Pixul negru. G.Papandreu are dreptate! Cineva ne vrea idioţi!…

editorial (2)Agora este ocupată, nu doar în Bucureşti, ci şi în Cluj, şi pe nu ştiu unde… Acaparată, dacă nu asediată, în devălmăşie, de protestatari şi adepţi, laolaltă sau separaţi… Protestatari ai exploatării aurului cianurat.De parcă ar exista altfel de aur!…”Terorismul eco”, cum îi spune analistul Ionel Blănculescu. Salvaţi Roşia Montană! Ca-n bancul cu Bulă, care ajuta o babă să treacă strada, dar ea nu voia…Asta e lumea “bio” a impostorului Remus Cernea. La care a raliat, din ordin de partid, de 5 zile, brigada de asalt a Antenei 3, cu Mihai Gâdea şi Mircea Badea comandanţi. Pe când şi ralierea la celaltă lume a lui Cernea, “lumea gay”?…Urmează adepţii masacrării maidanezilor. Din cauza unei bunici iresponsabile, ca primă şi cea mai vinovată de tragedia nepoţelului ei! Care bunică, în loc să plângă, să se dea cu capul de toţi pereţii, să stea ascunsă, colindă televiziunile ca o vedetă. Cum făcea Andreea Marin când îşi prezenta noul ibovnic turc şi terapeutic…Dar, nimeni nu protestează împotriva scumpirii gazelor, curentului, creşterii tarifelor (o trimitere de bani cu Poşta Românâ s-a dublat, de la 5 la 10 lei), taxelor, amenzilor de circulaţie! Sau pentru instaurarea ordinii şi siguranţei stradale. Nimeni!
Am folosit “agora” în loc de piaţă, ca loc public, pentru că un înţelept elen contemporan, un Stan-păţitul, adică Giorgios Andreas Papandreu, ţapul ispăşitor al crizei greceşti, europene şi mondiale ne reţine atenţia cu câteva ziceri. De pildă: “Cei care evitau politica, erau numiţi idioţi. Acest termen a apărut în Grecia antică, la Atena. „Idiot” vine de la rădăcina „idio”, sine– o persoană egocentrică, retrasă, exclusă, care nu participă şi pe care nu o preocupă afacerile publice. Participarea avea loc în agora, care are două înţelesuri: atât o piaţă, cât şi spaţiul unde aveau loc deliberările politice. Piaţa şi politica erau, la început, unite, accesibile, transparente, pentru că exprimau puterea poporului. Ele erau „demosul”, democraţia! Mai presus de administraţie şi pieţe, era guvernarea directă a oamenilor!” Şi, continuă:”Trebuie să facem ca politica să redevină puterea prin care să restructurăm lumea. Împotriva puterii necontrolate a liderilor autoritari, a plutocraţilor care-şi ascund averile în paradise fiscale, a grupurilor de interese care protejează pe cei aflaţi la putere”. În înţelesul…grecesc al lui “idio”, Papandreu a încheiat:”Vor să fim idioţi. Hai să nu fim!”
Mărginindu-ne la agora românească, developată la începutul acestor rânduri, constatăm că şi aceasta, precum şi democraţia românească, este tot”originală”.Nici nu se putea altfel. Înţelegem că termenul ăla de origine greacă, “idio”, la noi se traduce exclusiv în sensul actual al cuvântului!…Aşa cum ne vreau liderii noştri. Poate şi cei europeni…(sept. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 16 =

ACTUALITATE
ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat         Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni         Lăsați copiii la școală, nu la spital! Trotuarul nu este loc de parcare         Zilele Maghiare din județul Hunedoara vor debuta vineri         Când va fi modernizat Drumul Judeţean 687 Hunedoara – Călan         Ce soartă va avea Muzeul Aurului din Brad