Poponeața autosuspendată și truditorul mazilit

Mi-am răcit gura de pomană tot vorbind, des și apăsat, despre efortul complet anapoda, sinucigaș al PNL din județul Hunedoara de a se „auto-suspenda” din politica hunedoreană (pentru că tot le place politicienilor la extaz termenul acesta complet idiot de „autosuspendare”!), folosind oamenii slabi, șubrezind structura de activiști prin „nepoțeală” și „grupureală în prieteșug”, lucrând dezorganizat, cu acțiuni și discursuri întâmplătoare, fugind de discuțiile contructive cu propriii primari, cu liderii de organizații locale, împănând construcția PNL-PDL la nimereală, cu liste pe genunchi și decizii asemenea, favorizând veneticii, în detrimentul oamenilor loiali.

Toate analizele politice – nu numai ale noastre – au avertizat asupra degradării galopante a structurii PNL-ului hunedorean, după ce fostul lider cu mână-forte Mircea Moloț nu a mai fost la conducerea organizației și locul său a fost luat de Bogdan Țîmpău, cea mai nepotrivită alegere mai ales în situația de criză creată. Cu toate avertismentele primite și din partea analiștilor, și din partea observatorilor din societatea civilă, și chiar din partea unor membri de partid, PNL-ul hunedorean s-a apucat de cravata veleitarismului, trecută peste craca nepăsării și a început să tragă cu strașnică inabilitate politică, rânjind de așa isteață sugrumare.
În acest moment, nebunia din interiorul (noului) PNL Hunedoara a explodat, iar în disperarea creată de criză a apărut și canibalismul politic – i-aș fi spus „auto-canibalism”, dar este suficient de cinic și pervers și așa! Ultimul eveniment, respectiv Marius Surgent în poziția de răsculat împotriva viermuielii interne, începe să aducă argumente în plus pentru poziția noastră, a analiștilor care avertizam că liberalismul lui Petru Mărginean, candidatul trâmbițat la Primăria Deva, este roșu ca sângele, că există – cu probabilitate foarte mare – un blat murdar cu tabăra social-democrată, cea care a renunțat să mai propună un candidat cu șansă, și că această situație de cocolire a unui pion otrăvit sprijinit din gros de numita conducere a PNL Hunedoara va pune în pericol șansele generale și imaginea organizației.
Marius Surgent, liberal fidel de când e liberalismul hunedorean, alungat în coada listei de candidați de „nepoțeală” și „grupureală în prieteșug”, cum spuneam mai sus, dar și de puterea dezlânată pe care Bogdan Țîmpău i-a oferit-o lui Petru Mărginean (pionul acela), s-a revoltat și a preferat să iasă de sub presiunea internă care l-a tot marginalizat în ultima vreme, inclusiv în activitatea de viceprimar al Devei. A ieșit, decis deja să sprijine mai degrabă un liberal (acum la ALDE) cu care a lucrat – Florin Oancea -, de care este evident mai apropiat decât de Mărginean, decât să participe la o sinucidere în grup, cu el împins în prima linie a viitorilor decedați.
Imediat a sărit de fund în sus Bogdan Țîmpău, lider fără putere – dar unic acum, nu pentru că ar fi fost ales, ci pentru că l-a numit cineva – care nu a fost marcat de pericolul unei amplificări a ieșirii la rampă a nemulțumiților din PNL, ci a vrut să arate tuturor că el este ceva șef pe-acolo, spunând că Marius Surgent va fi dat afară din partid cu viteză maximă.
Ceea ce omite să spună Bogdan Țîmpău este că forța pe care a atins-o PNL Hunedoara acum vreo doi-trei ani, inclusiv posibilitatea unuia ca el să își facă drum prin politică se bazează pe munca unui grup nu foarte mare de liberali hunedoreni, care au tras pentru fiecare pas pe care l-a făcut organizația, nu au stat să fie împinși de fund până în Parlamentul României. Nu o să extind dezbaterea pe acest punct, ci mă voi referi strict la persoana pe care Țîmpău o alungă cu nonșalanță, fără a-i spune măcar „mulțam că am și eu cozonacul cu caviar al politicii aproape moca”.
Cei care au avut ocazia să observe, de-a lungul anilor, mai în detaliu, activitatea din PNL Hunedoara, pot confirma că nu Bogdan Țîmpău este cel care a bătut cu folos localitățile, în campanii electorale și în afara acestora, nu actualul mare și unic șef este cel care a făcut activism politic în teritoriu și chiar la adversari politici, nu acest lider de circumstanță a salvat momente sensibile din istoria PNL Hunedoara, ci un Marius Surgent, un Tiberiu Balint și, strângând laolaltă munca lor, un Mircea Moloț au fost cei care au dat liberalismului hunedorean un loc puternic în politica locală. Evident, sunt și mulți alți liberali hunedoreni dedicați, care au muncit la reușita PNL într-un județ roșu dar, cum spuneam, ne oprim la exemplul care ne folosește în acest discurs.
Acum, după o mică viață dedicată partidului, Marius Surgent este aruncat în afara partidului, fără cea mai mică ezitare, tocmai de unul dintre cei care au urcat în politică pe spinarea de truditor a unora ca Marius Surgent. Mai rușinos politic de atât nu se poate!
Fără să mai întindem acest discurs, să reamintim – tot în linia răcirii gurii de pomană – că toate organizațiile politice au o șansă în măsura în care își respectă oamenii loiali și truditorii, după cum au și posibilitatea morții subite, prin (semi)analfabetism politic, nepotism grețos și lipsă de respect față de cei care într-adevăr fac ceva folositor.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “Poponeața autosuspendată și truditorul mazilit

 1. Zona Zoster

  Judetul Hunedoara ar fi putut scapa de emblema de “judetul rosu” la urmatoarele alegeri.Scapam de primarii comunisti care franeaza de 26 de ani iesirea din saracie.DNA hunedorean este in gasca hotilor Singura sansa era sa votam noi cat nu puteau fura ei.Tampaii au aparut la timp,impinsi probabil de forte oculte,criptosecuriste.Pacat de sangele varsat.Tampaii dorm linistiti pentru ca nesimtirea n,are sentiment.

  Răspuns
 2. gica contra

  Domnule, nu credeam a vedea “floarea” presei hunedorene (pentru ca nu este vorba doar despre publicatia dvs.) a boci dupa gasca mafiota Rusanu, Molot, Balint si toti ceilalti. Astia de acum sunt cumva mult mai zgarciti sau nu pricep prea bine cum se greseaza mecanismele cainilor de paza ai democratiei?

  Răspuns
  1. Volodia Macovei

   Domnule #gica contra, dacă citiți cu atenție, textul scoate la iveală o deviație ce ține de patologia politicii hunedorene, de (semi)analfabetism politic, de mecanisme vulgare și dezonorante de a face politică, lucruri care vor avea impact, indirect, asupra cetățenilor… pentru că cei care operează în acest fel în propria ogradă vor fi cei care vor conduce operațiile, pe viu, pe cetățenii județului Hunedoara… doar atât…
   Mulțumesc.

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × cinci =

ACTUALITATE
Numire la Prefectură. Dorel Bretean (ALDE) este noul subprefect al județului Hunedoara         Trei ani de la înființarea postului de jandarmi din Vața de Sus         Vizită inopinată a ministrului Transporturilor pe șantierele autostrăzii Lugoj – Deva         Peste 200 de proiecte vor fi finanțate prin PNDL în județ. Cele mai multe se vor derula în Hunedoara         Drumul spre cetatea Piatra Roșie va fi modernizat         Calea ferată Simeria – Curtici intră în modernizare         Povestea inedită a Târgului de fete de pe muntele Găina         Zilele Hunedoarei: fotbal și opera rock Zrínyi 1566         ŞASE LUNI DE CREŞTERE CONTINUĂ LA AEROPORTUL INTERNAŢIONAL SIBIU         MOMENT FESTIV. Nicu Covaci, cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara         Tânăr în stare gravă după ce s-a prăbușit cu tiroliana         PE BANI EUROPENI. Drumul judeţean Sântuhalm – Hunedoara – Călan intră la modernizare         PROGRAMUL COMPLET. Festivalul Virșlilor – Piața Cetății, 28-30 iulie 2017         AVERTISMENT. Fermierii care dau foc miriştilor vor fi „arşi” la buzunar         Școala de Vară de Astronomie – ediția 2017         Drumul istoric din Pasul Vâlcan este transformat într-o șosea de poveste         Turiști blocați zeci de minute în telecabina Cetății Devei         Accident rutier. Doi răniți în mașina care a lovit un copac         Concert al orchestrei de tineret din Haga la Castelul Corvinilor         S-au scurs 435 de ani de la tipărirea „Paliei de la Orăștie”