PE CONTRASENS. Alegeri prezidenţiale la serviciile secrete

editorial (4)Se întâmplă lucruri ciudate, aparent fără interconectări logice, dar sigur legate undeva în burta cu şapte compartimente a serviciilor secrete. Episodul Turcescu nu e decât o petardă. Omul ăsta nu are nimic de ofiţer sub acoperire în el decât poate pedanteria recomandată spionilor, pedanterie trădată de stoicismul cu care îşi coafa părul înainte de orice apariţie publică. Ca să înţelegem asta nu trebuie decât să facem un mic apel la memorie. Să ne amintim doar de tabietul ministrului Apărării, Gabriel Oprea, care prin 2010, aducea primari în UNPR la schimb cu grade militare. Statutul de lent-colonel sub acoperire a lui Turcescu dobândit prin 2010 miroase tare a paie. Seamănă prea mult cu gradul de colonel “oferit” tot în acea perioadă fostului primar al Devei, Mircia Muntean. Toţi un fel de Moş Teacă, oastea lui Oprea! Dacă nu cumva şi-a pierdut minţile, cred mai degrabă că Turcescu e o rotiţă într-un joc nedesluşit (un ofiţer sub acoperire real şi activ nu prea are posibilitatea să se deconspire cu acte) care, dacă iese pe plus, i-ar putea aduce foloase zdravene. Că tot pare genul care moare să joace în foiletoane cu spioni.
Mult peste bombiţa Turcescu, găsim însă alte erupţii inexplicabile în peisajul politic de la noi. Şi aici se împletesc codiţele până sus la Cotroceni. Amintiţi-vă ce mult s-a discutat în ultima perioadă despre valoarea unei candidaturi a lui George Maior la preşedinţie sau la funcţia de premier. Nici astăzi nu ştim sigur dacă şeful SRI mai e în cărţi sau nu. Am avut un guvern condus la un moment dat de un premier luat direct de la şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu.

Astăzi avem un premier, fin al şefului de la SRI, despre care însuşi şeful statului sugerează tot mai apăsat că e ofiţer sub acoperire.
Şi ca lucrurile să pară şi mai derutante, iată, fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, demisionează pentru a-şi putea anunţa candidatura la preşedinţie. Culmea suspansului, semnăturile sunt strânse de rezerviştii colonelului Dogaru, un personaj dubios, duşman declarat al statului de drept şi intim cu Aleksandr Dughin, consilier pe probleme de geopolitică al lui Vladimir Putin.
Pe urmă socotiţi şi cazul procurorului Mariana Alexandru retrasă peste noapte din marile dosare şi trimisă în pensie. Sau, comisiile parlamentare de control care se exprimă fix ca şi purtătorii de cuvânt a serviciilor în cazul legii Big Brother.
Pe măsură ce ne apropiem de alegeri, ne scufundăm într-un SF din acela american în care oamenii în carne şi oase descoperă că prietenul lor cel mai bun, şeful de la birou, sau femeia de serviciu de pe scară nu sunt oameni, ci roboţi (la noi ofiţeri sub acoperire). Dacă Turcescu pare un spion fabricat, cea mai slabă verigă din lanţul trofic, există o bănuială rezonabilă că instituţiile statului colcăie de ofiţeri sub acoperire în vână.

Pe măsură ce se aproprie momentul schimbării preşedintelui, este în logica lucrurilor ca toate aceste servicii să intre în campanie electorală. Ce e schimbat în 2014 este că acum acestea se agită mai mult decât altădată. În umbră, se duce prin urmare o bătălie surdă care e justificată pe deplin de conjunctura internaţională.

Putem spune că serviciile secrete româneşti se bat în preşedinţi. Şi dacă e să fim şi mai precişi, am putea spune că marea bătălie electorală din această toamnă de la Bucureşti nu se dă între Ponta şi Iohannis, ci între Moscova şi Washington. Cei care vor avea serviciul cel mai “secret”, formele de manipulare cele mai persuasive şi cei mai mulţi bani de spart, câştigă! Miza este mare: cui i-ar conveni un preşedinte sub acoperire la Est?!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + nouă =

ACTUALITATE
ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat         Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni         Lăsați copiii la școală, nu la spital! Trotuarul nu este loc de parcare         Zilele Maghiare din județul Hunedoara vor debuta vineri         Când va fi modernizat Drumul Judeţean 687 Hunedoara – Călan         Ce soartă va avea Muzeul Aurului din Brad