Pixul negru. G.Papandreu are dreptate! Cineva ne vrea idioţi!…

editorial (2)Agora este ocupată, nu doar în Bucureşti, ci şi în Cluj, şi pe nu ştiu unde… Acaparată, dacă nu asediată, în devălmăşie, de protestatari şi adepţi, laolaltă sau separaţi… Protestatari ai exploatării aurului cianurat.De parcă ar exista altfel de aur!…”Terorismul eco”, cum îi spune analistul Ionel Blănculescu. Salvaţi Roşia Montană! Ca-n bancul cu Bulă, care ajuta o babă să treacă strada, dar ea nu voia…Asta e lumea “bio” a impostorului Remus Cernea. La care a raliat, din ordin de partid, de 5 zile, brigada de asalt a Antenei 3, cu Mihai Gâdea şi Mircea Badea comandanţi. Pe când şi ralierea la celaltă lume a lui Cernea, “lumea gay”?…Urmează adepţii masacrării maidanezilor. Din cauza unei bunici iresponsabile, ca primă şi cea mai vinovată de tragedia nepoţelului ei! Care bunică, în loc să plângă, să se dea cu capul de toţi pereţii, să stea ascunsă, colindă televiziunile ca o vedetă. Cum făcea Andreea Marin când îşi prezenta noul ibovnic turc şi terapeutic…Dar, nimeni nu protestează împotriva scumpirii gazelor, curentului, creşterii tarifelor (o trimitere de bani cu Poşta Românâ s-a dublat, de la 5 la 10 lei), taxelor, amenzilor de circulaţie! Sau pentru instaurarea ordinii şi siguranţei stradale. Nimeni!
Am folosit “agora” în loc de piaţă, ca loc public, pentru că un înţelept elen contemporan, un Stan-păţitul, adică Giorgios Andreas Papandreu, ţapul ispăşitor al crizei greceşti, europene şi mondiale ne reţine atenţia cu câteva ziceri. De pildă: “Cei care evitau politica, erau numiţi idioţi. Acest termen a apărut în Grecia antică, la Atena. „Idiot” vine de la rădăcina „idio”, sine– o persoană egocentrică, retrasă, exclusă, care nu participă şi pe care nu o preocupă afacerile publice. Participarea avea loc în agora, care are două înţelesuri: atât o piaţă, cât şi spaţiul unde aveau loc deliberările politice. Piaţa şi politica erau, la început, unite, accesibile, transparente, pentru că exprimau puterea poporului. Ele erau „demosul”, democraţia! Mai presus de administraţie şi pieţe, era guvernarea directă a oamenilor!” Şi, continuă:”Trebuie să facem ca politica să redevină puterea prin care să restructurăm lumea. Împotriva puterii necontrolate a liderilor autoritari, a plutocraţilor care-şi ascund averile în paradise fiscale, a grupurilor de interese care protejează pe cei aflaţi la putere”. În înţelesul…grecesc al lui “idio”, Papandreu a încheiat:”Vor să fim idioţi. Hai să nu fim!”
Mărginindu-ne la agora românească, developată la începutul acestor rânduri, constatăm că şi aceasta, precum şi democraţia românească, este tot”originală”.Nici nu se putea altfel. Înţelegem că termenul ăla de origine greacă, “idio”, la noi se traduce exclusiv în sensul actual al cuvântului!…Aşa cum ne vreau liderii noştri. Poate şi cei europeni…(sept. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + nouăsprezece =

ACTUALITATE
Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită