0.8 C
Deva
marți, martie 19, 2024

Lansare de carte. Dumitru Dumitrescu, sonetist

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, la începutul lunii iulie, o nouă întâlnire cu poezia. Oaspete a fost poetul Dumitru Dumitrescu, nume binecunoscut iubitorilor de poezie, care a adus în dar cel de-al optulea volum al său de versuri: Sonetele firii.

Majoritatea poeziilor din acest volum sunt, așadar, sonete în care poetul Dumitru Dumitrescu își transpune simțămintele, gândurile, toate înveșmântate în straiele minunate ale poeziei. Din cele șapte volume pe care le-a publicat până acum, am aflat deja că poetul este permanent preocupat de marile și eternele întrebări pe care și le pun oamenii despre viață și moarte, despre iubire și devotament, despre copilărie și despre amintiri, despre trecerea timpului. Întâlnim și versuri din care transpare îngrijorarea poetului pentru tot ce ne este dat să trăim acum în această țară, în această lume atât de frământată și de greu încercată. De aceea, sunt numeroase trimiterile, în formă poetică, la realitățile românești de zi cu zi, realități la care poetul nu poate să rămână insensibil și care îl frământă.
Atunci când, în anul 2013, poetul Dumitru Dumitrescu a fost răsplătit cu Premiul literar pentru poezie, oferit de Liga Scriitorilor din România – Filiala judeţului Hunedoara, s-a motivat acest premiu prin faptul că versurile lui pun în lumină „un regal de simţăminte româneşti transpuse în imagini poetice optimiste”.
Într-adevăr, versurile lui Dumitru Dumitrescu au drept fir roșu, călăuzitor, dragostea pentru aceste pământuri și pentru oamenii lor, pentru acei „sfinți martirizați la crucea poalelor cetății” despre care atât de frumos ne vorbește într-o poezie.
Așa cum a făcut-o cu fiecare nou volum de versuri, și de această dată Dumitru Dumitrescu ne demonstrează fără drept de apel că poezia este nemuritoare, că ea ne este necesară ca aerul pentru că are capacitatea de a ne oferi răspunsurile la întrebările fără număr pe care omul și le-a pus încă de la începutul veacurilor și continuă să le pună. De aceea, poezia bună, poezia scrisă cu har nu are moarte, este eternă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/