PE CONTRASENS. România, întâiul aurar rupt în fund al Europei

editorial (4)Aşa ne-au obişnuit. Nu există afacere mare năşită de autorităţile române care să nu fi puţit a şmen. De la marile privatizări kamikaze la jaful pe patru benzi Bechtel am plătit oale sparte cât pentru trei generaţii. Ca popor de „stan păţitu” nu avem cum să nu privim ca pe o nouă dubioşenie dosarul Roşia Montană. În esenţă, rolul nostru în această afacere este cel al nevolnicului cu avere. Ăsta, în toate poveştile populare, cade pradă fârtaţilor de tot felul care-l fraieresc cu abilitate, dându-i mărgele de sticlă colorată pe aur. Asta pe partea electoratului. Colo, în sus, e boierie ! Iar se întrezăresc comisioane şi aranjamente ca preţ plătit pentru servirea pe tavă, la străini, a unei afaceri grase. 

Pentru România treaba nu merge bine aşa.Dumneavoastră ştiţi ce zace în muntele ăla? Peste 300 de tone de resurse aurifere din care 245 de tone vor fi exploatate. După extragere şi prelucrare, proiectul Roşia Montană va produce 15 tone de aur la fiecare 365 de zile. Şi asta timp de 16 ani.  Adică de la Roşia Montană se va extrage tot atâta aur cât scot primii trei producători de aur din Europa LA UN LOC, şi am numit Finlanda, Suedia şi Spania.  Roşia Montană face din România cel mai mare producător de aur al Uniunii Europene. Caraghios trebuie că vom arăta sus pe podium ca întâiul aurar rupt în fund.  Pentru că tot auretul ăsta „fuse şi se duse” de la noi.  Minus 6 la sută, redevenţa către statul român. 

Eu sunt sută la sută de acord cu proiectul Roşia Montană cu o singură condiţie: să exploatăm noi zăcământul şi să încărcăm tot aurul ăla în rezerva lui Isărescu. Altfel, gradul meu de nemulţumire creşte până la a huidui această investiţie. Pentru că, hai să ne gândim puţin, ce ne va rămâne după 16 ani? Zero locuri de muncă, zero bani,  zero aur şi un lac imens de umori cianurate. Că aşa ieşim noi din toate afacerile: şi regulaţi şi cu banii luaţi.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “PE CONTRASENS. România, întâiul aurar rupt în fund al Europei

 1. gica contra

  De obicei sunt de acord cu continutul editorialelor dvs. pe teme economice, dar cu acesta nu prea. Stiti prea bine ca daca exploatarea ar executa-o statul rezultatul ar fi cam asa: dupa 16 ani – zero locuri de munca, zero aur, MINUS X bani si, probabil, conditii mai proaste din punct de vedere al mediului. Aveti vreo dovada din anii astia ca statul este un bun administrator? Va amintesc zicerea unui cunoscut economist, conform caruia daca unui guvern i s-ar da in administrare Sahara, in cinci ani va avea deficit de nisip.
  Asa ca eu zic exact invers decat dvs.: sunt de acord cu exploatarea doar daca o face o firma privata.
  De fapt sunt doua aspecte:
  1. Acordul sau dezacordul cu exploatarea de la Rosia.
  2. Acordul sau dezacordul cu conditiile economice si legale in care se face exploatarea, adica cu legea actuala propusa de guvern sau, in viitor, cu o alta eventuala alta lege.
  In ce ma priveste sunt total de acord cu necesitatea exploatarii aurului de la Rosia, dar nu sunt de acord cu actuala lege si nu voi acorda increderea mea nici unei alte legi care nu contine explicit destinatia exacta a sumelor (mari, mici – asta e alta discutie) obtinute de statul roman. Altfel, daca astea se duc in pensii, salarii si alte stipendii asa-zis sociale, rezultatul este chiar mai rau decat cel descris de dvs. Tot asa si cu gazele de sist.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × unu =

ACTUALITATE
Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni         Lăsați copiii la școală, nu la spital! Trotuarul nu este loc de parcare         Zilele Maghiare din județul Hunedoara vor debuta vineri         Când va fi modernizat Drumul Judeţean 687 Hunedoara – Călan         Ce soartă va avea Muzeul Aurului din Brad         O nouă spargere în Hunedoara         Duminică, la Orăștie. Acoperișuri smulse și copaci doborâți de vânt         Ce venituri a adus ștrandul din Hunedoara în această vară         Transport ilegal de lemne         Prins la furat de arbori         Ultimele ediții ale ziarului Drumul Socialismului. Ce poezii îi erau dedicate lui Ceaușescu         Zeci de familii au fost păgubite de furtună         Accident cu trei victime provocat de un autotren care a trecut pe roșu         LA MÂNA NOROCULUI. Autorităţile au intervenit bezmetic şi greoi în „bomba” de la Orăştie         Gorunul părintelui Arsenie Boca s-a uscat cu totul         În prezența ministrului Agriculturii. Expoziția Bălțata Românească de la Băcia și-a reînnoit succesul         FENOMENE PERICULOASE. O vijelie puternică a provocat distrugeri în Deva și Hunedoara (VIDEO)         Centrul Hunedoara va fi iluminat ecologic         Avram Iancu, aproape de finalul maratonului impresionant de înot pe Dunăre         DN 76 Deva – Brad: modernizarea șoselei de 30 de kilometri a ajuns la final