Ionică, slugă la doi stăpâni. La „Daco” şi la „Romane” (Pamflet)

pamflet

[box border=”full”]Ştirea:

Consiliul Local Geoagiu a refuzat un complex de agrement acvatic cu bazine acoperite pentru staţiune, dar orice ageamiu în ale politicii ştie că votul a fost manevrat de primarul Ioan Vălean. La început, primarul părea foarte interesat de proiect. Pe bună dreptate. pentru că e o afacere de nerefuzat: vine o altă instituţie a statului (consiliul judeţean) şi dă o şansă în plus turismului în extrasezon la Geoagiu Băi fără să pună primăria la cheltuială. Pentru diversificarea ofertei în staţiunile montane din Valea Jiului se fac două astfel de parcuri acvatice, primite fără rezerve de primarii Gheorghe Ile (PSD) şi Tiberiu Iacob Ridzi (PDL). Aparent şi primarul Ioan Vălean (UNPR – progresist, care va să zică) părea interesat de proiect. Câteva zile mai pe urmă, primarul oraşului Geoagiu s-a sucit, aparent inexplicabil, şi a dat cu scăldătoarea de gard, folosindu-se de braţele votante ale echipei sale de consilieri. Să zicem că aici se gată povestea şi începem alta care aparent n-are nicio legătură cu cea dintâi.[/box]

A doua ştire

În urmă cu un an, pe data de 11 iulie 2013, Prof. Primar Ioan Vălean îşi depăna proiectele de viitor în „Fotoliul cu ghimpi” (o emisiune de televiziune), la Băile Daco-Romane. Pe la jumătatea părţii a doua, în cadru intră patronul ştrandului, Doru Depcea („Stăpânul”, cum îi zicea primarul Vălean), fază la care moderatorul intervine lămuritor că nu-i vorba de cine ştie ce stăpân, ci de o gazdă, un găzduitor… Când lucrurile se aşează şi pare că ştim „cine cu cine şi cum”, despre ce credeţi că vorbeşte Gazda (ori Stăpânul) primarului Ioan Vălean? Evident, despre un mare parc acvatic pe care el vrea să-l facă prin fonduri europene într-un parteneriat public privat cu primăria.

Să zicem că aici sfârşeşte şi a doua poveste şi începe pamfletul, dacă mai e cineva care să poată creiona limita foarte subţire dintre băşcălie şi ceea ce ni se întâmplă cu adevărat în fiecare zi.

Învăţătura care hâieşte la porţile raiului

Primarul Ioan Vălean îşi trece prefixul „Prof.” şi pe achiziţia de hârtie igienică să se ştie că la el toate treburile (mari sau mici) sunt temeinic scremute ca la carte. Primarul e de un savantlâc ucigător. Ca şi cum ar fi stat toată viaţa gard în gard cu Sfântu’ Petru şi acu’ vine să ne înveţe că paradisul nu-i de nicio ispravă. Oricât o fi tras (că de tras s-a holbat) administratorul Raiului cu ochiul curios în ograda primarului, tot n-a înţeles o iotă din trebile curţii.  „Dacă aş merge mai departe cu analiza – zice (doct, pe jumătate) Prof. Primar Ioan Vălean – aş presupune că există un interes personal la sfântu’ ăsta… la vecinu-miu…  să-şi lucre’ grădina de mântuială. Nici măcar o râpă bine hâită nu-i în stare să facă… Lui i-a ieşit o cascadă! Dar, să analizăm mai profund. Ce este o cascadă? Aşadar, o cascadă este o râpă prin care se prăvăleşte apă. Că dacă nu se prăvale apa – nu-i cascadă. Îi râpă. Aşa cum am făcut eu la Geoagiu Băi de la bun început… Fără apă… O râpă! Şi putem spune că am efectuat, ca să mă exprim astfel, un „mistific” colţ de rai ce deserveşte turiştii noştri dragi care ne vizitează. Căci cei care nu ne vizitează – nu sunt turişti”, ar zice într-o teza de geo-turism ecumenic Primar Prof. Ioan Vălean.

În viaţă e cu mult mai rău

Primarul oraşului Geoagiu este invitat la emisiunea „Şcoală, stradă şi cămin cultural – Primarul Vieţii”, o emisiune incomodă care îşi propune să laude numai pe după cireş, după cum nu ne avertizează promo-ul.

Moderatorul: Domnule primar Ioan Vălean vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia… (primarul intervine tăios)

Primarul PROF: Puteţi să îmi spuneţi „profesor-primar”. Eu aşa mă semnez. Nu că vă dau eu lecţii de deontologie profesional-jurnalistică, dar pentru acurateţea informării telespectatorilor care ne privesc. Căci, nu-i aşa, nu-i putem numi telespectatori pe cei care nu privesc la televizor.

Moderatorul: Cu permisiunea dumneavoastră aş intra în miezul problemelor administrative şi vă întreb direct despre reţelele de canalizare… (primarul n-are nevoie de toată întrebarea)  

Primarul PROF: Într-adevăr, ne canalizăm toate eforturile… Echipa de profesionişti de la primăria oraşului Geoagiu Sat îşi canalizează cu pasiune…

Moderatorul: Domnule profesor-primar, ce pasiune?  Eu vă întrebam de canalul-canal…

Primarul PROF: Ajungeam şi acolo dacă nu m-aţi fi întrerupt… Personal am renunţat la toate canalele. Mă uit numai la emisiunile cultural-educative de pe Taraf TV. Îmi dau singur dedicaţii să audă lumea de mine cât mai des… Ca primar trebuie să mai facem şi politică… N-o ţii danga-langa cu administraţia că nu te mai votează nici rudele…

Moderatorul: În fine, s-o luăm altfel… Ziarele scriu că nu vreţi o asociere cu judeţul la Aqualand pentru că e mai cu câştig să asociaţi primăria cu un privat căruia îi spuneţi „Stăpâne”.

Primarul PROF: Dezinformezi cucoană!!! N-am nicio afacere cu Stăpânu’… (primarul sesizează pericolul şi revine cu explicaţii înainte să iasă zgomotos şi agresiv din direct) Cu patronul respectiv, vreau să zic… Chestia asta cu „Stăpâne” e ruptă de voi din context. Noi, primarul-profesor al oraşului Geoagiu, suntem pe bază de conştiinţă – nu de politic. Sunt sluga tuturor celor care m-au votat. Eu am voie să-i zic „Stăpâne” chiar şi unui amărât, fără bani, păduchios şi nespălat de care mă feresc când ar trebui să-i strâng mâna… Dar voi, dezinformatori ordinari, aţi prins pe cameră decât un patron cu „Stăpâne”… Atât. Să vă fie ruşine!!!!!!”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități