Râu de Mori: Între cerinţa de drumuri bune şi nevoia de apă

Comuna hunedoreană din Ţara Haţegului este pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte suprafaţa

primar-rau-de-mori-Niculita-Mang

Ţara Haţegului este, fără doar şi poate, una dintre cele mai atractive zone, din punct de vedere turistic, nu doar din judeţul Hunedoara, ci chiar din întreaga ţară.

Cu gândul la infrastructură

Cu toate acestea, locuitorii ce trăiesc în comunele din zonă se confruntă cu problemele specifice omului de la ţară. Aşa se întâmplă şi în Râu de Mori, care este a treia comună din ţară ca şi întindere. Şi, la o aşa suprafaţă, problemele sunt destule, una dintre acestea fiind şi cea legată de reţeaua de infrastructură din comună. „Programul de alimentare cu apă a comunei a demarat din 1998. De-a lungul anilor, în funcţie de culoarea politică a guvernelor, s-au alocat şi nu prea bani pentru această investiţie. Acest lucru a dus la faptul ca, în prezent, doar şase sate să fie alimentate cu apă curentă. Necazul a fost că acel proiect presupunea o sursă de apă inepuizabilă, ceea ce nu avem aici. Astfel, la Clopotiva, de exemplu, volumul de apă livrat cetăţenilor este sub cel normal. Instalaţia este funcţională la parametri când plouă, ca să fiu mai explicit, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru Râu de Mori şi satele mai apropiate Suseni, Ostrovel şi Brazi. În aceste localităţi proiectul este finalizat în proporţie de 90% şi credeam că puteam reuşi să o terminăm mai repede, dar sursa de apă e secată. Acum ne orientăm spre pârâul pentru apă, iar până la sfârşitul acestui an sperăm ca instalaţia să funcţioneze normal.  Din păcate, din cauza lipsei de fonduri, nu putem să-i mulţumim pe toţi locuitorii comunei, unii dorind apă, alţii drumuri mai bune. În Valea Dâljii şi Clopotiva asfaltul nu a fost foarte afectat de lucrările la apă. Noi, constrânşi de bani, am reparat după aceea, dar a rămas un aspect de drum peticit. Mai menţionez şi că, în fiecare an, am încercat să amenajăm poduri şi podeţe. În Ohaba Sibişel, din acest an, avem trei podeţe funcţionale. Şi în zona de agrement Râuşor am amenajat podeţe, toate acestea cu fonduri proprii. Aceste lucrări, cât şi pietruirea unor drumuri, le executăm cu societatea la care Consiliul Local este acţionar principal”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Sprijin pentru şcoli

Comuna Râu de Mori are şi o populaţie destul de mare pentru o localitate rurală, în jur de 4.000 de locuitori, şi, în mod firesc, există suficienţi copii la unităţile de învăţământ de aici. Iar acestea sunt sprijinite, după posibilităţi, de autorităţile publice locale. „Şi în primele două mandate am sprijinit şcolile, în special prin modernizarea acestora, pentru a le aduce la standarde cât mai apropiate de cele de la oraş, posibilităţi de mai bine în acest domeniu există tot timpul. Astfel, în acest an am făcut diverse reparaţii exterioare la unele anexe ale şcolilor ori am demolat vechile grupuri sociale exterioare. În curtea şcolii de la Clopotiva se amenajează un teren de sport multifuncţional, cu gazon sintetic, aşa cum este şi la unitatea de învăţământ din Râu de Mori. Astfel, tineretul din satele noastre are o posibilitate, zic eu destul de plăcută, de a petrece timpul liber pe aceste două terenuri de sport”, a mai spus primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități