Subprefectul Ioan Gabriel Samoilescu: „Mă apuc de fumat numai să-l pot trimite pe Nistor după ţigări”

 

samoilescu napoleaon pamflet

Ştirea:

Subprefectul Ioan Gabriel Samoilescu a demisionat. În urmă cu un an, tânărul pensionar Samoilescu a fost uns pe post. Pe atunci, Guvernul Ponta III îşi redefinea corifeii, oameni adevăraţi şi de viitor. Statul avea să investească în instruirea pensionarului Ioan Gabriel Samoilescu, să-l şcolească pentru o carieră de înalt funcţionar public. Din tot bazinul cadrelor de partid, tânărul pensionar Samoilescu era singurul cu potenţial. Vână de şef.

De ce a demisionat după un an subprefectul? O primă ipoteză ar fi că doctorului pensionar i s-a acrit să pozeze ca umbră a prefectului şi vrea să revină în prim-planul radiografiilor sale. O altă variantă – mult mai credibilă – e că PSD Hunedoara scoate „la concurs” postul de preşedinte şi Samoilescu tânjeşte după adevărata putere. Puterea politică.

Momentul poetic de la instalare

 

„Colegul lui Mihai Viteazu”, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, descăleca în Ţara Haţegului cu două moaşte (secretari de stat) din Guvernul Ponta să le arate primarilor calea spre mântuire.

samoilescu pamflet„Şi abia plecă Viteazul. Ce mai freamăt şi fiertură sub capac! Din Ardeal mai vine unu, coleg cu Baba Novac. Are pensia cam mare, dar în rest este perfect. Şi-a luat ghiozdan de şcoală să îl facă subprefect. Pus la raze se observă c-a ratat o sinecură. Bătrâneţea îl împinge spre un post la Prefectură. Şi trudea pensionarul la putere să se urce. Ca cum buchisea pe vremuri cronicarul Ion Neculce”.

Asta era în urmă cu un an. Acum, subprefectului i se pare o copilărie. Nu merită nici să te laşi de ciubuc pentru un astfel de post. Dacă ar fi fost fotoliul de preşedinte PSD ori cel de şef peste judeţ – indiferent că-i Prefectură sau Consiliu Judeţean – era cu totul altceva, acolo se învârte alba-neagra puterii…

 

În care subprefectul e pe cai mari

 

Samoilescu s-a aşezat în fotoliul de prefect, gata-gata să-şi ridice picioarele pe birou. E sâmbătă, n-are cum să fie surprins făcând pe şeful. E micul lui secret. Îi place să-şi imagineze că în spatele uşilor capitonate aşteaptă Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, să fie primit  în audienţă. „Spune-i să aştepte! Sunt prins într-o convorbire cu Liviu (Dragnea, n.red.) pe firul scurt”, se răsteşte în telefonul mut de pe birou, de parcă i-ar fi răspuns secretarei. Face un gest a lehamite din încheietură ca atunci când avea de citit radiografiile unor oameni sănătoşi, despre care obişnuia să observe că sunt complet inutili. Ar fi vrut să-l poată trimite pe Nistor după ţigări, dar radiologul din el nu-i permite să ardă tutun nici măcar ca exerciţiu imaginar, cu scopul de a-şi umili adversarii. Era frustrant. Şi acesta avea să fie abia începutul, pentru că uşa biroului s-a deschis violent şi în cabinetul prefectului şi-au făcut apariţia titularul postului şi preşedintele PSD Hunedoara.

 

Locul unde se decojeşte istoria

 

Prefectul Sorin Vasilescu îi adresă lui Samoilescu un salut peste umăr, cu aerul că ar fi dat ochii de femeia de serviciu care-i şterge praful de pe birou, după care îşi continuă discuţia cu Nistor, în timp ce subprefectul se zvârcolea agăţat între cablurile de telefon ca un viezure prins la furat în cuibarul cu ouă.

Prefectul Vasilescu: „Refacem USL-ul cu primarii liberali ce vor trece la Tăriceanu. Am racolat şase primari care trec mâine, dacă le dăm bani de proiecte. Mai o peticeală cu asfalt, mai o zugrăveală la căminul cultural, mărunţişuri… Dumneata la Consiliu’ Judeţean n-ai greţuri, eşti ca ales. (se uită cu subînţeles spre Nistor). Zice şefu’ să te retragi de la partid, să laşi pe altul preşedinte… Faci un pas în spate… Nu rămâi pe dinafară…

Laurenţiu Nistor: Ia-mă, Doamne, stinge-mi neamu’! Vreţi să scăpaţi de mine, da’ nu mă las. Candidez şi la partid. Îmi apăr funcţia. Altfel, la anu’ vă ştergeţi cu mine la… Vă cunosc io!

Samoilescu a reuşit să scape de strâmtoare şi e gata să se scurgă, preş, pe sub uşa cabinetului, însă liniştea apăsătoare îl reţine, tapet, la ieşire. „Soarele de primăvară mă oboseşte ceva de speriat. Doctore, fii bun şi trage tu jaluzelele, că te pricepi la raze”, zice prefectul ca să abată firul istoriei viitoare în „meandrele concretului”. Laurenţiu Nistor îşi aminteşte, tot strategic, că are de plătit o factură la gaz şi îl roagă pe Samoilescu – „fiindcă tot e în drumul tău” – să-i facă un mic serviciu. „Ne vedem miercuri la partid şi-ţi dau banii înapoi. Ştii că nu rămân niciodată dator”, îl asigură Nistor, prietenos şi parcă un pic la mişto.

 

O umbră celebră cât o victorie

 

Unii oameni nu apucă să îşi vadă umbra decât atunci când e prea târziu. Privirea lor, aţintită mereu înspre mult prea sus, pierde din vedere esenţialul. Desigur, cei mai mulţi dintre cei aparent fără umbră mor fără să ştie că au avut-o vreodată. Ioan Gabriel Samoilescu nu e unul dintre ei. Umbra lui seamănă izbitor cu statuia lui Napoleon, nu poţi să nu remarci asta. Ce a făcut el să merite o umbră atât de celebră? Evident, nimic. Deocamdată. Dar nu-i timpul pierdut. PSD pune la bătaie postul de preşedinte al organizaţiei judeţene Hunedoara. Glorie. Putere. (Şi bani, da’ de ei nu duce lipsă…). „Voi candida! Nu mai vreau să stau în fotoliul de lider pe furate sau când nu mă vede nimeni – ceea ce, în fond, e totuna. Sunt gata să mă apuc şi de fumat, numai să-l pot trimite pe Nistor după ţigări”, gândea Samoilescu în timp ce plătea o factură la gaz.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + nouă =

ACTUALITATE
Peste 140 de hectare în flăcări         Peste 250 de arbori plantați în Călan         Copil rănit grav într-un accident         Turiștii amendați pentru comportament indecent în Sarmizegetusa Regia „salvați” de magistrați         VIDEO Cea mai frumoasă stradă din Hunedoara a „înflorit”         Armăsar în agonie abandonat pe marginea unei străzi din Orăștie         De Ziua Poliției Române. Dacian Vonu, polițistul anului         Buna Vestire la Mănăstirea Prislop: cozi interminabile la mormântul părintelui Arsenie Boca         Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează