Marian Munten ANR
ANAMARIA

VOCEA STRĂZII. Valea Jiului face turism. Ce glumă bună!

Încă de la primele disponibilizări, la sfârşitul anilor 90, se vorbea despre „alternativa viabilă la minerit”. Făcuseră politicienii vremii, la fel de hoţi ca ăştia de azi (unul dintre ei, fost ministru al Economiei, e astăzi la pârnaie) , un fel de strategie cu mii de pagini, ce vorbea despre „reconversia” minerilor.

Adică, din fotoliile lor de la Bucureşti şi de la înălţimea diurnelor şi salariilor plătite de poporul român, erau ferm convinşi că ortacii Văii Jiului, marea majoritate cu nici 12 clase, după ce ieşeau din sistem, puteau fi mari oameni de afaceri, cu banii obţinuţi în urma disponibilizărilor.

Istoria a arătat tot ce scriam eu la acea vreme, în calitate de jună jurnalistă la un ziar local, care abia învăţase ce-s alea „diacritice”. Adică ceea ce e pe hârtie în strategia guvernanţilor nu are cum să bată cu realitatea.  Un simplu miner, care şi-a rupt ani în şir spinarea în măruntaiele pământului, nu putea deveni peste noapte om de afaceri. Dacă ar fi avut stofă de aşa ceva, nu şi-ar mai fi făcut praf cârca dând la lopată. Şi, dacă tot îl bate gândul să încropească ceva, nu poate gândi dincolo de deschiderea unui birt sau a unui magazin cu de toate şi atât.

Ei, guvernanţii, au tot insistat. „Facem turism! Valea Jiului va creşte! Avem cu ce!”

Da, Valea Jiului e superbă. Dumnezeu ne-a înzestrat cu de toate, cu munţi, cu zeci de peşteri, una mai frumoasă decât alta, cu lacuri unicat  în lume, care îi fac să plângă pe turiştii străini care străbat traseele montane. Însă n-avem minte. Vorba aia, Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă.

De turism s-au ocupat, de-a lungul vremii, doar politicienii locali, ăia care au ajuns în marea lor majoritate în funcţii prin fraude sau cumpărându-şi voturile pe sticle de ulei, kile de făină şi zahăr. Au promis câte-n lună şi în stele. Ba chiar au şi făcut proiecte, unele pe bani europeni, altele pe bani de la guvern, de dezvoltare a acestei ramuri care ar aduce laptele şi mierea în zonă.

Totul, însă, din ce dezvăluie DNA-ul zilele astea, pentru a fura ei. Pentru ei, pentru neamuri, pentru fostul preşedinte, pentru fiica lui, pentru şefii de partid, în timp ce micii investitori, care şi-au folosit economiile de-o viaţă pentru a-şi crea un vis, sunt călcaţi pe cap.

Ei, politicienii Văii Jiului, distrug totul, inclusiv mineritul şi turismul. În prim plan au stat, întotdeauna, interesele personale. Astfel, la Uricani, un site – un template gratuit de wordpress, pe care îl găseşti la orice căutare pe google în nici cinci minute, costă peste 500 de milioane de lei vechi. Tot aici, în oraşul aflat la poalele Retezatului, s-au dat alte 6,5 miliarde de lei vechi pentru un proiect „de susţinere a turismului”; proiect care include mii de hărţi, broşuri şi flyere cu greşeli, aflând din hârtii că avem spital şi gară, în condiţiile în care spitalul s-a închis în 1989, iar gară nu a fost niciodată în oraş, întrucât calea ferată se termină la Lupeni, în oraşul vecin.

La Lupeni, proiectul de dezvoltare a staţiunii montane Straja se anunţa unul benefic pentru turismul Văii Jiului. Nu a fost aşa. Din fotografiile alăturate se poate observa cum telescaunul, nou-nouţ, toată iarna trecută a stat acoperit cu un strat imens de gheaţă.

