PRELUDIU. Hârjoană aeriană între NATO şi Rusia

Britanicii şi olandezii au anunţat miercuri noapte că au interceptat două avioane militare ruseşti care au intrat în spaţiile lor aeriene, în general exerciţii de rutină, dar care de această dată sunt privite cu neîncredere în contextul tensiunilor dintre Moscova, Kiev, Bruxelles şi Washington.

Maiorul olandez Ter Horst a declarat că forţele armate au aflat în jurul orei locale 15.50 (16.50 ora României) că două bombardiere TU-95, cunoscute ca „urşi”, au ajuns la o distanţă de mai puţin de un kilometru de spaţiul aerian olandez.
Olandezii au trimis imediat două avioane F-16 pentru a escorta aeronavele ruseşti şi pentru „a se asigura că ies din paţiul aerian olandez”, a declarat Ter Horst, purtător de cuvânt al armatei, citat de CNN. Un astfel de episod nu este ieşit din comun, însă tensiunile dintre Est şi Vest pe fondul conflictului din Ucraina transformă o astfel de procedură obişnuită în motiv pentru oficialii armatei să o trateze cu atenţie sporită.
„Nu este o procedură neobişnuită. Uneori ei (ruşii – n.r.) traversează spaţiul aerian olandez, alteori rămân la nord de acesta, în zona aeriană de responsabilitate a Olandei”, a precizat Horst.
Imediat ce misiunea olandezilor s-a încheiat, avionele ruseşti au fost preluate de forţele britanice. Aceleaşi două bombardiere ruseşti s-au apropiat de spaţiul aerian britanic, de-a lungul coastei nordice a Scoţiei.
„Acestea au fost puse pe fugă şi întoarse din drum de două avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice, care au fost mobilizate de la baza aeriană Leuchars, în apropiere de Dundee”, transmite presa britanică.
Autorităţile militare din Regatul Unit anunţă şi că supraveghează nava de luptă Viceamiralul Kulakov, aflat în ape britanice. Acesta a fost întâmpinat de crucişătorul britanic HMS Dragon.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara         Onirismul „cangrenat”, bandajele elegiacului și cadențele simplității. Despre o resurecție a poemului în lirica lui Daniel Mariș         Termoficare/ Serviciu de peste 80 de milioane concesionat de Primăria Petroșani         Accident grav în Gara Simeria: o tânără ar fi încercat să se sinucidă