JURNALIST SUB ACOPERIRE. Cu cât se vând primarii traseişti?

După ce Guvernul a publicat ordonanţa care legiferează traseismul politic în apropierea campanie electorale, un reporter Gândul, care a susţinut că sună de la PSD, a reuşit, în două ore, să racoleze 9 primari de la PDL, PNL şi PPDD. Aleşii locali şi-au negociat „transferul” la PSD pentru un kilometru de asfalt, reparaţii la o scoală sau o funcţie mai bună în partid. Unul dintre primarii PDL ne-a explicat cum la europarlamentare a adus voturi pentru PSD, deşi era încă democrat-liberal şi că acum abia aşteaptă să intre în marea familie social-demorată.

În materialul de faţă,  jurnaliştii de la Gândul arăta cât de uşor se vând primarii din opoziţie unui partid aflat la putere, care are la dispoziţie resursele publice. Reporterul gândul a sunat primari PSD, PDL şi PPDD, recomandându-se astfel: „Bună ziua, sunt Marian Buzescu, raportor la PSD, sediul central”. Sub pretextul unei analize preliminare, am realizat „un sondaj de partid”, solicitându-le, în context, primarilor – în special PNL şi PDL – să spună dacă sunt dispuşi să se transfere la PSD şi care ar fi condiţiile în care ar vea să intre în „partidul nostru”. Presa centrală şi cea locală au anunţat, în ultimele zile, că zeci de primari de la PNL sau PDL au trecut la PSD sau că se pregătesc să o facă.

 

Informaţii de context:

► Guvernul a publicat marţi, în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă care le permite aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul; OUG-ul îi vizează pe primari, pe consilierii locali/judeţeni şi pe şefii de Consilii Judeţene. Prin acest act, aleşii locali au la dispoziţie 45 de zile în care pot să se mute de la un partid la altul. Ordonanţa a deschis uşa spre clasicele racolări politice în buza campaniei electorale.

► Partidele au nevoie de primari pentru că ei aduc voturi în campania electorală. În dosarul „Referendumul-Dragnea”, un primar a fost trimis în judecată pentru fraude electorale;

► Primarii sunt dispuşi să plece de la un partid de opoziţie la un partid guvernamental pentru că sunt captivi în sistemul alocărilor fondurilor guvernamentale;

► Într-o singură lună, ministrul Liviu Dragnea a alocat către primării 50 de milioane euro, alocările fiind secretizate, susţine un studiu independent.

„Eu şi aşa sunt cu partidul”

În două ore, raportorul Marian Buzescu de la PSD a reuşit să racoleze 9 primari PNL-PDL şi unul de la PPDD. Doar doi primari au respins ideea traseismului, iar alţi doi au spus că nu resping ideea, dar că ar avea nevoie să se gândească.

Pentru racolarea primarilor, raportorul PSD Marian Buzescu a avut următorul text: „Bună ziua. Sunt Marian Buzescu raportor principal al PSD. Probabil aţi aflat de ordonanaţa privind mobilitatea politică a aleşilor locali. Noi facem o analiză preliminară şi am dori să ştim dacă sunteţi de acord cu un transfer la PSD şi în ce condiţii. De asemenea, facem şi o listă cu proiectele de la dumneavoastră care au nevoie de finanţare”.

Niciunul dintre edili nu au considerat nefiresc că un reprezentant al partidului îi sună şi le vorbeşte despre finanţări guvernamentale. Iată şi cum au răspuns propunerii de transfer la PSD primarii PDL şi PNL.

Costea Dumitru (PDL), primarul muncipiului Găneasa, judeţul Olt. Când este abordat de raportorul PSD, surpriză! E deja este cu bagajele la partid: „Eu şi aşa sunt cu partidul. De când a plecat Darius (Darius Vâlcov, primarul municipiului Slatina) la PSD, am rămas şi eu cu PSD”.

