Pixul negru. Viaţa, ca o scară de coteţ de găini…

editorial (2)Probabil tot din raţiuni de “corectitudine politică”, despre care am amintit într-un articol trecut, în listele actuale ale prozatorilor români nu apare Ion Lăncrănjan! Dar nici Ileana Vulpescu. Nici măcar pentru faptul că, admiţând că nu ar fi autoarea vreunei opere care să fi mişcat axa Lumii, este stăpâna celei mai corecte Limbi Române scrise de vreun prozator contemporan! Fără calificări în materie, fără o minimă pretenţie de exeget, regret doar că noua democraţie repetă păcatele comunismului, şi scoate sau bagă din/în Istoria Literaturii autori pe criterii politice. Dar să revin la marele absent, Ion Lăncrănjan, ardelean autentic, chiar dacă nu-şi scrie prenumele Ioan. Ci Ion! Poate din respect pentru înaintaşul său Rebreanu şi al lui “Ion”, nume predestinat suferinţei şi măreţiei dopotrivă. “Bădia” m-a întrebat odată, la o masă, în faţa unui pahar de vin bun, fără nume, dar cu renume, “de la popi”, într-o pivniţă din Cetatea Alba Iulia; m-a întrebat: “Ştii cum e viaţa?” “Nu, dar sigur o să-mi spuneţi”. “E ca o scară de coteţ de găini: scurtă şi căcată!”
…Mi-a revenit în minte episodul după ce, de-o vreme, am devenit fan întârziat al serialului de comedie “La bloc”. Făcătură inspirată, definitorie şi, aş zice, epopeică a României de azi! Ce “Mioriţa”!? Care “Mioriţa” epopee a neamului? Dar, despre cât de epopeic este al doilea mit românesc,”Mioriţa”, simbolizând existenţa pastorală a neamului, nu au cădere să vorbească profanii. Ci, numai criticii, exigeţii şi filosofii.Iar aici e înghesuială mare…Îi lăsăm deci să lucreze şi ne-ntoarcem la epopeea “la zi” a neamului:”La bloc”. Serialul, pe care conştient l-am ignorat la apariţia lui, ca fiind, îmi spuneam, o porcărie! Zămislită pentru creşterea audienţei celui mai novator post în televiziunea autohtonă. Serialul este în reluare la Pro Cinema. Îl urmăresc nu din amuzament, şi, vreau să cred, nici din…manelizare. Ci, doar din curiozitatea de a constata cum, episod după episod, aduce pe ecran toate vicisitudinile şi porcăriile care definesc condiţia cetăţeanului român strict contemporan. Este o reeditare a caragialismului antebelic, adaptată spiritului, culturii, neseriozităţii, şmecheriilor şi preocupărilor actuale a României reale! Nu cea schimonosită, dar fardată politicianeşte! Nelu Curcă, Costel Jurcă, Americanu şi Popa sunt reali, oamenii pe lângă care trecem, care alcătuiesc actuala populaţie. Cele trei pipiţe, Mimi, Adina şi Roxana populează lumea lui Măruţă, Simonei Gherghe, a lui Capatos, sau Mădălin Ionescu…Lili este chintesenţa ţăţismului urban autohton! Frumoasa Bela, intelectuala, e conviva lui Nelu…la bloc. Şi chiar se simte bine! Aici e gravitatea. Capitularea intelectualilor în faţa manelismului!…
Dacă de la “Mioriţa” am evoluat “La bloc”, atunci Bădia avea dreptate!… (apr.2014)

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Pixul negru. Viaţa, ca o scară de coteţ de găini…

  1. gicacontra

    Problema-i ca la unii e si lunga si cufurita.
    Lancranjan, ca Lancranjan, dar eu nu pricep cum actualii liceeni sunt vaduviti de cunoasterea unui mare poet ca Desliu, a carui Lazar de la Rusca a incantat tineretile multora. Ce-o sa se aleaga oare de tinerii astia fara protocronistii si realistii (stiti dvs. cui) bagati pe gat? Nu pot sa ajunga decat niste ratati de medici, economisti, matematicieni, etc., degraba migratori, fara pic de fibra ptriotarda.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei         Lansare de carte la Hunedoara         Simulator de incendiu prezentat, în premieră în România, la I.S.U. Hunedoara         ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș         Dosarul lui Laurențiu Nistor analizat de judecătorii de la Înalta Curte. Miza – 80.000 de lei         Zilele Petroșaniului, sub semnul Centenarului         Apele Jiului înghit amenajările hidrotehnice stopate         FOTBAL. CS Hunedoara înfrântă în primul meci al barajului de promovare         Comercianții de la Zilele Municipiului Petroșani, taxați de asociatul Primăriei         Fotbalul, eterna poveste         Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „PRO PIANO –ROMÂNIA”