Pixul negru.Şi azi piloţii sunt tot orbi, Domnule Profesor!

editorial (2)Ca o împăcare personală cu soarta ce ne-a fost parcă predestinată, de fapt ca pe o fatalitate citesc şi recepţionez cele scrise acum 76 de ani! Ajunse neschimbate până azi, la noi! În faţa căreia mă resemnez şi mă predau cu cuvintele:”Asta ne e România!”
E vorba de articolul “Piloţii orbi”, publicat în ziarul “Vremea”(nr.505, 19 sept. 1937) de unul dintre geniile acestui pământ românesc, Mircea Eliade. Care-şi începea articolul necruţător:”Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd…– luntrea statului nostru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte”…Contemporaneitatea marelui filozof al religiilor, fost trăitor şi Profesor la Chicago, cu zilele noastre se regăseşte şi în rândurile acestea:”Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã… Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins”.
Făcând abstracţie de contextul istoric şi înlocuind “bacşişul” cu “mita” sau, mă rog, “şpaga”, ai zice că articolul a fost scris ieri.De unul dintre jurnaliştii contemporani de elită. Dacă chiar ar fi vreunul…
Voi adăuga doar că, după 76 de ani, în care…luntrea României a fost condusă tot timpul orbecăind în căutarea unui mal abordabil, nu numai instinctul statal al conducătorilor s-a stins. Mai grav este că se stinge instinctul, conştiinţa oamenilor că aparţin unui stat! Oamenii Ţării trăiesc tot mai dureros sentimentul că statul i-a uitat! Se stinge însăşi viaţa populaţiei, stingându-se grija, responsabilitatea statului faţă de sănătatea şi educaţia noilor generaţii! Iar ultimii 23 de ani au transformat Şcoala, Învăţământul şi Sănătatea Publică în poligoane de experimentare, adică de exprimare a incompetenţei în coordonarea a două foarte importante funcţii ale statului! Atunci, de unde elite conducătoare; de unde piloţi neorbi? Salvarea vine de la UE! Să ne declare oficial “colonie financiară”, că tot suntem în fapt, şi să ne administreze! Măcar liderii ei poartă ochelari…Poate aşa o să ne cunoască lumea…Şi CNN nu va mai titra sub poza Patriarhului Daniel: “King off the gypsies”! (oct. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 6 =

ACTUALITATE
Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă