Pixul negru.Şi azi piloţii sunt tot orbi, Domnule Profesor!

editorial (2)Ca o împăcare personală cu soarta ce ne-a fost parcă predestinată, de fapt ca pe o fatalitate citesc şi recepţionez cele scrise acum 76 de ani! Ajunse neschimbate până azi, la noi! În faţa căreia mă resemnez şi mă predau cu cuvintele:”Asta ne e România!”
E vorba de articolul “Piloţii orbi”, publicat în ziarul “Vremea”(nr.505, 19 sept. 1937) de unul dintre geniile acestui pământ românesc, Mircea Eliade. Care-şi începea articolul necruţător:”Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd…– luntrea statului nostru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte”…Contemporaneitatea marelui filozof al religiilor, fost trăitor şi Profesor la Chicago, cu zilele noastre se regăseşte şi în rândurile acestea:”Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã… Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins”.
Făcând abstracţie de contextul istoric şi înlocuind “bacşişul” cu “mita” sau, mă rog, “şpaga”, ai zice că articolul a fost scris ieri.De unul dintre jurnaliştii contemporani de elită. Dacă chiar ar fi vreunul…
Voi adăuga doar că, după 76 de ani, în care…luntrea României a fost condusă tot timpul orbecăind în căutarea unui mal abordabil, nu numai instinctul statal al conducătorilor s-a stins. Mai grav este că se stinge instinctul, conştiinţa oamenilor că aparţin unui stat! Oamenii Ţării trăiesc tot mai dureros sentimentul că statul i-a uitat! Se stinge însăşi viaţa populaţiei, stingându-se grija, responsabilitatea statului faţă de sănătatea şi educaţia noilor generaţii! Iar ultimii 23 de ani au transformat Şcoala, Învăţământul şi Sănătatea Publică în poligoane de experimentare, adică de exprimare a incompetenţei în coordonarea a două foarte importante funcţii ale statului! Atunci, de unde elite conducătoare; de unde piloţi neorbi? Salvarea vine de la UE! Să ne declare oficial “colonie financiară”, că tot suntem în fapt, şi să ne administreze! Măcar liderii ei poartă ochelari…Poate aşa o să ne cunoască lumea…Şi CNN nu va mai titra sub poza Patriarhului Daniel: “King off the gypsies”! (oct. 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică