Lucrări în folosul comunităţii la Răchitova

Eugen Dorel Băiconi, primarul comunei, a răspuns unor doleanţe exprimate de concetăţenii săi în emisiunea „De prin sate adunate…”, difuzată pe postul de televiziune HUNEDOARA TV

primar rachitova

Ţara Haţegului este un tărâm de vis, care oferă celor ce o vizitează imagini de vis. Unele dintre localităţile situate în această zonă mirifică sunt la „drumul mare”, iar altele sunt ceva mai „ascunse” publicului larg.

Sprijin pentru biserici

Una dintre localităţile din Ţara Haţegului care nu este situată pe o arteră de circulaţie de importanţă majoră, ţinutul fiind străbătut de două drumuri naţionale, cel spre Petroşani şi, mai apoi, prin defileul Jiului, către Oltenia, iar celălalt uneşte judeţul Hunedoara cu Banatul, via Oţelu Roşu – Caransebeş, altă cale de mulţi bătută, este comuna Răchitova. Situată, aşadar, pe un drum lăturalnic oarecum, comuna Răchitova, amplasată într-o zonă liniştită, fără poluare, cu un peisaj deosebit, ce cuprinde mai toate formele de relief, este, pe nedrept, am putea spune, mai puţin cunoscută decât alte localităţi din Ţara Haţegului. Şi aici, ca în orice localitate rurală, se pune un accent deosebit pe viaţa spirituală a locuitorilor comunei. „La ora actuală se lucrează la încă două biserici din Parohia Ortodoxă Răchitova. Una dintre ele este în Filia Ciula Mare, la care, anul trecut, în toamnă, am reuşit să restaurăm picturile, să schimbăm geamurile şi uşile şi s-a montat şi parchet. În prezent se lucrează la exteriorul bisericii. La această lucrare am primit ajutor de la Consiliul Judeţean Hunedoara, care ne-a alocat fonduri în limita posibilităţilor. De la 1 august am început lucrări de renovare şi la biserica ortodoxă din satul Ciula Mică. Intenţionăm să facem subzidirea la această biserică. Aici au apărut nişte crăpături şi nu vrem să se degradeze, poate chiar şi ireversibil, acest frumos lăcaş de cult din comuna noastră. La biserica din Ciula Mare, aproape finalizată cu lucrările de reabilitare, cu ajutorul lui Dumnezeu, până la finele acestui an, sau, în cel mai rău caz, în primul trimestru din 2014, vrem să facem slujba de sfinţire. De asemenea, până cel mai târziu la sfârşitul mandutului, în vara lui 2016, deşi eu cred că acest lucru se va petrece mai devreme, anul viitor, să terminăm lucrările şi la biserica ortodoxă din Ciula Mică. De asemenea, doresc să menţionez că noi, Primăria şi Consiliul Local (CL) Răchitova, sprijinim financiar toate bisericile din comună, indiferent de religie. Astfel, vă informez că sprijin financiar am acordat şi bisericolr neoprotestante care funcţionează pe raza localităţii noastre”, a declarat primarul comunei Răchitova, Eugen Dorel Băiconi, în cadrul emisiunii „De prin sate adunate…”, difuzată pe postul de televiziune HUNEDOARA TV.

Grijă pentru drumurile de exploataţie agricolă

Şi în Răchiotova, ca peste tot la ţară, o altă preocupare primordială a primarilor este starea drumurilor de exploataţie agricolă, sau cele „de holdă”, aşa cum sunt ele mai bine cunoscute în popor. „Am avut un proiect de reabilitare alo acestor drumuri, depus pe măsura 125, dar nu am avut un punctaj suficient de bun pentru a fi aprobat. În schimb, însă, am reuşit să facem economii prin faptul că nu am concesionat păşunile, aşa că banii din subvenţiile de la APIA revin primăriei. Cu aceste sume ne dorim pietruirea unor drumuri spre holde şi păşuni. Cu precizarea că unele căi de acces spre exploataţii sunt practicabile, menţionez că ne propunem pietruirea a 3,5 km de astfel de drumuri. De asemenea, vom face şi şanţuri de scurgere pe o porţiune de 500 m, unde sunt necesare astfel de lucrări împotriva inundaţiilor. Chiar în şedinţa de CL din august am discutat aceaste aspecte şi au fost stabilite porţiunile de drumuri de cexploataţie agricolă ce vor fi modernizate”, a mai spus, la „De prin sate adunate”, Eugen Dorel Băiconi, primarul din Răchitova.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box         Accident cu motocicleta, pe Transalpina         Accident pe autostrada A1, la Orăștie         Natura îşi face dreptate pe Defileul Jiului. Apele îşi recuceresc vechile albii         Se strâng ajutoare pentru sinistraţi         Muncitoarea care și-a atacat șeful cu un cuțit a fost reținută pentru 24 de ore         Primăria solicită fonduri UE pentru Cetatea Devei         Buget negativ pentru CEH. Pierderea e imensă         Școala veche de patru decenii intră în reabilitare         Incident grav în fabrica de cablaje: o angajată și-a înjunghiat șeful         Razie în Petroşani         Paznicii unităţilor miniere îşi cer salariile în instanţă         Magazinul fără vânzători, înființat de un devean, care funcționează pe încredere         Seminarul Mănăstirii Prislop, în topul școlilor din țară: aici nicio elevă nu a picat Bacalaureatul         În pericol după ce o maşină a rupt conducta de gaz         Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului va fi evaluat de UNESCO         Accident produs la beție         Cum s-a lucrat pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Trei drumuri județene și un pod vor fi reabilitate         Treceri de pietoni cu material antiderapant în Deva