8.8 C
Deva
miercuri, aprilie 17, 2024

Alimentarea cu apă, o prioritate a administraţiei din Zam

Mare problemă este legată, însă, de găsirea surselor de finanţare pentru implementarea acestui proiect

Situată în partea de vest a judeţului nostru, la limită cu Aradul, comuna Zam este una dintre localităţile rurale care, ca şi număr de locuitori, se încadrează încadrează în categoria aşezărilor non-urbane cu o populaţie medie.

Nu se poate pe fonduri europene

Cei 1.875 de locuitori, conform recensământului din 2011, trăiesc în 13 sate, acestea fiind Zam, reşedinţa de comună, precum şi localităţile aparţinătoare Almaș-Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea. Din păcate, ca în multe alte locuri din judeţul Hunedoara, şi reprezentanţii administraţiei publice locale din Zam se plâng, în mod firesc, de bugetul care le-a fost alocat de către Ministerul de Finanţe. “Faţă de anul trecut, alocările bugetare sunt relativ similare. Acest lucru înseamnă că activitatea primăriei se va desfăşura normal. Din fericire, comparativ cu alţi colegi de-ai mei, nu pot să spun că nu vor fi bani pentru plata salariilor angajaţilor primăriei, pentru plata iluminatului public sau pentru plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap. Totodată, am reuşit să alocăm sume necesare pentru întocmirea de proiecte şi de studii de fezabilitate în vederea accesării unor finanţări europene sau guvernamentale, dar vom funcţiona la limită. Din păcate, însă, alocările bugetare ne lovesc în locul în care ne doare cel mai rău, respectiv la capitolul investiţii. Astfel, chiar dacă este principal noastră prioritate, nu avem fondurile necesare pentru introducerea reţelei de alimentare cu apă în regim centralizat. Practic, doar satul de centru are o asemenea reţea, fiind racordat la cea a Spitalului de neuropsihiatrie. În plus, avem o suprafaţă teritorială apreciabilă, iar trei sate, Brăşeu, Deleni şi Valea sunt situate la o mare distanţă de celelalte şi asu o populaţie mică. De asemenea, nu putem accesa nici fonduri guvernamentale, deoarece avem depus un proiect, pentru modernizarea drumului spre Almaş Sălişte, care a fost aprobat, dar nu am văzut niciun ban, deşi lucrările au fost începute. Din păcate, nici fonduri europene nu putem accesa, deoarece avem o populaţie sub 2.000 de locuitori. Dacă şi-ar face mutaţia pe Zam toţi care locuiesc efectiv în comună am depăşi această sumă şi am putea redepune proiectul, care ne-a fosat respins tocmai din acest motiv, al numărului mic de locuitori”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

Optimism zam primar

La ora actuală varianta cea mai plauzibilă este introducerea apei şi canalizării în comuna Zam este cea a Masterplanului judeţean, şi localitatea de pe Valea Mureşului făcând parte din asocierea care doreşte să implementeze acest proiect. “Acest Master plan are termen de finalizare în 2020, dar sperăm să introducem apa mai repede. Ne gândim chiar şi la o variantă de asociere cu o altă comună învecinată în acest sens. Repet, introducerea apei reprezintă principal noastră prioritate şi am convingerea că vom găsi cele mai bune soluţii într-un timp cât mai scurt„,a mai spus Sorin Ionel Nistor, primarul din Zam.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/