Ionică, slugă la doi stăpâni. La „Daco” şi la „Romane” (Pamflet)

pamflet

[box border=”full”]Ştirea:

Consiliul Local Geoagiu a refuzat un complex de agrement acvatic cu bazine acoperite pentru staţiune, dar orice ageamiu în ale politicii ştie că votul a fost manevrat de primarul Ioan Vălean. La început, primarul părea foarte interesat de proiect. Pe bună dreptate. pentru că e o afacere de nerefuzat: vine o altă instituţie a statului (consiliul judeţean) şi dă o şansă în plus turismului în extrasezon la Geoagiu Băi fără să pună primăria la cheltuială. Pentru diversificarea ofertei în staţiunile montane din Valea Jiului se fac două astfel de parcuri acvatice, primite fără rezerve de primarii Gheorghe Ile (PSD) şi Tiberiu Iacob Ridzi (PDL). Aparent şi primarul Ioan Vălean (UNPR – progresist, care va să zică) părea interesat de proiect. Câteva zile mai pe urmă, primarul oraşului Geoagiu s-a sucit, aparent inexplicabil, şi a dat cu scăldătoarea de gard, folosindu-se de braţele votante ale echipei sale de consilieri. Să zicem că aici se gată povestea şi începem alta care aparent n-are nicio legătură cu cea dintâi.[/box]

A doua ştire

În urmă cu un an, pe data de 11 iulie 2013, Prof. Primar Ioan Vălean îşi depăna proiectele de viitor în „Fotoliul cu ghimpi” (o emisiune de televiziune), la Băile Daco-Romane. Pe la jumătatea părţii a doua, în cadru intră patronul ştrandului, Doru Depcea („Stăpânul”, cum îi zicea primarul Vălean), fază la care moderatorul intervine lămuritor că nu-i vorba de cine ştie ce stăpân, ci de o gazdă, un găzduitor… Când lucrurile se aşează şi pare că ştim „cine cu cine şi cum”, despre ce credeţi că vorbeşte Gazda (ori Stăpânul) primarului Ioan Vălean? Evident, despre un mare parc acvatic pe care el vrea să-l facă prin fonduri europene într-un parteneriat public privat cu primăria.

Să zicem că aici sfârşeşte şi a doua poveste şi începe pamfletul, dacă mai e cineva care să poată creiona limita foarte subţire dintre băşcălie şi ceea ce ni se întâmplă cu adevărat în fiecare zi.

Învăţătura care hâieşte la porţile raiului

Primarul Ioan Vălean îşi trece prefixul „Prof.” şi pe achiziţia de hârtie igienică să se ştie că la el toate treburile (mari sau mici) sunt temeinic scremute ca la carte. Primarul e de un savantlâc ucigător. Ca şi cum ar fi stat toată viaţa gard în gard cu Sfântu’ Petru şi acu’ vine să ne înveţe că paradisul nu-i de nicio ispravă. Oricât o fi tras (că de tras s-a holbat) administratorul Raiului cu ochiul curios în ograda primarului, tot n-a înţeles o iotă din trebile curţii.  „Dacă aş merge mai departe cu analiza – zice (doct, pe jumătate) Prof. Primar Ioan Vălean – aş presupune că există un interes personal la sfântu’ ăsta… la vecinu-miu…  să-şi lucre’ grădina de mântuială. Nici măcar o râpă bine hâită nu-i în stare să facă… Lui i-a ieşit o cascadă! Dar, să analizăm mai profund. Ce este o cascadă? Aşadar, o cascadă este o râpă prin care se prăvăleşte apă. Că dacă nu se prăvale apa – nu-i cascadă. Îi râpă. Aşa cum am făcut eu la Geoagiu Băi de la bun început… Fără apă… O râpă! Şi putem spune că am efectuat, ca să mă exprim astfel, un „mistific” colţ de rai ce deserveşte turiştii noştri dragi care ne vizitează. Căci cei care nu ne vizitează – nu sunt turişti”, ar zice într-o teza de geo-turism ecumenic Primar Prof. Ioan Vălean.

În viaţă e cu mult mai rău

Primarul oraşului Geoagiu este invitat la emisiunea „Şcoală, stradă şi cămin cultural – Primarul Vieţii”, o emisiune incomodă care îşi propune să laude numai pe după cireş, după cum nu ne avertizează promo-ul.

Moderatorul: Domnule primar Ioan Vălean vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia… (primarul intervine tăios)

Primarul PROF: Puteţi să îmi spuneţi „profesor-primar”. Eu aşa mă semnez. Nu că vă dau eu lecţii de deontologie profesional-jurnalistică, dar pentru acurateţea informării telespectatorilor care ne privesc. Căci, nu-i aşa, nu-i putem numi telespectatori pe cei care nu privesc la televizor.

Moderatorul: Cu permisiunea dumneavoastră aş intra în miezul problemelor administrative şi vă întreb direct despre reţelele de canalizare… (primarul n-are nevoie de toată întrebarea)  

Primarul PROF: Într-adevăr, ne canalizăm toate eforturile… Echipa de profesionişti de la primăria oraşului Geoagiu Sat îşi canalizează cu pasiune…

Moderatorul: Domnule profesor-primar, ce pasiune?  Eu vă întrebam de canalul-canal…

Primarul PROF: Ajungeam şi acolo dacă nu m-aţi fi întrerupt… Personal am renunţat la toate canalele. Mă uit numai la emisiunile cultural-educative de pe Taraf TV. Îmi dau singur dedicaţii să audă lumea de mine cât mai des… Ca primar trebuie să mai facem şi politică… N-o ţii danga-langa cu administraţia că nu te mai votează nici rudele…

Moderatorul: În fine, s-o luăm altfel… Ziarele scriu că nu vreţi o asociere cu judeţul la Aqualand pentru că e mai cu câştig să asociaţi primăria cu un privat căruia îi spuneţi „Stăpâne”.

Primarul PROF: Dezinformezi cucoană!!! N-am nicio afacere cu Stăpânu’… (primarul sesizează pericolul şi revine cu explicaţii înainte să iasă zgomotos şi agresiv din direct) Cu patronul respectiv, vreau să zic… Chestia asta cu „Stăpâne” e ruptă de voi din context. Noi, primarul-profesor al oraşului Geoagiu, suntem pe bază de conştiinţă – nu de politic. Sunt sluga tuturor celor care m-au votat. Eu am voie să-i zic „Stăpâne” chiar şi unui amărât, fără bani, păduchios şi nespălat de care mă feresc când ar trebui să-i strâng mâna… Dar voi, dezinformatori ordinari, aţi prins pe cameră decât un patron cu „Stăpâne”… Atât. Să vă fie ruşine!!!!!!”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =

ACTUALITATE
La Costești. Țurcana – Regina Munților – 2017 (FOTO + VIDEO)         Eveniment cultural. Un dar oferit celor mici         Cartierul ridicat în comunism pe muntele de fier primește o nouă șansă         Portofel pierdut, restituit păbugaşului de poliţiştii locali         Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril