11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

ECONOMIE. Enel continuă planul de vânzare a activelor din România şi Slovacia. Noua ţintă este luna iunie

Compania italiană de utilităţi Enel va vinde activele deţinute în România şi Slovacia în acest an, procesul urmând să fie încheiat până în luna iunie, a declarat Francesco Starace, directorul executiv al grupului, care a precizat că a primit deja oferte pentru acestea.

„Avem oferte. Ştim că procesul poate fi încheiat oricând între momentul acesta şi luna iunie. Activele vor fi vândute în 2015, aşa că, în ceea ce priveşte plata datoriei, vom sta mult mai bine decât am plănuit iniţial“, a afirmat Starace, citat de , relatează Financial Times.

Guvernul italian deţine o participaţie de 30% la compania Enel, în fruntea căreia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace în luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor şi de restructurarea a grupului.   Starace a declarat că va oferi în luna martie mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei.

În condiţiile în care Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, conducerea grupului a decis să vândă activele deţinute în Europa de Est, valoarea acestora fiind estimată la 4 miliarde de euro. „Vom menţine datoria la nivelul potrivit, în condiţiile în care investitorii noştri au încredere în capacitatea noastră de a genera bani cash“, a precizat directorul general al Enel.

Obiectivul Enel a fost să încheie anul 2014 cu o datorie de 39,5 miliarde de euro, comparativ cu proiecţiile anterioare, care presupuneau o datorie de 37 de miliarde de euro.   Vineri, acţiunile companiei italiene se tranzacţionau cu 3,57 euro pe unitate, în scădere semnificativă faţă de vârful atins în iunie anul trecut, de 4,46 euro pe unitate.   Guvernul italian vrea să reducă participaţia deţinută la Enel la 25%, dar, până în prezent, planul de privatizare nu a înaintat, din cauza condiţiilor de pe piaţă.

Anterior, Enel anunţase că doreşte vânzarea activelor în cauză până la finele anului 2014, însă Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, anunţase că Enel ar putea rămâne pe piaţa din România.

Enel alimentează Banatul, Dobrogea şi sudul Munteniei   În România, unde Enel deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România.

Statul român are o serie de procese la Tribunalul Internaţional de la Paris, cerând într-un caz peste 800 de milioane de euro pentru nerespectarea clauzelor din contractul de privatizare şi peste 520 de milioane de euro într-o altă speţă, după ce, potrivit contractului, Enel este obligată să cumpere un pachet de acţiuni de 13,4% din Enel Muntenia Sud de la statul român la un anumit preţ.

Nuclearelectrica şi Electrica doresc bucăţi din activele Enel

Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de acţionari.   De asemenea, Electrica este interesată de alte active, în vreme ce grupurile Electricite de France (EdF) şi E.ON doresc alte părţi, potrivit unor surse din domeniul energetic. Autorităţile române au anunţat deja că distribuţia energiei în Dobrogea este privită ca fiind de interes strategic, în condiţiile în care în zonă există baze militare şi a conflictului din Ucraina.   Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

SURSA: adevarul.ro

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/