Când discutăm de condiţii şi proiecte, ne spune că are nevoie de bani pentru o asfaltare. „Eu am în derulare un proiect pe Ordonanţa 78, un drum la Darnovăţu şi Izvoru, DC-14. E prins la finanţare pe fonduri. Este vorba de o asfaltare, 32 miliarde vechi. Ar mai fi alimentarea cu apă – 40 de miliarde vechi. Să fie astea două, că pe restu` mergem pe fonduri europene. Dacă mi-aţi da la dumul ăsta, ar fi bine. Eu am pus din fonduri proprii. La drumul ăsta aş vrea ceva până în toamnă. Aici nu s-a prea mişcat nimic. Ar mai fi doi kilometri până la dumul judeţean”, ne spune dintr-un foc primarul.

Are în localitatea 4000 de alegători cu o prezenţă de 3000 la alegerile locale. Povesteşte cum el, primarul PDL, a adus voturi pentru PSD, dar operaţiunea nu i-a ieşit în totalitate. „Am avut la europarlamentare 1400 de voturi, majoritatea pentru PSD. S-au mai împărţit, pentru că unii nu ştiau că eu nu am avut timp să vorbesc cu ei, că eram ocupat. Am avut vicele care a mers cu PDL-ul. Dar a fost o greşală”, se scuză primarul.

Promite solului de la centru că în toamnă se revanşează, dar are nevoie de o finanţare. „Dar în toamnă ne mobilizăm şi îi ducem pe calea cea bună. Mare lucru nu ar fi dacă ne-ar mai arunca 2-300 de mii. Am mai face un drum, alimentarea cu apă se lucrează. Avem proiectul ăsta de extindere cu constructorul. Nici ei nu pot face pe banii lor”, încheie edilul.

„Am doi kilometri de asfalt care m-ar ajuta şi pentru al patrulea mandat”

Ionel Munteanu (PNL), primarul localităţii Ciocani din Vaslui. Îi spunem cine suntem şi ce vrem. Are deja în minte şi preţul. Nu vrea ceva pentru el direct. „Da’ haideţi să trecem la subiect. Vreţi să ştiţi opţiunea mea? Acuma e prematur. De principiu, nu am nicio problemă. Sunt la al treilea mandat şi de la PSD am plecat. Eu am o singură condiţie care mi-a fost promisă. Am doi kilometri de asfalt care m-ar ajuta şi pentru al patrulea mandat. Am primit numai promisiuni, zece ani de promisiuni. Dacă s-ar face, aş rămâne în istorie că am fost cel care a rezolvat o problemă de 50 de ani”, spune primarul Munteanu.

ASCULTĂ ÎNREGISTRĂRILE AUDIO AICI

SURSA: gandul.info

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Rețea de piste de biciclete plănuită în centrul Devei         Tradiţie şi voie bună la Nedeia Troiţei din Parâng         Tărâmul dinozaurilor, recreat din LEGO în Geoparc         Programul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara în perioada 15-17 august         Spargere în Valea Jiului. Hoții au fost prinși de jandarmi cu prada asupra lor         Mircia Muntean a fost adus la Penitenciarul Bârcea Mare         Programe de formare profesională pentru șomerii din Hunedoara         Șantierul celei mai mari investiții private din județ: uzina de mașini de spălat Bosch         NU RENUNŢĂ Protocol de mediu pentru amenajarea hidrotehnică de pe Jiu         Motociclist rănit grav în Teliuc         NEMULŢUMIŢI DE SENTINŢE. Inculpaţii din dosarul grupului infracţional coordonat de Simota au contestat pedepsele         Comunicat de presă Carmen Hărău, senator PNL         Protest la Termocentrala Mintia         Campionatul mondial de futsal al polițiștilor are loc în Hunedoara         Ce s-a ales de drumul spre Poiana Pelegii, închis de la începutul anului         Ministrul pentru Diaspora „asista cu profundă tristețe la violențele din Capitală”, în timp ce petrecea la Zilele Bradului         Proiect guvernamental. Minele din Valea Jiului, sugrumate de datoriile CEH!         DEZVĂLUIRI. Deputat hunedorean: În mineritul Văii Jiului s-a produs un jaf incredibil         INTENŢIE Memorandum pentru menţinerea în funcţiune a minelor Lupeni şi Lonea         Cabinet parlamentar al senatorului PNL Carmen Hărău, inaugurat la Lupeni