PE CONTRASENS. România, întâiul aurar rupt în fund al Europei

editorial (4)Aşa ne-au obişnuit. Nu există afacere mare năşită de autorităţile române care să nu fi puţit a şmen. De la marile privatizări kamikaze la jaful pe patru benzi Bechtel am plătit oale sparte cât pentru trei generaţii. Ca popor de „stan păţitu” nu avem cum să nu privim ca pe o nouă dubioşenie dosarul Roşia Montană. În esenţă, rolul nostru în această afacere este cel al nevolnicului cu avere. Ăsta, în toate poveştile populare, cade pradă fârtaţilor de tot felul care-l fraieresc cu abilitate, dându-i mărgele de sticlă colorată pe aur. Asta pe partea electoratului. Colo, în sus, e boierie ! Iar se întrezăresc comisioane şi aranjamente ca preţ plătit pentru servirea pe tavă, la străini, a unei afaceri grase. 

Pentru România treaba nu merge bine aşa.Dumneavoastră ştiţi ce zace în muntele ăla? Peste 300 de tone de resurse aurifere din care 245 de tone vor fi exploatate. După extragere şi prelucrare, proiectul Roşia Montană va produce 15 tone de aur la fiecare 365 de zile. Şi asta timp de 16 ani.  Adică de la Roşia Montană se va extrage tot atâta aur cât scot primii trei producători de aur din Europa LA UN LOC, şi am numit Finlanda, Suedia şi Spania.  Roşia Montană face din România cel mai mare producător de aur al Uniunii Europene. Caraghios trebuie că vom arăta sus pe podium ca întâiul aurar rupt în fund.  Pentru că tot auretul ăsta „fuse şi se duse” de la noi.  Minus 6 la sută, redevenţa către statul român. 

Eu sunt sută la sută de acord cu proiectul Roşia Montană cu o singură condiţie: să exploatăm noi zăcământul şi să încărcăm tot aurul ăla în rezerva lui Isărescu. Altfel, gradul meu de nemulţumire creşte până la a huidui această investiţie. Pentru că, hai să ne gândim puţin, ce ne va rămâne după 16 ani? Zero locuri de muncă, zero bani,  zero aur şi un lac imens de umori cianurate. Că aşa ieşim noi din toate afacerile: şi regulaţi şi cu banii luaţi.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “PE CONTRASENS. România, întâiul aurar rupt în fund al Europei

 1. gica contra

  De obicei sunt de acord cu continutul editorialelor dvs. pe teme economice, dar cu acesta nu prea. Stiti prea bine ca daca exploatarea ar executa-o statul rezultatul ar fi cam asa: dupa 16 ani – zero locuri de munca, zero aur, MINUS X bani si, probabil, conditii mai proaste din punct de vedere al mediului. Aveti vreo dovada din anii astia ca statul este un bun administrator? Va amintesc zicerea unui cunoscut economist, conform caruia daca unui guvern i s-ar da in administrare Sahara, in cinci ani va avea deficit de nisip.
  Asa ca eu zic exact invers decat dvs.: sunt de acord cu exploatarea doar daca o face o firma privata.
  De fapt sunt doua aspecte:
  1. Acordul sau dezacordul cu exploatarea de la Rosia.
  2. Acordul sau dezacordul cu conditiile economice si legale in care se face exploatarea, adica cu legea actuala propusa de guvern sau, in viitor, cu o alta eventuala alta lege.
  In ce ma priveste sunt total de acord cu necesitatea exploatarii aurului de la Rosia, dar nu sunt de acord cu actuala lege si nu voi acorda increderea mea nici unei alte legi care nu contine explicit destinatia exacta a sumelor (mari, mici – asta e alta discutie) obtinute de statul roman. Altfel, daca astea se duc in pensii, salarii si alte stipendii asa-zis sociale, rezultatul este chiar mai rau decat cel descris de dvs. Tot asa si cu gazele de sist.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × trei =

ACTUALITATE
Explicațiile CNAIR pentru întârzierile de pe Autostrada Lugoj – Deva         Au furat cupru din curtea S.E. Paroșeni         Pradă de mistreți, de 180 de kilograme, confiscată de polițiști         Razii la afacerile cu brazi de Crăciun         Dănuț Mocanu a ajuns adjunct la Poliția Petroșani         Mesajul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului şi a Anului Nou         Colecția SENSE pentru ocazii speciale         Accident mortal în Simeria         Falşi angajaţi ai unei firme de deratizare au obţinut 128 de lei, în urma unei „lucrări” la domiciliu         Angajata unui magazin non-stop a fost tâlhărită         Profesorul care le-a ținut elevilor săi o lecție despre famlia Ridzi a fost „achitat”         Patru monede antice au fost recuperate de Poliție         O piață din Deva se va numi a Regelui Mihai I al României         Colindători la primărie         Coroane de flori în memoria Majestății Sale Regele Mihai I         Cântecul măturătoarei de fluturi         Nicolae Furdui Iancu va colinda la Deva         Demers ciudat. Brandul Arsenie Boca a fost luat de un maghiar         Directoarea șpăgară din Petroșani a fost condamnată         Braconierul oprit cu focuri de armă de poliţistul Roman Murar