Pixul negru.Şi azi piloţii sunt tot orbi, Domnule Profesor!

editorial (2)Ca o împăcare personală cu soarta ce ne-a fost parcă predestinată, de fapt ca pe o fatalitate citesc şi recepţionez cele scrise acum 76 de ani! Ajunse neschimbate până azi, la noi! În faţa căreia mă resemnez şi mă predau cu cuvintele:”Asta ne e România!”
E vorba de articolul “Piloţii orbi”, publicat în ziarul “Vremea”(nr.505, 19 sept. 1937) de unul dintre geniile acestui pământ românesc, Mircea Eliade. Care-şi începea articolul necruţător:”Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd…– luntrea statului nostru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte”…Contemporaneitatea marelui filozof al religiilor, fost trăitor şi Profesor la Chicago, cu zilele noastre se regăseşte şi în rândurile acestea:”Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã… Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins”.
Făcând abstracţie de contextul istoric şi înlocuind “bacşişul” cu “mita” sau, mă rog, “şpaga”, ai zice că articolul a fost scris ieri.De unul dintre jurnaliştii contemporani de elită. Dacă chiar ar fi vreunul…
Voi adăuga doar că, după 76 de ani, în care…luntrea României a fost condusă tot timpul orbecăind în căutarea unui mal abordabil, nu numai instinctul statal al conducătorilor s-a stins. Mai grav este că se stinge instinctul, conştiinţa oamenilor că aparţin unui stat! Oamenii Ţării trăiesc tot mai dureros sentimentul că statul i-a uitat! Se stinge însăşi viaţa populaţiei, stingându-se grija, responsabilitatea statului faţă de sănătatea şi educaţia noilor generaţii! Iar ultimii 23 de ani au transformat Şcoala, Învăţământul şi Sănătatea Publică în poligoane de experimentare, adică de exprimare a incompetenţei în coordonarea a două foarte importante funcţii ale statului! Atunci, de unde elite conducătoare; de unde piloţi neorbi? Salvarea vine de la UE! Să ne declare oficial “colonie financiară”, că tot suntem în fapt, şi să ne administreze! Măcar liderii ei poartă ochelari…Poate aşa o să ne cunoască lumea…Şi CNN nu va mai titra sub poza Patriarhului Daniel: “King off the gypsies”! (oct. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Foștii șefi ai Minei Petrila ar vrea să reaudieze martorii din dosarul tragediei din 2012         Polițiștii caută două hoațe de tablouri         O nouă amendă pentru neridicarea gunoiului în Deva         Un preot hunedorean s-a implicat în achiziționarea unei case pentru o familie nevoiașă         Spitalul din Deva a scos la licitație serviciul de pază a unității medicale         Telecabina Devei rămâne oprită chiar și după reparațiile de la începutul lunii         Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa