Festival de bătut toaca la Ribiţa

Manifestarea este la cea de-a doua ediţie, la acţiune participând elevi din comună, dar şi bătrâni care făceau acest lucru în tinereţe

ribita 2

Comuna hunedoreană Ribiţa, din mirifica Ţară a Zarandului, este cunoscută prin multitudinea de activităţi cultural şi religioase pe care le organizează.

“Rugă spre cer”

Practic, în fiecare lună se desfăşoară câte un eveniment, cel puţin, în care sunt implicaţi locuitori de toate vârstele ai comunei Ribiţa, aşezare cu un trecut istoric deosebit, aici născându-se, în satul care îi poartă numele, Crişan, unul dintre conducătorii răscoalei ţărăneşti de la 1784, alături de Horea şi Cloşca. Şi luna aceasta, cea în care se celebrează Învierea Domnului, în Ribiţa au loc mai multe evenimente deosebite. Chiar acum, în Postul Paştelui,  în duminica de Florii, aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unei manifestări ce acum pare inedită, dar în trecut se organiza în mod regulat.  “De anul trecut am reînviat o tradiţie, cea a festivalului de bătut toaca. De Florii Primăria comunei Ribiţa, în colaborare cu Biblioteca Comunală, biserica ortodoxă şi Şcoala Generală “Preot Iosif Comşa”, a organizat cea de-a doua ediţie a manifestării, care se intitulează “Rugă spre cer”. La acest festival de bătut toaca, care este, practic, un concurs,  au participat 14 elevi din comună, prestaţiile lor fiind analizate de un juriu exigent. Premierea se va face în cea de-a doua zi de Paşti, respectiv luni, 21 aprilie. Pot să spun că, indiferent de locul pe care l-au ocupat, toţi participanţii vor primi premii constând în diploma şi cărţi. Legat de festivalul-concurs “Rugă spre cer”.  ce a avut loc de Florii, mai doresc să precizez că, la finalul manifestării, toaca a fost bătută şi de mai mulţi bătrâni din satele aparţinătoare, aşa cum se făcea pe vremuri ”, a declarat Ioan Faur, primarul comunei Ribiţa.

ribita 1

Evenimente şi după Paşti

În present, în comuna Ribiţa se face “curăţenia mare”, ca la orice buni gospodari, pentru a întâmpina Sfintele Paşti aşa cum se cuvine, cu un aspect primenit. Şi aici, de Paşti, vor fi oficiate slujbele de Înviere, la toate bisericile din comună, dar şi la Mănăstirea Crişan, din satul omonim. Mai mult, la mănăstire vor avea loc două evenimente extreme de importante pentru toţi creştinii din comuna Ribiţa, dar nu numai. Astfel, în Săptămâna Luminată, cea de după Paşti, o raclă cu moaştele Sfântului Nectarie, ocrotitorul celor suferinzi de cancer, se va afla în judeţul Hunedoara. “În după masa zilei de joi, 24 aprilie, racla cu moaştele Sfântului Nectarie va ajuinge la Mănăstirea Crişan. Aşteptăm, cu această ocazie, un număr mare de credincioşi, care vor participa, alături de localnici, la procesiunea religioasă ce avea loc cu acest prilej. Moaştele vor rămâne la mănăstire până a doua zi, pe 25 aprilie, când se va prăznui un alt mare eveniment religios, respectiv “Izvorul tămăduirii”. Hramul respectiv, cel de “Izvorul tămăduirii”, este purtat de Mănăstirea Crişan, cu prilejul acestei sărbători urmând a fi săvârşită şi slujba specific. La manifestare şi-au anunţat prezenţa înalte feţe bisericeşti, dar şi personalităţi marcante din judeţul Hunedoara. Vă aşteptăm, cu drag, să fiţi alături de noi, de Paşti şi în zilele următoare”, a lansat o invitaţie greu de refuzat primarul din Ribiţa, Ioan Faur.   

 SONY DSC

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 14 =

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat