Râu de Mori: Între cerinţa de drumuri bune şi nevoia de apă

Comuna hunedoreană din Ţara Haţegului este pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte suprafaţa

primar-rau-de-mori-Niculita-Mang

Ţara Haţegului este, fără doar şi poate, una dintre cele mai atractive zone, din punct de vedere turistic, nu doar din judeţul Hunedoara, ci chiar din întreaga ţară.

Cu gândul la infrastructură

Cu toate acestea, locuitorii ce trăiesc în comunele din zonă se confruntă cu problemele specifice omului de la ţară. Aşa se întâmplă şi în Râu de Mori, care este a treia comună din ţară ca şi întindere. Şi, la o aşa suprafaţă, problemele sunt destule, una dintre acestea fiind şi cea legată de reţeaua de infrastructură din comună. „Programul de alimentare cu apă a comunei a demarat din 1998. De-a lungul anilor, în funcţie de culoarea politică a guvernelor, s-au alocat şi nu prea bani pentru această investiţie. Acest lucru a dus la faptul ca, în prezent, doar şase sate să fie alimentate cu apă curentă. Necazul a fost că acel proiect presupunea o sursă de apă inepuizabilă, ceea ce nu avem aici. Astfel, la Clopotiva, de exemplu, volumul de apă livrat cetăţenilor este sub cel normal. Instalaţia este funcţională la parametri când plouă, ca să fiu mai explicit, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru Râu de Mori şi satele mai apropiate Suseni, Ostrovel şi Brazi. În aceste localităţi proiectul este finalizat în proporţie de 90% şi credeam că puteam reuşi să o terminăm mai repede, dar sursa de apă e secată. Acum ne orientăm spre pârâul pentru apă, iar până la sfârşitul acestui an sperăm ca instalaţia să funcţioneze normal.  Din păcate, din cauza lipsei de fonduri, nu putem să-i mulţumim pe toţi locuitorii comunei, unii dorind apă, alţii drumuri mai bune. În Valea Dâljii şi Clopotiva asfaltul nu a fost foarte afectat de lucrările la apă. Noi, constrânşi de bani, am reparat după aceea, dar a rămas un aspect de drum peticit. Mai menţionez şi că, în fiecare an, am încercat să amenajăm poduri şi podeţe. În Ohaba Sibişel, din acest an, avem trei podeţe funcţionale. Şi în zona de agrement Râuşor am amenajat podeţe, toate acestea cu fonduri proprii. Aceste lucrări, cât şi pietruirea unor drumuri, le executăm cu societatea la care Consiliul Local este acţionar principal”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Sprijin pentru şcoli

Comuna Râu de Mori are şi o populaţie destul de mare pentru o localitate rurală, în jur de 4.000 de locuitori, şi, în mod firesc, există suficienţi copii la unităţile de învăţământ de aici. Iar acestea sunt sprijinite, după posibilităţi, de autorităţile publice locale. „Şi în primele două mandate am sprijinit şcolile, în special prin modernizarea acestora, pentru a le aduce la standarde cât mai apropiate de cele de la oraş, posibilităţi de mai bine în acest domeniu există tot timpul. Astfel, în acest an am făcut diverse reparaţii exterioare la unele anexe ale şcolilor ori am demolat vechile grupuri sociale exterioare. În curtea şcolii de la Clopotiva se amenajează un teren de sport multifuncţional, cu gazon sintetic, aşa cum este şi la unitatea de învăţământ din Râu de Mori. Astfel, tineretul din satele noastre are o posibilitate, zic eu destul de plăcută, de a petrece timpul liber pe aceste două terenuri de sport”, a mai spus primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × patru =

ACTUALITATE
Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită