La Sântămăria Orlea s-a clarificat situaţia juridică a terenurilor familiei Kendeffy

 

Pe respectivele suprafeţe funcţionează câteva obiective importante pentru comunitatea locală din pitoreasca aşezare din Ţara Haţegului

santa primar

Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea este, probabil, cel mai cunoscut edificiu din comună, familia nobiliară deţinând multe proprietăţi şi terenuri, nu doar în localitatea mai sus menţionată, ci în mai multe aşezări din Ţara Haţegului.

 

Punerea în valoare a depozitului fosilifer de la Sânpetru

O parte dintre terenurile deţinute de urmaşii nobililor Kendeffy au, în continuare, o situaţie juridică incertă, dar la altele aceste probleme au fost limpezite, aşa cum este cazul şi cu cele din comuna Sântămăria Orlea. „Am reuşit, recent, să întabulăm, pe localitatea Sântămăria Orlea, terenurile donate de către familia Kendeffy către comunitate, pentru ca situaţia juridică a acestora să fie clară. Vorbim, în acest caz, despre terenuri pe care se află obiective importante pentru comunitatea locală, dar nu numai, fiind vorba despre bazinul de apă, în primul rând, dar şi despre dispensarul medical uman, magazinul sătesc şi stadionul, toate fiind amplasate în centrul de comună. Fiindcă tot am adus vorba despe bazinul de apă, doresc să menţionez că în această perioadă se află în proces de predare către operatorul autorizat din judeţ, SC Apaprod SA, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare din satul aparţinător Subcetate. De asemenea, precizez şi faptul că am reuşit achiziţionarea unui tractor, cu remorcă şi lamă, care va fi folosit, în special, la deszăpeziri, dar şi la alte lucrări edilitar – gospodăreşti. Lucrăm, din fonduri proprii, şi la amenajarea unui punct de informare turistică, care va fi amplasat în Sânpetru, acolo unde au fost descoperite resturi fosilizate de dinozauri pitici, unice în lume, din era mezozoică. Prin înfiinţarea acestui punct turistic dorim să punem în valoare nu doar localitatea noastră, cu obiectivele sale, ci şi zonele învecinate, care fac parte din Geoparcul Dinozaurilor”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămăria Orlea. Pentru punerea în valoare a depozitului fosilifer de la Sânpetru, calea de acces spre acesta, intitulată „Valea Dinozaurilor”, a primit rangul de drum judeţean.

 

Obiective turistice

 

Pe lângă castelul Kendeffy şi depozitul fosilifer, în comuna Sântămăria Orlea mai sunt şi alte obiective de atracţie turistică. Astfel, pe culmea dealului Orlea, abrupt şi stâncos, puţinele ruine descoperite ale unui castel feudal al familiei Kendeffy, atestă o existenţă de sine stătătoare, ca o entitate proprie, încă din anul 1459. Ruina turnului de pe acest deal, numit „turnul lui Vece”, are o circumferinţă de 50 de metri şi este construit din piatră şi cărămidă romană. În hotarul satului Ciopeia se află urmele unor construcţii romane, iar în albia Streiului, cele ale unui pod de piatră, vechi, roman, în vreme ce la Săcel, sat de grăniceri, se află un vechi castel boieresc (preventoriu). Biserica reformată din comuna Sântămăria Orlea, care a fost odinioară ortodoxă, ridicată în piatră de familia Kendeffy, la sfârşitul secolului XIII, în stil romantic, alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară, cu turn decroşat pe faţada de vest, tribună de lemn pe stâlpi de zid la vest, precum şi un altar dreptunghiular boltit în cruce pe nervuri, este unul dintre punctele de referinţă ale localităţii. Mai trebuie spus că Academia Română a sugerat, încă din 2011, înfiinţarea unui muzeu al dinozaurilor în zonă, idee care nu a fost pusă încă în practică.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

ACTUALITATE
Șoferul implicat într-un accident grav la ieșirea din Deva a murit         La Costești. Țurcana – Regina Munților – 2017 (FOTO + VIDEO)         Eveniment cultural. Un dar oferit celor mici         Cartierul ridicat în comunism pe muntele de fier primește o nouă șansă         Portofel pierdut, restituit păbugaşului de poliţiştii locali         Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni