La Toteşti sunt speranţe de vremuri mai bune

Reprezentanţii administraţiei publice locale aşteaptă deblocarea unor fonduri pentru finalizarea mai multor proiecte

primar totesti

Comuna hunedoreană Toteşti, care mai are în administrare şi satele Păclişa, Cârneşti, şi Reea, deşi nu este una dintre cele mai bogate comune din judeţ, este printre cele mai îngrijite dintre acestea.

Zilele comunei, la mijlocul lui octombrie

Edilii din comună doresc, cum este şi firesc, dezvoltarea continuă a localităţii pe care o administreazăşi, în acest sens, au întocmit mai multe proiecte care, însă, din păcate, sunt blocate de lipsa de fonduri. „Avem semnale că fondurile vor fi deblocate în curând, indiferent că este vorba despre finanţări guvernamentale sau europene. Astfel, prin Grupul de Acţiune LocalăŢara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor” s-a depus proiectul, în valoare de circa 45.000 de euro, pentru amenajarea unei baze sportive multifuncţionale în satul Păclişa. De asemenea, vor începe, în curând, lucrările la reţelele de apăşi canalizare în toate satele, care au o valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de euro. Licitaţia a fost executată, contractele de execuţie s-au semnat, urmând a primi, din fonduri guvernamentale, prima tranşă de bani, necesară pentru a da ordinul de începere a lucrărilor. Totodată, se apropie de finalizare lucrările de modernizare a căminului cultural din Cârneşti. Acestea se vor termina în preajma datei de 15 octombrie, când vom organiza Zilele comunei, dar şi o expoziţie – târg de ovine”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul din Toteşti.

Incursiune în istorie

Imediat după localitatea hunedoreană Haţeg, pe şoseaua către oraşul Caransebeş din judeţul învecinat Caraş-Severin, undeva la poalele Retezatului, pe unde se presupune că trecea, pe vremuri şi drumul roman, se află comuna Toteşti. Comuna este o zonă de tranzit către Munţii Retezat şi adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacicăşi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + 16 =

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat