BĂRBAŢI ÎN IZMENE. Arion, Nistor şi Bobouţanu, groparii spitalului din Hunedoara

SPITAL, EXTREMĂ URGENŢĂ. Celor trei corifei ai intrigilor politice (victime Ciomu) le lipseşte bărbăţia confruntărilor directe: lucrează numai din „butoane”

SPITAL, EXTREMĂ URGENŢĂ.
Celor trei corifei ai intrigilor politice (victime Ciomu) le lipseşte bărbăţia confruntărilor directe: lucrează numai din „butoane”

[box type=”info”]  Ştirea:

Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara, l-a demis pe doctorul Bende Barna din funcţia de director al spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” pe motiv că ar fi părtaş la un prejudiciu (de trei milioane de euro) comis în 2011 prin achiziţionarea de echipamente medicale pentru spital. Arion susţine că se bazează pe un raport al Curţii de Conturi. Iată ce spun auditorii Curţii, Marta Rus şi Nicolae Bolunduţ, în raportul invocat de primar: „Nu există nicio certitudine a faptului că prin realizarea acestui contract, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Hunedoara a fost prejudiciată cu sume a căror estimare a fost menţionată în actul de control”. Cu alte cuvinte, auditorii admit (şi ei) că nu au niciun temei legal să taxeze licitaţia ca incorectă. Zic doar că li se par preţurile cam mari, după cât se pricep ei la cumpărături.[/box]

De la „bolunduţ” la „balamuc” Furious

Pe de altă parte, echipa Curţii (Rus – Bolunduţ) invocă un pretins viciu de procedură la estimarea preţurilor de dinainte de achiziţie, însă nici în această situaţie doctorul Bende Barna nu poate fi învinuit. Responsabilitatea – potrivit legii, aparţine exclusiv autorităţii contractante. Adică a acelora care au condus Primăria Hunedoara în mandatul trecut. Mai mult, întreaga procedură de achiziţie s-a făcut pe SEAP (la vedere, în dezbatere publică), într-un sistem în care preţurile sunt fixate de oferta pieţii, la care are acces orice firmă de pe lumea asta şi deficienţele din caietul de sarcini pot fi corectate. Iar doctorul Bende Barna nici măcar nu a făcut parte din comisia care s-a ocupat de licitaţie.

În aceste condiţii, putem spune fără nicio reţinere că linşajul doctorului Bende Barna este din acelaşi film cu măgăriile şovine pe care le-a servit candidatul Arion la locale. Cu o singură deosebire: în locul Gemenilor a apărut (sub zodia Berbecului) Dan Bobouţanu, şeful PSD din municipiul Hunedoara, ca să facă partea murdară din strategia primarului Arion. Şi uite-aşa, aproape pe nesimţite, am sărit şi noi pârleazul de la ştire în pamflet.

 

Stenograme din dosarul Bobouţanu – Arion

Viorel Arion caută locuri de muncă pentru angajaţii firmelor sale pe care urmează să-i plătească din fonduri publice. Manevra a fost exersată şi în anii trecuţi la o firmă controlată de PDL, unde Arion şi-a plătit oamenii care lucrau exclusiv pentru el. Acum, peste Castel a pus un şef de promoţie. (Luăm în calcul şi promoţia de la Real. La Minvest, deconturile fictive cu bonuri fiscale şi prezervative nu şi-au spus ultimul cuvânt). La Spitalul Municipal Hunedoara miza este mult mai mare. Nu-i de mirare că s-a lăsat cu ascultări de telefoane.

Interceptările din dosarul Arion scot la iveală că primarul a negociat cu Dan Bobouţanu şi Laurenţiu Nistor voturile consilierilor PSD pentru a avea majoritatea în consiliul local. Dacă stenogramele se vor dovedi autentice (ceea ce, trebuie să recunoaştem, este greu de crezut) o să fie deranj mare în USL. Din vorbe reiese că Arion s-ar fi angajat să transfere pesediştilor pe o firmă (bute, în argoul lor) câteva contracte cu statul (gogonele) cu profit garantat.

 

Prima înregistrare e datată imediat după alegeri:

ConfidentViorel Arion: Vă salut! Sunteţi bine, acasă…

What?!Laurenţiu Nistor: Dragu mieu, mă ţine un junghi… Mă tot apucă de când am stat să mă picteze zugravu’ ăla pă părete la Bejan. Îi un frig în biserică ca dracu’, Doamne iartă-mă… Care-i baiu’?

V.A.: Păi, am rezolvat problema cu gogonelele…

L.N.: Numai alea mărunte, bine dragul mieu? Le discuţi cu Bobo. Alea grase, când ne vedem noi. Bine? Te pup, scumpule.

După câteva minute Viorel Arion sună la Dan Bobouţanu:

V.A.: Salut, Bobo. Ţi-a zis şefu’? OK. Am numărat 214 gogonele, ştii tu… Vouă vă dau 40, da’ nu pe butea din Şoimuş că se împut. Mai bine faceţi una nouă. Şi în alt judeţ să i se piardă urma…  Eu le-am lăsat pe alea 265 acasă şi aţi văzut şi voi că era să-mi sară-o doagă… Bute nouă e cel mai bine.

Big BossD.B..: 40, zici? Şi zemuiesc? Au sevă? Că poţi să ne dai şi o sută dacă-s seci…

V.A.: Garantez. Dacă nu o fi aşa pun de la mine diferenţa… În plus, te pun vice şi îţi dau loc de-ntors, să poţi mişca şi tu…

 

Înregistrarea din martie 2013:

Dan Bobouţanu: Trăiţi, şefu’! M-a sunat Arcy supărat că i-am stricat şusta cu spitalul. Zice că ne beleşte de la murături dacă nu le rezolvăm pe alea două care au mers la vot. Pierdem şi pe mine mă zboară… Ar trebui să le băgaţi în şedinţă de partid. Sâmbătă seara la opt e bine?

Laurenţiu Nistor: Scumpul mieu, părinteşte-ţi spun: nu-i momentul de sfadă în USL. Să înţeleagă şi Arion că ungurul nu poate fi dat jos acu-iacă. Da’ şedinţă facem şi le dojenim. Numa’ să nu ne grăbim ca fata mare la măritat.

 

Epilog

USL Hunedoara merge brici. E adevărat că mai apar situaţii contradictorii, însă numai din cauza stângăciilor pricinuite de interpret. După cum bine ştiţi, Laurenţiu Nistor foloseşte, ocazional, un traducător din româneşte în limba română. Dacă Nistor zice: „Noi cei din PSD nu trădăm cu inteligenţă şi fineţuri încrederea colegilor din USL”, în cel mai fericit caz la traducere apare aşa: „Nu cu inteligenţă şi fineţuri trădăm noi cei din PSD încrederea colegilor din USL”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

ACTUALITATE
Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara