Pixul negru. G.Papandreu are dreptate! Cineva ne vrea idioţi!…

editorial (2)Agora este ocupată, nu doar în Bucureşti, ci şi în Cluj, şi pe nu ştiu unde… Acaparată, dacă nu asediată, în devălmăşie, de protestatari şi adepţi, laolaltă sau separaţi… Protestatari ai exploatării aurului cianurat.De parcă ar exista altfel de aur!…”Terorismul eco”, cum îi spune analistul Ionel Blănculescu. Salvaţi Roşia Montană! Ca-n bancul cu Bulă, care ajuta o babă să treacă strada, dar ea nu voia…Asta e lumea “bio” a impostorului Remus Cernea. La care a raliat, din ordin de partid, de 5 zile, brigada de asalt a Antenei 3, cu Mihai Gâdea şi Mircea Badea comandanţi. Pe când şi ralierea la celaltă lume a lui Cernea, “lumea gay”?…Urmează adepţii masacrării maidanezilor. Din cauza unei bunici iresponsabile, ca primă şi cea mai vinovată de tragedia nepoţelului ei! Care bunică, în loc să plângă, să se dea cu capul de toţi pereţii, să stea ascunsă, colindă televiziunile ca o vedetă. Cum făcea Andreea Marin când îşi prezenta noul ibovnic turc şi terapeutic…Dar, nimeni nu protestează împotriva scumpirii gazelor, curentului, creşterii tarifelor (o trimitere de bani cu Poşta Românâ s-a dublat, de la 5 la 10 lei), taxelor, amenzilor de circulaţie! Sau pentru instaurarea ordinii şi siguranţei stradale. Nimeni!
Am folosit “agora” în loc de piaţă, ca loc public, pentru că un înţelept elen contemporan, un Stan-păţitul, adică Giorgios Andreas Papandreu, ţapul ispăşitor al crizei greceşti, europene şi mondiale ne reţine atenţia cu câteva ziceri. De pildă: “Cei care evitau politica, erau numiţi idioţi. Acest termen a apărut în Grecia antică, la Atena. „Idiot” vine de la rădăcina „idio”, sine– o persoană egocentrică, retrasă, exclusă, care nu participă şi pe care nu o preocupă afacerile publice. Participarea avea loc în agora, care are două înţelesuri: atât o piaţă, cât şi spaţiul unde aveau loc deliberările politice. Piaţa şi politica erau, la început, unite, accesibile, transparente, pentru că exprimau puterea poporului. Ele erau „demosul”, democraţia! Mai presus de administraţie şi pieţe, era guvernarea directă a oamenilor!” Şi, continuă:”Trebuie să facem ca politica să redevină puterea prin care să restructurăm lumea. Împotriva puterii necontrolate a liderilor autoritari, a plutocraţilor care-şi ascund averile în paradise fiscale, a grupurilor de interese care protejează pe cei aflaţi la putere”. În înţelesul…grecesc al lui “idio”, Papandreu a încheiat:”Vor să fim idioţi. Hai să nu fim!”
Mărginindu-ne la agora românească, developată la începutul acestor rânduri, constatăm că şi aceasta, precum şi democraţia românească, este tot”originală”.Nici nu se putea altfel. Înţelegem că termenul ăla de origine greacă, “idio”, la noi se traduce exclusiv în sensul actual al cuvântului!…Aşa cum ne vreau liderii noştri. Poate şi cei europeni…(sept. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + patru =

ACTUALITATE
O piață din Deva se va numi a Regelui Mihai I al României         Colindători la primărie         Coroane de flori în memoria Majestății Sale Regele Mihai I         Cântecul măturătoarei de fluturi         Nicolae Furdui Iancu va colinda la Deva         Demers ciudat. Brandul Arsenie Boca a fost luat de un maghiar         Directoarea șpăgară din Petroșani a fost condamnată         Braconierul oprit cu focuri de armă de poliţistul Roman Murar         Risc de avalanșă în munți         Vânătoare ilegală         Povestea aeroportului InternaŢional sibiu continuă alături de voi         Lista drumurilor județene din Hunedoara modernizate în 2017         „Crăciunul Vienez” deschide sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”         Polițiștii din Lupeni și-au reclamat șeful, întors la lucru după nouă luni de concediu medical         Bilațul investițiilor în spitalele din județul Hunedoara         A încărcat mai mult lemn decât trebuia         Transport ilegal de lemne         Bătaie cu urmări grave         Lucrări recepționate pe strada Pietroasa din Deva         Concerte reprogramate, ca urmare a decretării doliului național