A funcţionat, în total, doar vreo trei săptămâni, ne spun cabanierii din zonă, care mai precizează că nu-i înţeleg utilitatea, întrucât în zona în care e amplasat bate tot timpul vântul şi nu poate funcţiona. Însă aici n-au contat interesele turiştilor şi dezvoltarea alternativei la minerit, ci au contat banii ăia mulţi ajunşi în poşetele Elenei Udrea, neţinându-se cont de vreo culoare politică. Furtul din banii publici nu ţine cont de partide şi duşmănii declarate public între oamenii politici.

La Vulcan, lucrurile sunt şi mai minunate. S-au dat milioane de euro pe o telegondolă ce duce spre o staţiune pustie, cu o pârtie de 300 de metri şi un teleschi care merge doar când are chef cineva să şi bată pârtia, fără canalizare, fără pensiuni şi fără utilităţi ce fac viaţa turistului mai frumoasă; practic, s-a pus carul înaintea boilor.

Staţiunea montană Parâng, în Petroşani, şi-a cunoscut gloria în anii trecuţi, când mii de turişti chiar veneau la schi pe pârtiile din zonă. De vreo cinci ani, a început declinul, cu toate investiţiile trâmbiţate (care, de fapt, au fost doar o modalitate de spălare a multor bani), investiţii care au folosit doar unora, ce s-au trezit cu un telescaun în curte, mai scurt decât cel făcut de Ceauşescu şi a cărui oprire e în mijlocul unei pârtii. Tot aici, în Parâng, unul dintre teleschiuri – culmea, cel închiriat de Primăria Petroşani de la colegii de partid ai lui Ridzi – funcţionează când şi când, responsabilii precizând că „da, mai sare din când în când cablul de pe role, cu tot cu baterii, dar să sperăm că n-o să se întâmple nimic”.

Turismul, în Valea Jiului, nu există. Nici mineritul nu mai există. Şi lucrurile nu se vor schimba, atâta vreme cât aceste două domenii sunt conduse de politicieni măcinaţi de corupţie, care distrug, cu bună ştiinţă şi fără remuşcări, o zonă ce, dacă ar fi fost în altă ţară, ar fi cunoscut o dezvoltare extraordinară. Cine sunt vinovaţii? De la est la vest, toţi primarii, în frunte cu deputaţii şi senatorii, mai vechi sau mai noi, care-şi strâng mâinile cu putere când vine vorba de folosirea în interes propriu a banilor publici.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 2 =

ACTUALITATE
Accident grav provocat de un tânăr de 18 ani         Criminal condamnat la 13 ani de închisoare         Gara municipiului Brad a împlinit 120 de ani de la inaugurare         Românii din judeţul Hunedoara despre etnicii germani: plecarea lor este o pierdere pentru România         Personaje misterioase ale istoriei – 100 de ani de la moartea lui Rasputin         Viață de scriitor în satul izolat al Hunedoarei: Gelu Diaconu a dat capitala pe traiul liniștit în Bătrâna         Bolnav de cancer, Alexandru are nevoie de ajutorul nostru. Al tuturor         Pădurari din Hunedoara controlați de Garda Forestieră         Pompierii i-au vizitat pe copiii de la un centru de plasament din Orăștie         ȘI POLIȚIȘTII PARCHEAZĂ ILEGAL. Agentul „grăbit” la covrigi a fost dat de gol pe Facebook         Accident mortal pe DN 7         Minoră căutată de Poliție, după ce nu a mai revenit acasă         Bătrân înșelat cu 6.000 de lei         ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI. Hunedoara, din nou în criza gunoaielor         Înainte de sărbători, hunedorenii „au invadat” cabinetele stomatologice         Pompierii au stins trei incendii izbucnite în VUlcan, Lupeni și Hunedoara         BLOCAJ ÎN MINELE URICANI ȘI PAROȘENI. Sute de mineri au protestat pentru salariile restante         Cum a început povestea tezaurelor antice, furate din Sarmizegetusa Regia         Turneu de Crăciun – Oare te-ai gândit? Corul Sanctus Pro Deo         ”PERLA ARDEALULUI” NU-ȘI GĂSEȘTE CUMPĂRĂTOR. Telekom România vinde stațiunea Vața Băi cu 2,2 milioane de euro