-0 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

PE CONTRASENS. Reevaluarea lui Putin

editorial (4)Să fie Crimeea, punctul de pornire a “războiului lumilor”, EST contra VEST? Există deja destule păreri că anexând Crimeea fără nici o jenă din partea Occidentului, Putin a primit o doză suficientă de încredere pentru a-şi reataşa la jugul rusesc, Ucraina şi Republica Moldova, “oile rătăcite” în căutarea democraţiei. Pe undeva, de înţeles agitaţia ţarului care nu avea cum să contemple pasiv apropierea Uniunii Europene de Piaţa Roşie. Diferenţa ţine însă chiar de esenţă. UE exportă democraţie şi respectul legii, în timp ce Rusia apără un sistem autoritar şi corupt. Dar asta este o cu totul altă poveste.

Problema acuma este ce va face Putin. Apropierea occidentală prin spaţiul ex-sovietic spre Rusia a luat o turnură extrem de neplăcută, SUA şi UE trebuind să suporte duşul de gheaţă a pierderii Crimeii în gulagul rusesc cu faţă umană. Atât Washington-ul, cât şi Bruxelles-ul sunt în deplin acord privitor la un lucru: Putin trebuie reevaluat. Rusia are în derulare de mai mult timp o politică expansionistă şi episodul Ucraina i-a creat posibilitatea să-l amorseze. Şi mai există un avantaj pentru ruşi: Putin are în faţă lideri politici slabi. În faţa unei triplete gen Reagan-Teacher-Koll, precedentul Crimeea nu ar fi fost niciodată posibil. După discursul de marţi Putin pare a se opri la Crimeea, dar declaraţia este incredibilă. De acum, Putin nu mai prezintă încredere.

În context, e stânjenitor că alura NATO nu a putut stopa “anschlussul” rusesc. A ajuns Alianţa Nord-Atlantică o armată de plumb? Aşa pare în faţa lui Putin. Problema nu ţine însă de arme şi armate. Pentru a descuraja Rusia în tentativa sa expansionistă cel mai greu de înfrânt e interesul economic. Uniunea Europeană trăieşte cu resursele Ruseşti, iar Rusia cu banii încasaţi pe ele din Occident. Ar lua zeci de ani ca Europa să-şi schimbe furnizorul de materii prime ca să poată ţine economia Rusiei în şah prin intermediul cererii de resurse. Şi oricum, nimănui nu i-ar folosi o Rusie în mizerie grea, deşi acum, o parte din analiştii geostrategici vorbesc despre o astfel de soluţie pentru temperarea tentinţelor acaparatoare ale Marelui Urs.  Au uitat se pare ce a adus foamea în Germania anilor ‘20-‘30.

Cât despre Putin, el este ca tigrul care a mâncat pentru prima dată carne de om. Dacă nu-l ucizi, va ucide el din nou şi din nou. 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/