DOCUMENTAR. Doctorul român al Morţii: Călăul cu suflet de la Auschwitz

Unul dintre cei mai notorii criminali de razboi ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial se nastea la Codlea, pe 24 noiembrie 1888. De o egala infamie cu Josef Mengele, medicul roman Fritz Klein este arestat de britanici pe 15 aprilie 1945 in Bergen-Belsen si este condamnat la moarte pentru rolul sau in masacrarea a mii de oameni in lagarele de concentrare naziste.

nazist romanFritz Klein ajunsese virulent in antisemitismul sau inca de pe bancile facultatii. In timp ce studia medicina la Universitatea din Budapesta, logodnica sa il paraseste pentru un evreu, iar acest lucru ii va motiva ura pentru ei pana in ultima sa zi.

Dupa ce si-a terminat studiile, se intoarce in tara si incepe sa practice prin partile Brasovului, numai ca, odata cu izbucnirea razboiului, se inroleaza in armata romana ca sanitar si participa la luptele de pe Frontul de Est pana in 1943.

In serviciul Germaniei naziste

In acelasi an, in urma unui protocol semnat cu Hitler, statul roman se angajeaza sa-i elibereze pe etnicii germani din serviciul militar, pentru a fi recrutati de cel de-al Treilea Reich, iar Klein este selectionat pentru incorporare in trupele de elita ale SS.

Dupa ce petrece cateva saptamani in Iugoslavia ocupata, este stationat in iarna lui 1943 la Auschwitz, unde ajunge repede cel mai de temut doctor al lagarului, depasit numai de insusi Mengele.

Daca triajul pentru camerele de gazare era o sarcina detestata pana si de medicii SS, Mengele si Klein erau singurii ce nu trebuiau constransi sa faca selectiile. Ei pareau lipsiti de remuscari cand trimiteau sute de oameni in camerele de gazare, iar in cazul lui Klein motivul era simplu: “din respect pentru viata umana, eu trebuie sa inlatur un apendice cangrenos dintr-un trup bolnav. Evreii sunt apendicele cangrenos in corpul umanitatii. Si din aceasta cauza eu ii elimin”.

Supravietuitorii lagarului si-l amintesc pe Klein ca pe un om care ascundea in spatele zambetului sau cordial o rautate inimaginabila. Cei care ajungeau la Auschwitz si nu erau apti de munca erau tratati de Klein cu bunavointa si caldura, nestiind ca erau indrumati catre camerele de gazare. Din aceasta cauza prizonierii l-au si numit “calaul cu suflet.”

Insa, odata cu intoarcerea cursului razboiului impotriva Germaniei naziste, Klein este transferat la inceputul lui ianuarie 1945 in Bergen-Belsen. Trei luni mai tarziu, trupele britanice care au sosit acolo au gasit nu doar zeci de mii de oameni subnutriti, ci si alte zeci de mii de cadavre imprastiate de-a lungul lagarului sau ingramadite unele peste celelalte.

Infuriati, i-au obligat pe gardienii si doctorii SS sa stea treji zi si noapte pentru a-i ingropa pe toti. De altfel, una dintre cele mai cunoscute fotografii ale celui de-al Doilea Razboi Mondial il infatiseaza pe medicul roman in mijlocul unei gropi comune.

Confesiunile “calaului cu suflet”

Epuizarea l-a ajuns in cele din urma pe Klein si este internat la un spital militar din Schwarmstedt. Totusi, nu a scapat de interogatorii. Marturiile luate de pe patul sau de spital vor releva pentru prima oara rolul central al doctorilor SS in lagarele de concentrare naziste:

“Odata ce transporturile ajungeau la Auschwitz, intra in sarcina doctorului sa-i aleaga pe cei care nu puteau munci. Printre ei, copii, oameni batrani si bolnavi. Eu am vazut camerele de gazare si crematoriile de la Auschwitz si stiam ca cei pe care ii selectam urmau sa mearga in camerele de gazare”, spunea Klein.

“Eu am actionat numai la ordinele primite de la dr. Wirths (seful doctorilor SS de la Auschwitz – n.red.). Nu pot spune de unde primea dr. Wirths ordinele si nu am vazut niciun ordin in scris legat de gazarea prizonierilor. Toate ordinele imi erau date verbal”, a marturisit acesta.

Intrebat cum de el ca doctor nu s-a opus acestor selectii, a raspuns succint:

“Niciodata nu am protestat fata de trimiterea oamenilor la camera de gazare, desi nu am fost de acord niciodata. Cineva nu poate protesta cand este in armata. Nu era placut sa participi cum stiam ca persoanele selectate urmau sa mearga la camera de gazare. Persoanele ce ramaneau insarcinate in lagar si prin urmare nu erau apte de munca erau si ele selectate”, le-a declarat Klein anchetatorilor.

fritz-klein-belsen

Inculpat in primul proces de la Belsen

In toamna lui 1945, Klein este trimis in judecata impreuna cu alti 44 de inculpati. Deliberarile au durat doua luni, din septembrie pana in noiembrie 1945, incheindu-se cu condamnarea lui si a inca 11 persoane la moarte.

Klein a primit sentinta cu aceeasi nepasare, pe care le-a aratat-o victimelor sale. Pierrepoint, calaul britanic care s-a ocupat de executii, a ramas surprins de cat de detasat era. Nici macar atunci cand i-a asezat streangul nu s-a clintit. Douazeci si cinci de secunde mai tarziu, Klein isi dadea ultima suflare, razbunand, macar simbolic, mortile a mii si mii de oameni.

SURSA: www.ziare.com

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − patru =

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat