Vorța devine comună europeană

În ultima vreme, reprezentanții administrației publice din micuța așezare hunedoreană au accesat fonduri comunitare pentru implementarea de proiecte de dezvoltare a localității

primar vorta

Cum spunea una dintre primele reclame televizate postrevoluționare, cine vrea, poate. Acest lucru este valabil și pentru comuna Vorța, o micuță așezare rurală hunedoreană care, după datele oficiale ale recensământului de acum doi ani, numără 876 de locuitori.

Vară rodnică pentru edili

Chiar dacă populația comunei este în scădere față de recensământul anterior, cel din 2002, care releva faptul că în localitate erau domiciliate 1.082 de persoane, așezarea are perspective clare de dezvoltare. Acest lucru este confirmat de proiectele ce se derulează în comună, acestea beneficiind de finanțare europeană. Practic, se poate spune că vara recent încheiată a fost una foarte fructuoasă pentru reprezentanții administrației publice locale din comună. Bunăoară, chiar de luna trecută au început lucrările pentru edificarea unui Centru de Informare Turistică, în baza unui proiect depus pe măsura 313, instituția urmând să aibă sediul, la finalizarea investiției, într-unul din corpurile fostei școli din Vorța. Trebuie menționat, pentru cei care nu au vizitat comuna, că Vorța se află într-o zonă relativ izolată, localitatea însă, chiar și nefiind situată pe o arteră de circulație principală, oferind multă liniște și aer curat, vizitatorii săi putând vedea, printre altele, și frumoasele biserici din lemn din satul de centru și din localitățile aparținătoare Visca, Luncșoara și Valea Poienii. Tot luna trecută, edilii din Vorța au depus, prin Grupul de Acțiune Locală „Sargeția”,din care face parte și această comună, un proiect, în valoare de 50.000 de euro, tot cu finanțare europeană, prin care se dorește amenajarea unei baze sportive multifuncționale în satul de reședință, perspectivele de aprobare a cererii părând a fi favorabile.

Drumuri agricole modernizate

Luna august a cestui pare să fi fost una cu noroc pentru cei din Vorța, aici fiind vorba nu doar de reprezentanții administrației publice locale, ci și de agricultorii din comună, practic întreaga suflare a comunei. Avem o veste bună pentru agricultorii din Vorța. Chiar dacă bună parte a concetățenilor mei au rețineri în a aplica pentru obținerea de subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), aceștia ferindu-se, pe bună dreptate, se poate spune, de birocrație, dar pierzând, poate, sume din programele destinate tinerilor fermieri sau agricuturii ecologice, pentru acestea nefiind nicio cerere ori din cele pentru apicultură, unde sunt câțiva vorțeni cu proiecte depuse, noi încercăm să sprijinim, pe cât putem, ocupația de bază a țăranului român, lucratul pământului. În acest sens, anunț ne-a fost aprobat spre finanțare un proiect, depus pe măsura 125a, un proiect ce vizează modernizarea drumurilor de exploatație agricolă din satele Vorța și Coaja. Proiectul are o valoare de un milion de euro, urmând ca lucrările să înceapă după finalizarea procedurilor de licitație, care sperăm să se desfășoare cât mai curând”, a declarat primarul comunei Vorța, Radu Emil Bureană.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție