BUZDUGANUL CU TREI PETENŢI. Colegul lui Mihai Viteazu. Un pensionar la şcoli înalte. De profesie udemerist (Pamflet)

buyduganul cu trei petenti[box border=”full”]Ştirea:

Ipocrizie şi fripturism cât cuprinde. Guvernul Ponta III îşi redefineşte corifeii, oameni adevăraţi şi de viitor. De aia va investi statul în instruirea pensionarului Ioan Gabriel Samoilescu pe care pesediştii îl trimit la şcoala de înalţi funcţionari publici ca să poată ocupa postul de subprefect. Din tot bazinul cadrelor de partid, tânărul pensionar Samoilescu e singurul care promite… Are potenţial. Vână de şef. Odată cu racolarea UDMR-ului la guvernare se redeschid zările şi pentru Attila Dezsi – de profesie „udemerist”. Fostul prefect, inspector guvernamental, şef la Secretariatul General al Guvernului şi ce alte funcţii o mai fi ocupat în scurta şi viguroasa dumisale carieră politică, Attila Dezsi care va să zică se întoarce la prima dragoste – electrician de mină. Fără complexe. Pe post de şef la Complexul Energetic Hunedoara. Şi pentru că în toată vânzoleala pricinuită de satisfăcutul clientelei politice cineva mai trebuie să şi muncească, iacătă!, „colegul lui Mihai Viteazu”, preşedintele Valeriu Zgonea, descalecă în Ţara Haţegului cu două moaşte din Bisericuţa Ponta III (secretari de stat) să le arate primarilor calea spre mântuire. [/box]

Îi doare-n başcheţi de calendarul electoral câtă vreme pot ciupi un vot în plus. Deşi spun că nu fură startul campaniei pentru europene, exact asta fac. În Hunedoara pesediştii au fost mai sprinteni. Ei ar fi în stare să-l afişeze pe Sorin Marica – un om respectabil, de altfel – şi în Playboy dacă s-ar putea, să le intre în cap alegătorilor unde trebuie introdusă ştampila de vot.

Cu fomei despuiate în loc de găleţi

mihai viteazulValeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, cel care s-a auto-declarat colegul lui Mihai Viteazu, a descălecat la Deva în drumul său glorios spre Ţara Haţegului, ţinut pe care l-ar vrea, petice, pe buzduganul cu trei trandafiri. Zgonea şi-a făcut apariţia ca un clopotar de fufe, cu o eşarfă rozosină înfăşurată pe grumaz cât să nu-i pârlească soarele nodul la cravată. Aproape la fel de genial ca şi în apariţia televizată din studiourile de film ale Camerei Deputaţilor,  „colega” Viteazului a dat o bastârcă turismului montan din Valea Jiului. Din vorbele lui Zgonea reiese că Dan Faur ar fi la pârnaie şi d-aia nu-şi plăteşte Guvernul datoriile pentru Transalpina Ski Resort, ceea ce, evident, e complet anapoda. Contează mai puţin fiindcă domeniul schiabil cu pricina nu-i în colegiul nr.3 Ţara Haţegului, Ţinutul Pădurenilor, Călan. „Îuuuuu, Nistore – fata mea, văzuşi ce bine le-o zisei? Nu mai dăm găleţi – fata mea! Îl pui tălică pe Sorin în afişe cu fomei despuiate şi-i holomăcim ca la Şelimbăr. De’al dat’ vine şi al de Şova şi îmbumbim trandafirii p-aicişa. Îmi căşună să iţăz din chiotoare de bucurie, ce mai…”, zâsă a lu’ Zgonea dupe vizita de la Haţeg.

Ţara arde şi baba-i aprod 

baba samoilescu novacŞi abia plecă Viteazul. Ce mai freamăt şi ce zbucium pe atac! Din Ardeal mai vine unu, coleg cu Baba Novac. Are pensia cam mare, dar în rest este perfect. Şi-a luat ghiozdan de şcoală să îl facă subprefect. Pus la raze se observă c-a ratat o sinecură. Bătrâneţea îl împinge spre un post la Prefectură. Şi trudea pensionarul la putere să se urce. Ca cum buchisea pe vremuri cronicarul Ion Neculce.

„Iară un Cosmin din PSD – că fost-au din aiştea de când lumea – i-au dat calul lui. Şi nu pute în grabă încăleca Samoilescu, fiind om micu. Şi au dzis Cosmin: „Doamne, eu mă voi face o moviliţă, şi vino de te sui pe mine şi încalecă“. Şi s-au suit pe dânsul Samoilescu şi au încălecat pre cal. Şi atunce au dzis: „Sărace Cosmine, de-oi scăpa eu pe post de aprod (dregător, strămoşul subprefectului, n.r.) atunci ţi-i schimba numerele la Mercedes“. Şi au dat Dumnedzeu și au scăpat. Şi l-au şi făcut boier cu pungă mare de au agiunsu de au fost şi domn la Curte. Dar şi aprodzii atunce nu era din oameni proşti, cum sunt acum, ce era tot ficiori de boieri.”

Dezsi se întoarce cu cheia de pilugă

atila asta basaFiind de profesie udemerist, Attila Dezsi nu poate fi luat prin surprindere de nicio meserie de pe lume. Poate fi orice. E destul să ceară şi partidul îi găseşte un rost. Attila a ocupat funcţii înalte şi de aia pare greu de crezut că tânjeşte după postul de director peste Termocentrala Mintia şi la minele din Valea Jiului. Nici noi nu ştim ce l-o fi apucat, dar ne putem imagina. În frageda lui tinereţe, Dezsi a fost electrician la mina din Lupeni. Are acum ocazia să le-o întoarcă meşterilor care l-au trimis după curent cu găleata şi să care cu cârca câte-o drugă de fier ca cheie de pilugă. Glume de-ale ortacilor. „Arăt io la ele numai’ sa ajungem director. Am cărat de cinci ore – chind în acolo, chind în dincoace – un stâlp ruginit de fierule. Ba că îi cu dintele pe partea greşit, ba că are un dinţi mai puţin… Bătaie de batjocură… Nu uităm aşa lucru. Dau io pilugă la dumnealor să ţinem minte cât trăieşte”, s-a jelit Attila Dezsi colegilor de guvernare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc