PRELUDIU. Hârjoană aeriană între NATO şi Rusia

Britanicii şi olandezii au anunţat miercuri noapte că au interceptat două avioane militare ruseşti care au intrat în spaţiile lor aeriene, în general exerciţii de rutină, dar care de această dată sunt privite cu neîncredere în contextul tensiunilor dintre Moscova, Kiev, Bruxelles şi Washington.

Maiorul olandez Ter Horst a declarat că forţele armate au aflat în jurul orei locale 15.50 (16.50 ora României) că două bombardiere TU-95, cunoscute ca „urşi”, au ajuns la o distanţă de mai puţin de un kilometru de spaţiul aerian olandez.
Olandezii au trimis imediat două avioane F-16 pentru a escorta aeronavele ruseşti şi pentru „a se asigura că ies din paţiul aerian olandez”, a declarat Ter Horst, purtător de cuvânt al armatei, citat de CNN. Un astfel de episod nu este ieşit din comun, însă tensiunile dintre Est şi Vest pe fondul conflictului din Ucraina transformă o astfel de procedură obişnuită în motiv pentru oficialii armatei să o trateze cu atenţie sporită.
„Nu este o procedură neobişnuită. Uneori ei (ruşii – n.r.) traversează spaţiul aerian olandez, alteori rămân la nord de acesta, în zona aeriană de responsabilitate a Olandei”, a precizat Horst.
Imediat ce misiunea olandezilor s-a încheiat, avionele ruseşti au fost preluate de forţele britanice. Aceleaşi două bombardiere ruseşti s-au apropiat de spaţiul aerian britanic, de-a lungul coastei nordice a Scoţiei.
„Acestea au fost puse pe fugă şi întoarse din drum de două avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice, care au fost mobilizate de la baza aeriană Leuchars, în apropiere de Dundee”, transmite presa britanică.
Autorităţile militare din Regatul Unit anunţă şi că supraveghează nava de luptă Viceamiralul Kulakov, aflat în ape britanice. Acesta a fost întâmpinat de crucişătorul britanic HMS Dragon.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva