Pixul negru.”SUPER!” Cuvântul care ţine loc de limbaj şi gândire…

editorial (2)În aşteptarea şi în timpul sărbătorilor de sfârşit de an, de pe micile ecrane s-au abătut asupra noastră, ca o ploaie torenţială, două cuvinte! “Românii”, care au făcut de toate, şi “Super!”, ca răspuns unic valabil, cuprinzător şi definitoriu la întrebările destul de tembele :”Cum v-aţi petrecut Crăciunul?”(sau Revelionul, după caz),ori “Cum v-aţi distrat pe pârtie?”. Toţi, dar absolut toţi cei întrebaţi astfel, la poalele oricărei pârtii din munţi, la revelioanele colective, cu sau fără ştaif, au dat ca prim răspuns eternul “Super!”.Un tip, la Păltiniş,a răspuns, repetând de trei ori, “Super!”, apoi s-a dat cult:”Very super!” “Super!” este cuvântul magic, universal!
Cu “românii” treaba este la fel de tristă şi relevă, dacă nu o plafonare, ca să nu zic lene în gândire, atunci un mimetism generalizat. Ca şi-n cazul altor (prea multe) clişee, stereotipii, locuri comune, devenite ticuri verbale, gen “Ei,bine!”, “Cu siguranţă”,”Oamenii legii”, “Locaţie”,”Micuţii” etc. Aşa că, de la preşedinte, ca şi de la ultima reporteriţă trimisă în documentare, am aflat că: românii au scăpat de criză; românii se pregătesc de revelion (de parcă ceilalţi locuitori ai planetei nu); românii au golit magazinele; românii au luat cu asalt pârtiile din staţiunile montane; românii au revenit în supermarketuri să se reaprovizioneze cu mâncare şi băuturi; codurile galbene de ninsori, îngheţuri, catastrofe îi avertizează pe români că…; românii aşteaptă cu îngrijorare noul an din cauza scumpirii energiei, gazelor şi carburanţilor… De ce trebuie să afli că numai tu, ca român, păţeşti toate astea?!
Din cauză că limbajul şi gândirea, cele două categorii psihologice care definesc intelectul uman, prin care suntem oameni, ne identificăm ca atare, cam lipsesc multora dintre vorbitorii în public! Dar, foarte grav, lipsesc tocmai celor care ar trebui să fie posesorii lor cei mai calificaţi, a căror meserie este tocmai asta: comunicarea! Prin şi cu ajutorul presei. Adică jurnalişti şi politicieni. Dar, exagerat de mulţi dintre ei nu pot fi numiţi aşa…Adică, se numesc! Dar e impostură…
Problema este că aceşti vorbitori de…păsărească au trecut prin grădiniţe, şcoli, facultăţi…Unii prin masterate şi doctorate…Au părinţi, au avut condiţii materiale şi sociale măcar decente pentru a învăţa să vorbească, să scrie în limba maternă…Dar de mici, nici de la televizor, de la canalele pentru copii nu au ce învăţa! Dimpotrivă. Acestea le cultivă comportamente bizare, războinice, ţipete, şi limbaj monosilabic. Iar la Disney, canalul adolescenţilor, cu dialoguri traduse, “super” este cuvântul cel mai des pronunţat…Vă asigură un bunic, care greu reuşeşte să-şi dezlipească nepoţica de micul ecran cu monştri…
“Super!”- cuvântul care ţine prea multor “români” loc de limbaj şi gândire!

Comentarii FB

comentarii
5 Răspunsuri la “Pixul negru.”SUPER!” Cuvântul care ţine loc de limbaj şi gândire…

 1. Negru

  Articolul este “super!” 🙂 In afara de cuvintele acestea repetate la nesfarsit parca de reporteri trasi la Xerox (sau poate la Toshiba) mai sunt si repondentii, in mare parte politicianisti care chiar cred ca pe noi ne intereseaza prostiile lor si care raspund in general intr-un mod agramat in genul “concediul care l-am facut”… Da, oameni cu facultati facute pe bani sau pe influenta, oameni care nu au nimic comun cu o societate sanatoasa, oameni care imbolnavesc aceasta societate cu modul lor porcesc de trai. Adica, nesimtiti!

  Răspuns
  1. gicacontra

   D-le Negru (de suparare?), daca din textul comentariului n-ati sesizat tocmai parodierea exprimarii criticate de editorialist, ci doar durerea dvs. politicianista, asta va priveste.
   Cat despre cate, cand, unde si cum au fost facute scolile mele, nu aveti caderea a va pronunta dvs., nesimtitule!
   In timp ce sunteti scarbit de chestiile politicianiste, ministrul culturii este mandru de numele “care i l-au dat parintii”, un nume, vorba cuiva, care aduce mai mult a porecla si doua prenume puse parca intr-o stare euforica.
   O societate sanatoasa au ratat unii, poate cu dvs. printre ei, a construi pana in 89. Eu, o prefer pe asta!

   Răspuns
 2. gicacontra

  Si justitia asta, care tot SUPER incepu anul asta.
  Ei, bine, cu siguranta, pana pe 21 dec. vom auzi, pe langa chelalaiturile de azi, si niste mieunaturi de motani stransi de bilute si dusi intr-o locatie mai racoroasa, asa ca 2014 o sa se incheie chiar super super!
  Hai, repede cu suspendarea, ca a treia-i cu noroc! Poate inainte de martisor, s-apuce toti.
  Geaba chichirez galceava, daca … Si asta la 70%!
  SUPEEEEER!
  P.S. A dracu limba si cultura asta evolutiva, de internet sau nu. Va propun sa reveniti la limba lui Ureche din cronici.

  Răspuns
 3. Alex. Gruian

  Mai putem adauga, ce-i drept nu multe… superb! si barbarismul frumi! Este efectul culturii de tip exclusiv Internet.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva