Nimic din ce e bun nu scapă netrântit: IT – O afacere care ar oferi viitor României

Avem o mulțime de specialiști de înalt nivel în computere, dar și o mulțime de politicieni semi-analfabeți care i-ar putea alunga, cu tot cu firme, din țară

Bunul Dumnezeu a dăruit România nu numai cu resurse uluitoare, dar și cu foarte mulți oameni inteligenți, parte din ei făcând performanță în domeniul celor mai noi și mai căutate tehnologii din domeniul computerelor și informației. Din nefericire, deși afacerile IT s-au dezvoltat fulminant, există idei „nebuloase” ale politicienilor români care, din lipsă de strategii și inteligență, ar putea distruge și cea mai bună șansă de viitor a României.

O recentă analiză a KeysFin arată că afacerile din domeniul IT, în România, au reușit să atingă un record istoric. Astfel, afacerile din sectorul IT au atins, în 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro. Este vorba, în principal, de export de software şi servicii de consultanţă și suport, România fiind, din acest punct de vedere, „unul dintre pionierii noului val tehnologic”.

ca total

Salarii de 1000-3500 de euro

Potrivit studiului la care facem referire, în IT-ul românesc activează în prezent 13. 777 de firme, cu peste 2000 mai multe decât în 2010.
Din 2010 şi până în prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei.  Şi numărul salariaţilor a evoluat progresiv, pe măsura ce business-ul a capătat amploare, ajungând la 63.059 în 2014, de la 52.885 în 2010.
Sectorul IT a ajuns, astfel, unul dintre angajatorii de top din economie, privind prin prisma salariilor peste medie (1000-3500 euro).
„Datele financiare din ultimii patru ani arată că business-ul IT s-a adaptat excelent perioadei de criză, reuşind să evite efectele negative printr-o orientare aproape exclusivă către dezvoltarea de software şi produse de consultanţă si suport pentru export. IT-ul tinde să devină unul dintre motoarele creşterii economice”, susțin analiştii KeysFin.

numar angajati

Firme mici, dar de excepție

În plus, o evoluție spectaculoasă, în ultimii patru ani, au și firmele mici, concentrate, în principal, pe dezvoltarea de software pentru internet, de la pagini web, la aplicaţii şi produse dedicate.
„Sunt firme mici, cu 20-50 de angajaţi, focusate pe tehnologii de ultimă generaţie, adevăraţi pionieri în domenii precum realitatea virtuală, servicii cloud, gaming şi comunicare, care oferă servicii unor companii de prestigiu din Occident sau care activează independent, reuşind să înregistreze performanţe excelente într-o piaţă în care concurenţa este mai acerbă decât în orice alt domeniu”, susțin specialiștii.
Una peste alta, conform datelor statistice, piaţa IT din România are şansele unei evoluţii susţinute în următorii ani, cu o creştere de afaceri anuală între 25 și 30 la sută.

Dar…

Fiscalitatea alungă marii specialiști

Marea problemă românească este, ca de obicei, cum sunt tratați investitorii, specialiștii, oamenii care produc ceva. Toți aceștia stau, în România, sub semnul spaimei că politicienii vor mai inventa ceva în economie, vor mai modifica ceva reguli fiscale, vor mai ciunti vreo lege care să dea totul peste cap.
În speța urmărită aici, marea provocare a momentului pentru afacerile din IT o reprezintă fiscalitatea. Specialiștii dau ca exemplu ultimele discuţii legate de regândirea impozitării pe PFA, care ar putea afecta puternic piaţa de profil. În acest sens, decizia autorităţile de a descuraja utilizarea PFA-urilor, în scopul creşterii încasărilor la bugetul de pensii şi de sănătate, ar putea da de pământ sector IT.
„Unul dintre atuurile pentru care România a atras investitori în acest domeniu a fost că firmele au beneficiat de un climat favorabil din punct de vedere fiscal. Este puţin probabil ca marii jucători să îşi asume plata unor taxe suplimentare, având în vedere salariile peste medie pe care le oferă colaboratorilor români, prin intermediul PFA-urilor”, spun analiștii KeysFin.
În clar, în prezent, un PFA în IT suportă o taxare netă de 25,9 la sută, în sistem real, iar dacă ar trece la contract de muncă, aceasta ar creşte până la 75 la sută. De aici și până la plecarea investitorilor în domeniu în zone mai omenești din punct de vedere fiscal nu este decât un pas.
„Nu este exclus ca mulţi dezvoltatori să treaca pe off-shore-uri, să îşi deschidă firme în alte ţări, vor căuta căile legale pentru a evita taxarea suplimentară. Astfel că, în loc să susţină fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul riscă să piardă venituri importante, prin aplicarea unor măsuri cu iz contabil, fără viziune”, au explicat specialiștii.

top 5

Principalii jucători din piaţa IT românească au reuşit performanţa de a-şi dubla şi chiar tripla cifra de afaceri în ultimii patru ani. Relevantă, în acest sens, este evoluţia liderului pieţei, Oracle, al cărui business a crescut, din 2010 până în 2014, de la 318 milioane lei la 718 milioane lei.
Numărul salariaţilor a urmat acest trend, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă gigantul IBM care, în ultimii patru ani, şi-a triplat echipa de la 662 la 1817 angajaţi. Şi Oracle a investit masiv în extinderea personalului, ajungând de la 1396 angajaţi în 2010 la 2470 în 2014.

Dacă politicienii nu mai trântesc vreo lege împotriva firii și renunță la vandalismul fiscal, IT-ul românesc va continua să atragă interesul marilor investitori, pe măsură ce principalii concurenţi, China, India şi Pakistan, se confruntă cu tot mai multe probleme, în principal logistice.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − 10 =

ACTUALITATE
Alin Simota se află pe lista interlopilor fugari de un an         Proiect pentru un parc tematic în jurul Castelului Corvinilor         Reparații pe șoseaua Deva – Lugoj         Asigurații nu mai au nevoie de adeverințe de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de servicii medicale         Trei incendii au avut loc în Hunedoara         Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva         TRADIŢII UITATE: Săptămâna de mijloc și „Trecerile Mari”         Tânărul care a abuzat sexual șase fete s-a arătat nemulțumit de condamnare         Spărgători de case prinși de polițiști         Cum au explicat drumarii mizeria din refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Recorduri la Castelul Corvinilor: 10.000 de euro pentru trei zile de filmări         Cinci incendii au avut loc în weekend         REACŢIA OPOZIŢIEI. Liberalii cer eliminarea impozitului la toate pensiile şi salarii majorate la primari         VIOREL ARION A PIERDUT ŞI ŞEFIA PARTIDULUI. Vasilică Potecă preia organizaţia municipală PNL Hunedoara         Straja: noul pol al distracţiei pentru schiori şi snowboarderi         Evenimente la aniversare: Eminesciana 2017         Accident grav petrecut în Deva