FOTO: Simpozion pe tema furturilor şi a traficului cu bunuri culturale mobile, la IPJ Hunedoara

În perioada 16-19 iunie 2015, Poliţia Municipiului Deva va găzdui ce de-a patra ediţie a Simpozionului Internațional cu tema „Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi a traficului cu bunuri culturale mobile”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Situaţia operativă complexă existentă la nivelul judeţului Hunedoara, depozitar al unui tezaur cultural şi arheologic incontestabil şi dorinţa de a consolida şi îmbunătăţi cooperarea internaţională dintre Poliţia Română şi structurile specializate ale altor ţări în domeniul furtului şi traficului cu bunuri mobile aparţinând patrimoniului cultural naţional a determinat Inspectoratul General al Poliției Române, prin Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, în parteneriat cu Fundația Collegium XXI, să organizeze, în perioada 16 – 19 iunie 2015, a patra ediție a simpozionului internațional cu tema ,,Cooperarea internațională și strategii de investigare a furturilor și traficului cu bunuri culturale mobile”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Simpozionul, ajuns deja la a patra ediţie, îşi propune să dezbată cele mai noi metode investigative în domeniul prevenirii şi combaterii furtului și al traficului cu bunuri culturale provenite din patrimoniul muzeal și din situri arheologice și să identifice noi modalități de cooperare polițienească internațională între structurile Poliţiei Române şi cele ale alor state.
În acest an, la lucrările simpozionului – ce se vor desfăşura la sala Amfiteatru a Poliţiei Municipiului Deva – au fost invitaţi poliţişti cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din mai multe ţări europene (Franţa, Spania, Republica Moldova, Ungaria), alături de reprezentanţi ai Ministerului Public şi ai Biroului Naţional Interpol Bucureşti. De asemenea, specialiştii în domeniul protejării patrimoniului cultural care nu pot fi prezenţi la manifestarea ştiinţifică, vor avea ocazia să urmărească evoluţia lucrărilor şi noutăţile legislative în domeniu, prin intermediul platformei on-line www.culturalheritage.ro.
La ediţia 2015 a simpozionului vor lua parte, alături de poliţişti, reprezentanți ai unor autorități locale, precum: Ministerul Culturii, Instituția Prefectului Județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Episcopia Devei şi Hunedoarei, ai altor instituţii cu atribuții în protejarea patrimoniului cultural naţional, dar şi ofiţeri de poliţie cu atribuţii pe această linie din mai multe judeţe ale ţării.

Programul simpozionului va include şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Hunedoara prin vizitarea unor obiective de interes istoric din zona Deva – Hunedoara.
Prin această manifestare se intenţionează ca, analizând problematica specifică procedurilor naţionale de combatere a fenomenului infracţional în domeniu şi rezultatele relevante ale cooperării internaţionale, să fie identificaţi factorii ce contribuie la perfecţionarea colaborării cu reprezentanţii Ministerului Public, cu poliţiile altor state şi cu instituţiile supranaţionale de profil, dar şi cu reprezentanţii societăţii civile.
„Ne onorează faptul că suntem, pentru al patrulea an consecutiv, gazda unui eveniment de o asemenea amploare. Valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural aflat pe teritoriul judeţului Hunedoara şi experienţa profesională dovedită în timp de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au fost criteriile care au stat la baza organizării, pentru al patrulea an consecutiv a acestui simpozion internaţional în judeţul nostru.
Participarea poliţiştilor români la această activitate prezintă o importanţă deosebită din perspectiva actualizării cunoştinţelor privind practicile europene în acest domeniu şi a asigurării continuităţii activităţilor de combatere a traficului cu bunuri mobile ce aparțin patrimoniului național și internațional prin identificarea celor mai bune căi de reducere a fenomenului infracţional şi de recuperare a valorilor de patrimoniu pe care traficanţii le dețin în urma comiterii unor infracțiuni. Personal, apreciez că unul dintre elementele ce contribuie la reuşita activităţilor poliţiei în domeniul prevenirii şi a combaterii infracţiunilor de furt şi trafic cu bunuri ce aparţin patrimoniului cultural mobil îl constituie parteneriatul instituțiilor abilitate ale statului cu organizaţii ale societăţii civile interesate în protejarea patrimoniului cultural naţional, iar un exemplu cât se poate de relevant în acest sens este reprezentat de parteneriatul de succes dintre instituţia noastră şi Fundaţia Collegium XXI, împreună cu care am reuşit să organizăm acest simpozion internaţional.” – a precizat şeful IPJ HUNEDOARA, comisar şef de poliţie dr. Dumitru Liviu Gabriel, gazda evenimentului.

SURSA: IPJ Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 14 =

ACTUALITATE
Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara         Camionetă cu butelii implicată într-un accident rutier         MODELUL ORADEA. Poliţie locală fără ifose, turism fără vedetism politic         Eminesciana 2018         DOSARELE SECRETE ALE HUNEDOAREI. Cum a fost şters regele Mihai din tradiţia păstrată de femeile din Ținutul Pădurenilor         Trafic rutier oprit pentru un an pe DN 66 A         Cum a trenat ancheta șefului de Poliție Dănuț Mocanu         Dosar penal pentru tentativă de înşelăciune prin metoda „accidentul”         Accident pe DN 76 provocat de un șofer care a adormit la volan         Drumul de poveste din Ţinutul Pădurenilor, afectat de alunecări de teren         Adolescenta de 15 ani, găsită de Poliție după 10 zile de la dispariție         Accident grav pe DN 66 A: s-au prăvălit cu mașina în Jiu. Două dintre victime au murit         Ceremonia de înmânare a Diplomelor de Cetățean de Onoare a Municipiului Orăștie jurnalistului Cornel Nistorescu și medicului Dorel Săndesc         La aniversarea scriitorului Gligor Hașa         Tavanul gării din Hunedoara s-a prăbușit. Clădirea a fost închisă