USL-ul ca un miting paşnic, „cu flori în mână şi cu chietre-n jeb”

editorial 2Debarcarea doctorului Bende Barna de la şefia Spitalului Municipal Hunedoara nu a fost un incident izolat. USL-ul e pe butuci, Uniunea nu mai ţine nici măcar la aparenţe.

Viorel Arion nu ar fi riscat dacă era convins că îşi pune consiliul local în cap. Primarul Hunedoarei ştie că se poate baza pe susţinerea aleşilor PSD şi chiar le-a testat fidelitatea când cu Parcul Corvin, o poveste din care pesedista Ana Maria Aldea şi-a pierdut postul de consilier local.

Dar Primăria Hunedoara nu este singura instituţie în care USL scârţâie din toate încheieturile. Chiar dacă liderii Uniunii nu o recunosc public, tot mai multe semnale dau de veste că partenerii îşi trag la „geoale” pe oriunde se prind.

Nu cu mult timp în urmă a existat un conflict ce părea de nedepăşit între Complexul Energetic Hunedoara (cu şef PSD) şi Societatea de Închideri de Mină (firmă „patronată” de PNL). Liberalii au renunţat la post, l-au cedat pesediştilor şi, „în secunda doi”, directorii au căzut la pace. Sunt informaţii că Societate de Închideri nu mai are bani nici de salarii (deşi erau bani mulţi în conturile firmei), dar în Vale e linişte…

Postul de director la Minvest a fost, după negocierile de anul trecut, al PSD-ului, dar la centru e ministru liberal şi „săgetătorii” l-au suflat din mers. Acum e un director PNL.

Agenţia Naţională Sanitar Veterinară e condusă de un trandafiriu, dar în judeţul Hunedoara era şef liberal. Patru directori din ţară au fost chemaţi la examenul de titularizare (formalitatea aia care îi face pe unii să creadă că nu şi-au câştigat postul pe criterii politice). Din cei patru doi jucau în galben-albastru, doi în roşu. Ca un făcut, liberalii au picat testul, social-democraţii l-au trecut.

Astea nu sunt coincidenţe, nici accidente minore de parcurs.

Numai cine nu vrea să vadă mai crede că în  USL este bună-înţelegere. Indiferent cât de mult vor liderii Uniunii să pară o familie cu mici neînţelegeri, divorţul este deja un proces „pe rol”.  Doar că acest proces de divorţ politic a început de-a-ndoaselea. Cu partajul.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “USL-ul ca un miting paşnic, „cu flori în mână şi cu chietre-n jeb”

 1. Marcel Bot

  Îmi dau seama din comentariul de mai sus că nu am fost suficient de explicit şi îmi cer scuze. (Uneori am senzaţia că unele lucruri sunt arhi-cunoscute doar pntru că aşa îmi par mie. Voi fi mai atent.)
  Aşadar, postul de şef la vetrinarii din Hunedoara era al liberalilor după marea împărţeală. Faptul la centru reţeaua e condusă de un pesedist – tot pe bază de cilăneală – nu schimbă, sau nu trebuia să schimbe, înţelegerea din teritoriu. Erau – ca să zic aşa – la bere în familie. Voiam să arăt doar că nu se mai respectă nici între ei.
  Pe de altă parte, concursurile sunt o mascaradă caraghioasă. Directorii ar trebui numiţi pentru că aşa şi sunt în realitate. PDL a încercat ceva în sensul ăsta, dar a intervenit Curtea Constituţională. Aşa-zisa depolitizare e o farsă. Şi eu cred că cine îşi asumă guvernarea n-are decât să guverneze cu cine pofteşte iar la final să dea socoteală la urne. Din păcate, la noi toate sunt amestecate.

  Răspuns
 2. gica contra

  Corect!
  Sunt multi, mult prea multi la valau si, de cand incepu criza mondiala, valau-i mic, din ce in ce mai mic. Mai trebuie rariti. Daca noi ii adunaram gramada, se “prasesc”
  intre ei.
  Pe de alta parte chestia asta cu schimbarile politice, cu care o tot tinem matu’ gaiu’, mi se pare cel mult o gluma proasta, ma rog, buna pentru a nu vedea padurea de copaci.
  Adica, cum? Esti numit politic si apoi, cand e sa te schimbe, poti suporta asta doar pe criterii de “competenta”, de catre un castigator cel putin de Nobel, ca intre timp tu ai devenit supercompetent prin calificare la locul de munca?
  Domnule, la Casa Alba, la toate resedintele guvernatorilor din fiecare stat american, pleaca si femeia de servici cand se schimba administratia. E ceva normal, sau dvs, d-le Bot preferati sa beti o bere cu concurenta si “dusmanii” in loc de familie si prieteni?
  Cred ca, in mod normal, ar trebui sa fim atenti la cat de, atentie!, performanti, nu competenti (adica sa masuram rezultatul nu premisa care ar duce la acel rezultat) sunt cei numiti pe filiera (nu “criteriul”) politica si sa acceptam realitatea ca unii vin si altii pleaca.
  E o vorba care spune ca sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit si, inainte de a combate cu “manie proletara” chestia asta, aici sau in sinea dvs., va rog a cerceta durata de viata a top managementului in aceeasi functie si in aceeasi companie, mai ales in SUA, in diverse sectoare econmice si veti constata ca, de multe ori, e sub durata unui ciclu electoral. Si asta pentru ca, inca odata, performanta tine si de o gramada de alti factori, nu numai de competenta (aici blazarea si incremenirea in proiect isi au un rol bine definit).
  Vizand tinta falsa “nu numiri pe filiera politica”, o tinta imposibil de atins, cred ca facem jocul tuturor partidelor, carora le convine de fapt ca scapam din vedere ca toate nu reusesc sa atraga in randul lor oameni cu adevarat performanti, pe care apoi sa-i “numeasca”, ci doar carieristi si fripturisti cum, de fapt, sunt si acei carora noua ni se par a fi mari competente. Intre timp, cat noi urmarim marea “depolitizare”, astia schimba prostul “lor” cu hotul “nostru”. Sau invers.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 10 =

ACTUALITATE
Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori         Medicul Ionel Circo, declarat incompatibil de ANI         Povestea neștiută a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa: cum arăta în secolul al XIX-lea         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Cea mai frumoasă dumbravă cu ghiocei sălbatici de trezește la viață         ALDE insistă pe tema industriei energetice hunedorene. Mircea Moloț: „Voi discuta cu ministrul Energiei despre problemele de la Mintia”         Zeci de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat