cetatea Devei, subiectul unui nou scandal: ce beneficii și-au dat administratorii sitului         Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani