Pixul negru.Şi azi piloţii sunt tot orbi, Domnule Profesor!

editorial (2)Ca o împăcare personală cu soarta ce ne-a fost parcă predestinată, de fapt ca pe o fatalitate citesc şi recepţionez cele scrise acum 76 de ani! Ajunse neschimbate până azi, la noi! În faţa căreia mă resemnez şi mă predau cu cuvintele:”Asta ne e România!”
E vorba de articolul “Piloţii orbi”, publicat în ziarul “Vremea”(nr.505, 19 sept. 1937) de unul dintre geniile acestui pământ românesc, Mircea Eliade. Care-şi începea articolul necruţător:”Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd…– luntrea statului nostru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte”…Contemporaneitatea marelui filozof al religiilor, fost trăitor şi Profesor la Chicago, cu zilele noastre se regăseşte şi în rândurile acestea:”Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã… Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins”.
Făcând abstracţie de contextul istoric şi înlocuind “bacşişul” cu “mita” sau, mă rog, “şpaga”, ai zice că articolul a fost scris ieri.De unul dintre jurnaliştii contemporani de elită. Dacă chiar ar fi vreunul…
Voi adăuga doar că, după 76 de ani, în care…luntrea României a fost condusă tot timpul orbecăind în căutarea unui mal abordabil, nu numai instinctul statal al conducătorilor s-a stins. Mai grav este că se stinge instinctul, conştiinţa oamenilor că aparţin unui stat! Oamenii Ţării trăiesc tot mai dureros sentimentul că statul i-a uitat! Se stinge însăşi viaţa populaţiei, stingându-se grija, responsabilitatea statului faţă de sănătatea şi educaţia noilor generaţii! Iar ultimii 23 de ani au transformat Şcoala, Învăţământul şi Sănătatea Publică în poligoane de experimentare, adică de exprimare a incompetenţei în coordonarea a două foarte importante funcţii ale statului! Atunci, de unde elite conducătoare; de unde piloţi neorbi? Salvarea vine de la UE! Să ne declare oficial “colonie financiară”, că tot suntem în fapt, şi să ne administreze! Măcar liderii ei poartă ochelari…Poate aşa o să ne cunoască lumea…Şi CNN nu va mai titra sub poza Patriarhului Daniel: “King off the gypsies”! (oct. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Transalpina va fi închisă         Ziua Armatei Române, celebrată în Hunedoara         Toamna transformă satele din Munţii Apuseni într-un adevărat paradis         PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor