Sub zodia „specialiștilor”

Avem o grămadă de specialiști. Doar pe hârtie, pentru că, după cum bine se știe, teoria ca teoria dar practica ne omoară.

mircea mihulet

După vizita ministrului Energiei, Andrei Gerea, „specialiștii” din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, au timp până în toamnă să conceapă un plan de reorganizare. Până atunci vor trăi la fel ca până acum: pe banii mei și ai dumneavoastră, cerând prime de vacanță și cote de energie electrică și termică. În luna august expiră Contractul Colectiv de Muncă negociat și semnat de Sindicatul „Muntele”. La fel ca și anul trecut, până în acest moment, C. E. H. nu are un buget aprobat, funcționând după legi pe care eu nu le pricep. Avem Bugetul României, avem bugetele defalcate pentru fiecare minister și pentru Unitățile Administrativ Teritoriale, dar pentru găurile negre din economie, întreținute cu bună știință, guvernare după guvernare, nu sunt în stare „specialiștii” să calculeze veniturile și cheltuielile.

Morișca de spălat bani în folosul șmecherilor din politică a prins, de data asta, între paletele ei câteva mii de hunedoreni. Și asta este doar cifra celor care muncesc în unitățile Complexului Energetic Hunedoara, fără să-i mai punem la socoteală pe cei ce muncesc la furnizorii de diferite produse și servicii, de la cei care fabrică stâlpi pentru armarea galeriilor până la bucătarii care gătesc masa minerilor. Interese diverse și bani buni care vin în buzunarele celor descurcăreți și care vor juca până la ultima carte jocul mizerabil, la cacealma, recitând același vers precum o placă zgâriată: avem nevoie de locuri de muncă. Numai că locurile de muncă din C. E. H. și de pe lângă el, înseamnă salarii mari și beneficii pentru câțiva, afaceri babane pentru doi-trei și o agonie lungă și disperată cu salarii mizere și riscuri imense pentru majoritatea.

Eu nu pot să pricep, în ruptul capului, cât de tâmpiți și lipsiți de o elementară inteligență ne cred guvernanții, parlamentarii și „specialiștii” cărora li s-au încredințat funcțiile de conducere. Au separat minele viabile de cele neproductive, au iertat de datorii pe toți cei care au intrat în noua construcție economico-financiară, au creat toate condițiile pentru ca, teoretic, să obțină o societate profitabilă și acum vedem că rezultatul a fost un mare fiasco. Ba, mai mult, Complexul Energetic, ar trebui divizat. Și obținem ce? Va fi mai rentabilă activitatea minelor și a termocentralelor, vor putea produce energie electrică la un preț competitiv, vom stopa hemoragia de bani publici care curg cu nemiluita spre o mână de șmecheri?

Nimeni nu-și dorește închiderea minelor sau a termocentralelor, pentru că s-a distrus destul în țara asta. Însă nici păstrarea unor întreprinderi care produc pierderi imense an după an, pierderi plătite de noi toți, nu poate fi justificată la nesfârșit cu argumente de asistență socială, în timp ce firmele de casă ale unor puternici din politică sunt abonate la contracte grase. Sunt lucruri știute dar nedemonstrate încă de autoritățile incapabile și răuvoitoare, care nu doresc să caute și să-i găsească pe cei care au făcut, fac și vor face asemenea afaceri.

„Specialiștii” își vor chinui mințile până în toamnă, apoi vine iarna când e neomenos să dai oamenii afară și după sărbători începe anul 2016, un frumos an electoral. Nota de plată vine însă lună de lună și dacă nu o plătești „specialiștii” îți taie curentul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × doi =

ACTUALITATE
Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara