Pixul negru. G.Papandreu are dreptate! Cineva ne vrea idioţi!…

editorial (2)Agora este ocupată, nu doar în Bucureşti, ci şi în Cluj, şi pe nu ştiu unde… Acaparată, dacă nu asediată, în devălmăşie, de protestatari şi adepţi, laolaltă sau separaţi… Protestatari ai exploatării aurului cianurat.De parcă ar exista altfel de aur!…”Terorismul eco”, cum îi spune analistul Ionel Blănculescu. Salvaţi Roşia Montană! Ca-n bancul cu Bulă, care ajuta o babă să treacă strada, dar ea nu voia…Asta e lumea “bio” a impostorului Remus Cernea. La care a raliat, din ordin de partid, de 5 zile, brigada de asalt a Antenei 3, cu Mihai Gâdea şi Mircea Badea comandanţi. Pe când şi ralierea la celaltă lume a lui Cernea, “lumea gay”?…Urmează adepţii masacrării maidanezilor. Din cauza unei bunici iresponsabile, ca primă şi cea mai vinovată de tragedia nepoţelului ei! Care bunică, în loc să plângă, să se dea cu capul de toţi pereţii, să stea ascunsă, colindă televiziunile ca o vedetă. Cum făcea Andreea Marin când îşi prezenta noul ibovnic turc şi terapeutic…Dar, nimeni nu protestează împotriva scumpirii gazelor, curentului, creşterii tarifelor (o trimitere de bani cu Poşta Românâ s-a dublat, de la 5 la 10 lei), taxelor, amenzilor de circulaţie! Sau pentru instaurarea ordinii şi siguranţei stradale. Nimeni!
Am folosit “agora” în loc de piaţă, ca loc public, pentru că un înţelept elen contemporan, un Stan-păţitul, adică Giorgios Andreas Papandreu, ţapul ispăşitor al crizei greceşti, europene şi mondiale ne reţine atenţia cu câteva ziceri. De pildă: “Cei care evitau politica, erau numiţi idioţi. Acest termen a apărut în Grecia antică, la Atena. „Idiot” vine de la rădăcina „idio”, sine– o persoană egocentrică, retrasă, exclusă, care nu participă şi pe care nu o preocupă afacerile publice. Participarea avea loc în agora, care are două înţelesuri: atât o piaţă, cât şi spaţiul unde aveau loc deliberările politice. Piaţa şi politica erau, la început, unite, accesibile, transparente, pentru că exprimau puterea poporului. Ele erau „demosul”, democraţia! Mai presus de administraţie şi pieţe, era guvernarea directă a oamenilor!” Şi, continuă:”Trebuie să facem ca politica să redevină puterea prin care să restructurăm lumea. Împotriva puterii necontrolate a liderilor autoritari, a plutocraţilor care-şi ascund averile în paradise fiscale, a grupurilor de interese care protejează pe cei aflaţi la putere”. În înţelesul…grecesc al lui “idio”, Papandreu a încheiat:”Vor să fim idioţi. Hai să nu fim!”
Mărginindu-ne la agora românească, developată la începutul acestor rânduri, constatăm că şi aceasta, precum şi democraţia românească, este tot”originală”.Nici nu se putea altfel. Înţelegem că termenul ăla de origine greacă, “idio”, la noi se traduce exclusiv în sensul actual al cuvântului!…Aşa cum ne vreau liderii noştri. Poate şi cei europeni…(sept. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 7: șapte oameni au fost răniți         Ce acte a solicitat Corpul de Control din Energie de la CEH         Muncitorii de pe autostradă intră în concediu         Doi magistrați de la Tribunalul Hunedoara au ieșit la pensie         Un cor din Coreea de Sud a concertat la Castelul Corvinilor         Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină         Târgul de fete de pe Muntele Găina         Momente cumplite pentru tânăra care se prostitua în garsoniera pe care o împărţea cu iubitul ei         Mall-ul de servicii al Primăriei Deva a fost inaugurat         Carmen Hărău (PNL): Nu batjocoriți speranța a 5 milioane de pensionari!         Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!