Comuna Blăjeni, între realizări şi planuri de viitor

Primarul aşezării din Ţara Moţilor, Horia Flavius Jurca, face o analiză a activităţii din acest an şi, în plus, dezvăluie şi câteva din proiectele pe care le are în vedere

primar blajeni

Comunităţile rurale, nu doar din judeţul Hunedoara, ci din întreaga ţară, se confruntă cu problemele lor specifice, total diferite de cele de la oraş.

Posibil nou cămin cultural

La fel se întâmplă şi în frumoasa comună hunedoreană Blăjeni, situată în mirifica Ţară a Moţilor. Una dintre problemele cu care se confruntă nu doar locuitorii comunei, ci şi reprezentanţii administraţiei publice locale de aici, este cea legată de situaţia căminelor culturale. „Comuna noastră are în componenţă mai multe sate, aşa cum se ştie. În majoritatea dintre acestea a fost construit, la un moment dat, un cămin cultural. Din păcate, fenomenul de depopulare şi-a pus amprenta şi pe starea căminelor culturale din comună. În prezent, în comună avem, la ora actuală, doar un singur cămin cultural care se ridică la cerinţele actuale, putând găzdui, în bune condiţiuni, activităţile specifice ce se desfăşoară într-o astfel de instituţie, fiind vorba despre cel din Blăjeni. Nu vreau să invoc greaua moştenire, eu fiind la primul mandat de primar, dar celelalte cămine culturale nu pot fi folosite la capacitate maxinmă, ca să spun aşa. O situaţie mai deosebită este la căminul cultural din satul Criş. După calculele ce le-am făcut, rezultă că este mult mai economic să construim un cămin cultural nou decât să-l renovăm pe cel vechi. Este o necesitate pentru comunitatea de acolo şi vom încerca să rezolvăm cât mai curând această problemă. De asemenea, printre planurile de viitor se numără şi depunerea documentaţiei pentru ridicarea unor capele în comună, un alt lucru nu doar necesar, dar şi cerut de Uniunea Europeană, organism din care România face parte de câţiva ani buni”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei Blăjeni.

Scurt bilanţ

Dacă în această perioadă de final de an se discută despre planuri de viitor, este firesc să se facă şi o analiză a activităţii desfăşurate în 2013. Şi Horia Flavius Jurca, face un scurt bilanţ al realizărilor pe care le-a avut în acest an. „Suntem într-un stadiu avansat cu realizarea stemei comune, care va cuprinde elementele distinctive ale Blăjeniului, respectiv tulnicele, cireşul şi calul alb. De asemenea, s-au derulat mai multe lucrări de modernizare ale unor dumuri, în special pe cel către Reţ, şi aceste ivestiţii vor continua. Totodată, am reuşit, în premieră, să accesăm bani europeni, fiind vorba de 100.000 de euro, destinaţi achiziţionării unui utilaj multifuncţional. Printre alte realizări avute în 2013 aş mai putea menţiona sprijinirea celor din comună care, în premieră, au început activitatea de agricultură ecologică, organizarea unui program destinat tinerilor în vederea valorificării şi recuperării tradiţiilor locale, păstrarea taxelor la nivelul de anul trecut sau înscrierea localităţii în Asociaţia Comunelor din România. Sper ca 2014 să fie un an mai bun. Doresc tuturor Sărbători fericite şi „La mulţi ani” cu sănătate”, a mai spus primarul din Blăjeni, Horia Flavius Jurca.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș         Dosarul lui Laurențiu Nistor analizat de judecătorii de la Înalta Curte. Miza – 80.000 de lei         Zilele Petroșaniului, sub semnul Centenarului         Apele Jiului înghit amenajările hidrotehnice stopate         FOTBAL. CS Hunedoara înfrântă în primul meci al barajului de promovare         Comercianții de la Zilele Municipiului Petroșani, taxați de asociatul Primăriei         Fotbalul, eterna poveste         Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „PRO PIANO –ROMÂNIA”         Imagini șocante pe autostradă: patru oameni au murit după ce un șofer a intrat pe contrasens         Comunicat de presă Daimler România         Accident pe bulevard         Trei tineri din Hunedoara reținuți pentru spargeri         Au început Zilele Municipiului Petroșani.         Drumul spre Retezat a rămas închis, iar traseele sunt nesigure         Cavalerii Davelor în Cetatea Devei         Dezvelirea plăcii comemorative colonel (rz.) Petrişor – Toderiţă JILIP la Cazarma Jandarmeriei Române din Lupeni         Analfabetism economic sau jaf ca la drumul mare?         Tarife noi de vizitare la muzeele și siturile istorice din Hunedoara         Drumul spre Retezat s-a prăbușit în mai multe locuri