PE CONTRASENS. Senatul, mâna moartă a Legislativului

editorial (4)Orice s-ar spune, senatorii noştri au făcut progrese pe scala onestităţii. De data asta ne-au anunţat din timp că ne lasă baltă toate interesele ca să-şi vadă de problemele lor extraparlamentare. Mai precis europarlamentare. Aşa că şi-au acordat, in corpore,  o lună de concediu plătit. Iniţiativa e destul de supărătoare. Nu am votat senatori ca să se ocupe de propăşirea la urne a europarlamentarilor.

Totul este însă mult mai enervant după ce observi un mic detaliu: 176 de senatori lipsesc o lună! Şi!? Nimic! Proiectele vor trece la Senat ca trenul prin gară pentru că adoptarea tacită nu-şi ia liber, iar forul decizional e Camera Deputaţilor. România nici nu va simţi că a rămas o lună fără camera „superioară” (sîc!) a Parlamentului. Şi dacă după o lună, senatorii nu se mai întorc la serviciu? Ce-ar fi ? Bogdaproste! Ducă-se! Sistemul politic s-ar putea dispensa fără probleme de balastul costisitor al acestei specii de aleşi.  Ne-o demonstrează chiar senatorii, prin această lună autoservită de relache, ce nu lasă nici o urmă, nici o perturbaţie în alchimia adoptării legilor. Poate doar o amânare uşor premeditată în privinţa avizării arestării senatorului PSD, Marius Isăilă, acuzat de trafic de influenţă, dosar aflat pe masa Comisiei juridice.

Sejurul electoral al senatorilor ne arată în acelaşi timp ce diferenţă enormă este între ce vor românii simpli când votează şi ce vor românii politicieni când domnesc. Primii, tot mai puţini din păcate, vor legi bune, salarii mai mari şi civilizaţie, că doar de aia suntem ţară UE. Societatea noastră civilă nu ştie însă să impună şi alimentează inconştient lăcomia de bani, de putere, de influenţă a celorlalţi, cei care odată aleşi, rup iremediabil şi periculos echilibrul între a da socoteală şi a primi ce ţi se cuvine. Ce dovadă mai bună doriţi pentru a exemplifica acest dezechilibrul decât vacanţa electorală a senatorilor.

Cu toate acestea, nu pledez pentru un Parlament unicameral. Nu contează câte camere ai, ci cu cine le populezi. Poţi să ai zece camere parlamentare şi să zbârnăie treaba, sau, din contră,  un parlament unicameral, dar viciat de spiritul Marii Adunări Naţionale a hoţilor. Problema nostră asta este ! Nu ştiu unde găsim 500 de politicieni oneşti cu „aplicăţiune” spre treburile comunităţilor României? Dacă asta rezolvăm, restul sunt detalii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara